Pe aceeași temă
Judecătoarea Alina Ghica – vicepreședinte al Curții de Apel București, fostă șefă a CSM și o apropiată a Liei Savonea, fostă șefă a CSM – a fost admisă pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Adminsitrativ și Fiscal în urma probei interviului, potrivit unui anunț al CSM.
Alina Ghica este unul dintre judecătorii care au suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018, după ce liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea, a contestat modul de tragere la sorţi a completurilor.
În plus, Ghica a anulat o parte din corecțiile financiare impuse de OLAF în afacerea Tel Drum, la cererea Consiliului Județean Teleorman.
O altă judecătoare promovată la ÎCCJ este Adina Ponea, președintele Curții de Apel Craiova. Ea a semnat scrisoarea șefilor de instanțe care au condamnat protestele din magistratură împotriva legilor PSD ale Justiției.
Ea este sora lui Ştefan Ponea, fostul şef al IPJ Mehedinţi arestat, însă în final achitat în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, fostul baron local PSD. Judecătoarea Ponea a fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, adică locul unde Duicu a câştigat procesul de incompatibilitate cu ANI.
Fratele judecătoarei, poliţistul Ştefan Ponea, era acuzat tocmai că l-ar fi ajutat pe Duicu să scape de procesul cu ANI şi, în schimb, ar fi primit o avansare în funcţie la Bucureşti.
În schimb, Vasile Bîcu, judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei chiar în ziua vizitei șefului NATO la București, a picat proba interviului. Bîcu a fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. A fost coleg cu senatorul corupt, Cătălin Voicu, la Universitatea Bioterra.
CSM trebuie să anunțe și rezultatele pentru Secția penală a ÎCCJ. Printre magistrații înscriși sunt nume controversate, precum Mihai Udroiu, Adina Cioflan, Laura Soane sau Marius Cristian Epure.
Mihai Udroiu este judecător la Curtea de Apel Oradea. A fost consilier al șefei DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de detenție pentru favorizarea infractorului și fugită în Italia.
Udroiu însuşi a fost vizat de o acuzație de trafic de influenţă, potrivit unui document intern al DNA publicat de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul lui, în decembrie 2014.
Potrivit acestui document, Udroiu ar fi acceptat promisiunea primirii unei excursii în Dubai de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cunoscut drept cel mai mare „băiat deştept” din Energie. Buzăianu voia de la DIICOT un document legat de dosarul Hidroelectrica pentru a-l folosi în procesul în care contestase decizia companiei de stat de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie.
Judecătorul Mihai Udroiu este cel care a înclinat balanța în complet de divergență și a anulat condamnarea de 8 ani de închisoare pentru o presupusă mită de 4 milioane de euro în cazul fostului președinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss. Condamnarea a fost anulată din motive procedurale. Potrivit unor surse judiciare, acum, dosarul lui Kiss, aflat la CA Oradea, este în pragul prescrierii din cauza tergiversării.
Adina Cioflan și Laura Soane sunt judecătoare la Curtea de Apel Oradea. Ele au făcut obiectul unui dosar al DNA Oradea, însă cazul a fost clasat. Ulterior, judecătoarele au făcut plângere împotriva procurorilor la Secția specială după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă judecătoarelor dosare penale ca să le liniștească și să bage frica în ele.
Judecătoarea Cioflan a achitat o contabilă prinsă în flagrant de luare de mită într-un dosar al DNA Oradea. Judecătoarea Cioflan a achitat și 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarea Cioflan a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.
Marius Cristian Epure de la Curtea de Apel Constanța este magistratul care l-a achitat pe fostul primar Radu Mazăre într-unul dintre dosare, în care acesta fusese condamnat inițial la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Potrivit info-sud-est.ro, judecătorul Marius Cristian Epure și-a construit o vilă pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor. În acest dosar fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.
Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-au opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța. Aceștia au criticat atitudinea șefului instanței referitoare la acest subiect. Potrivit jurnaliștilor din Constanța, Epure este considerat un apropiat al fostei șefe CSM Lia Savonea.
CSM a scos la concurs 14 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, printre care 7 posturi la Secția Penală și 5 posturi la Secția Contencios Administrativ și Fiscal.