Judecatoarea Gabriela Birsan, acuzata de DNA de trafic de influenta, solicita procurorului general urmarirea penala si condamnarea la inchisoare a lui Daniel Morar

Fara Autor | 24.11.2011

Pe aceeași temă

Judecatoarea Gabriela Birsan, acuzata de procurorii anticoruptie de trafic de influenta, a depus o plangere penala “ca oricare alta” impotriva sefului DNA Daniel Morar., scrie HotNews. Judecatoarea Birsan ii solicita procurorului general, Laura Codruta Kovesi, urmarirea penala si condamnarea la inchisoare a procurorului-sef Daniel Morar. Plangerea penala face referire la cererea DNA de ridicare a imunitatii judecatorului Corneliu Birsan, sotul judecatoarei Gabriela Birsan.

Potrivit procedurilor legale in Romania o plangere penala este analizata de procurori care decid daca incep urmarirea penala si ulterior daca trimit dosarul in instanta. Condamnarile la inchisoare sunt in dosarele aflate pe rolul instantelor si sunt hotarate de judecatori, scrie HotNews.

In plangerea Penala, publicata de Luju.ro, judecatoarea Birsan sustine ca Daniel Morar ar fi vinovat de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals si neglijenta in serviciu. In plangere se mentioneaza ca in adresa DNA din 16 noiembrie, prin care se solicita ridicarea imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul Gabrielei Birsan, procurorii anticoruptie ar fi facut cateva mentiuni eronate.

Potrivit sustinerilor judecatoarei Gabriela Birsan, DNA ar fi transmis CEDO in solicitarea de ridicare a imunitatii ca una din acuzatiile care i se aduc este ca ar fi primit diverse bunuri in schimbul unor decizii judecatoresti favorabile. Gabriela Birsan sustine ca, in dosarele mentionate de DNA in adresa, ea nu a facut parte din completul de judecata.
 

Fragmente din plangerea penala publicata de Luju.ro


Prin urmare, în această cerere de ridicare a imunităţii, se arată expres că în Dosarul nr. 410/42/2009, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin decizia adoptată de judecătorul Gabriela-Victoria BÎRSAN, în urma unor avantaje materiale acordate de avocatul recurentului, s-a pronunţat o soluţie favorabilă, adică s-a admis recursul şi s-a casat sentinţa recurată cu trimiterea cauzei spre rejudecare.

In realitate, judecătorul Gabriela-Victoria BÎRSAN nu a făcut parte din completul de judecată al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a statuat asupra recursului introdus de recurenta S.C. EUROAVIPO GRUP S.A. Buzău, Decizia nr. 3716/21.09.2010 din Dosarul nr. 410/42/2009 fiind adoptată de alţi judecători.

Cu titlu suplimentar, precizăm că nici în celelalte două dosare ale Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie indicate în Cererea din 16.11.2011 adresată preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi anume Dosarul nr. 6827/1/2010 şi Dosarul nr. 3509/2/2008, judecătorul Gabriela-Victoria BÎRSAN nu a făcut parte din completele de judecată prin care au fost soluţionate respectivele cauze. Facem această precizare, subliniind însă că, pentru aceste două dosare, nu s-a pretins de către domnul Daniel Marius MORAR că soluţia ar fi fost adoptată de judecătorul Gabriela Birsan.

Apreciem că fapta domnului Daniel Marius MORAR constituie infracţiunile de abuz în serviciu în formă calificată contra intereselor persoanelor (art. 2481 raportat la art. 246 Cod penal), fals intelectual (art. 289 Cod penal) şi uz de fals (art. 291 Cod penal), iar în subsidiar de neglijenţă în serviciu (art. 249 Cod penal).

Solicităm începerea urmăririi penale, trimiterea în judecată şi condamnarea penală a domnului Daniel Marius MORAR, pentru infracţiunile săvârşite, la pedeapsa închisorii.


DNA: Facilitarea unor decizii favorabile


In fragmentul din cererea DNA citata in plangerea penala se mentioneaza ca Gabriela Birsan ar fi primit bunurile in schimbul “facilitarii unor decizii favorabile”. In comunicatul oficial al DNA referitor la actele de urmarire penala efectuate in cazul judecatoarei Birsan, DNA mentioneaza urmatoarele:

"Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan – Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris – Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal".

 

Gabriela Barsan: "O plingere ca a oricarui cetatean"


Contactata de HotNews.ro, judecatoarea Gabriela Birsan a refuzat sa comenteze continutul plangerii penale sau motivele pentru care a facut aceasta plangere. Judecatoarea a declarat ca a depus o plangere ca oricare alta impotriva unui alt magistrat.

“Este o plangere ca oricare alta impotriva unui alt magistrat. Nu este o chestiune extraordinara. Eu nu am ce sa comentez, asa cred ca trebuie sa reactioneze un magistrat. Deontologic nu am cum sa pronunt fata de o cerere care este proaspat depusa. Eu nu am facut decat sa depun o plangere. Eu nu am facut nimic iesit din comun fata de ce face orice alt cetatean. Nu mi se pare asa iesit din comun si atata timp cat sunt judecator am sa reactionez ca un judecator ”, a declarat Gabriela Birsan.

Plangerea penala a Gabrielei Birsan a fost facuta pe 21 noiembrie, dupa ce pe 16 noiembrie DNA a solicitat CEDO ridicarea imunitatii sotului ei, Corneliu Birsan. DNA a transmis CEDO prin intermediul ministrului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe solicitarea de ridicare a imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta.

In acest caz, DNA a efectuat o perchezitie la domiciliul sotilor Birsan in baza unui aviz al CSM si in baza unei incheieri a Curtii Supreme. Avizul CSM si incheierea Curtii Supreme au fost contestate de sotii Birsan. Aceste contestatii au fost respinse, iar CSM a argumentat ca in acest caz imunitatea de care beneficiaza judecatorul CEDO Corneliu Birsan nu se transmite si sotiei sale, cea care este investigata de procurorii anticoruptie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22