Judecatoarea Gratiela Lazureanu a decis eliberarea lui Vîntu. Motivul: lipsa unei camere dotată pentru handicapaţi

Fara Autor | 26.05.2011

Pe aceeași temă

Judecătoarea Graţiela Lăzureanu, de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, care a decis eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu spune că lipsa de mobilitate a acestuia, imobilizat într-un scaun rulant, îl pune în situaţii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta traiului într-o cameră de deţinere nedotată pentru persoane cu handicap, informează Mediafax. Vintu ramine totusi in arest, deoarece procurorii au declarat recurs.

Judecatoarea a mai considerat ca in speţă, a intervenit după arestarea inculpaţilor o situaţie nouă care este aptă să stingă pericolul social concret pe care l-ar reprezenta lăsarea lor in libertate.

"Este notorie imprejurarea că după arestarea preventivă familia inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu a vândut acţiunile pe care le deţinea la SC Realitatea Media, iar în consecinţă, nu se mai poate reţine că acesta are un interes actual în derularea acelui contract, deci nu mai există niciun interes de natură să îi determine pe inculpaţi să intervină într-un mod sau altul în derularea contractului", apreciază judecătoarea Lăzureanu.

În opinia ei, rezultă că lăsarea in libertate a inculpaţilor nu mai poate constitui un pericol pentru activitatea părţii vătămate.

Alte elemente (care fiind coroborate cu stingerea rezonanţei sociale ca urmare a trecerii timpului şi cu incetarea stării de pericol pentru activitatea comercială a părţii vătămate ca urmare a vinderii acţiunilor) conduc la concluzia că menţinerea stării de arest nu mai corespunde scopului procesului penal în sensul articolului 136 Cpp, mai notează judecătoarea.

În acest sens sunt invocate de judecătoare: "starea evident deteriorată a sănătăţii inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu; lipsa de mobilitate a inculpatului care este imobilizat într-un scaun rulant îl pune pe acesta în situaţii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta traiului într-o cameră de deţinere care nu este dotată cu instalaţiile necesare unei persoane cu handicap".

"Aşadar, din această perspectivă, odată cu trecerea timpului şi având în vedere că inculpatul nu mai poate reprezenta un factor de presiune pentru partea vătămată după vânzarea acţiunilor, instanţa reţine că eforturile pe care le depune inculpatul pentru a se adapta vieţii în camera de detenţie apar ca disproporţionate raportat la scopul procesului penal", spune judecătoarea Graţiela Lăzureanu.

Marţi, Graţiela Lăzureanu de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis ca Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar să fie judecaţi în stare de libertate, însă cei doi au rămas în arest întrucât Parchetul a declarat recurs, care va fi soluţionat de Tribunalul Capitalei.

Luni, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru şantajarea managerului Realitatea TV Sebastian Ghiţă, iar Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a fost sesizată să se pronunţe cu privire la legalitatea măsurii preventive, care urma să expire vineri, astfel că marţi a decis revocarea acesteia.

Procesul celor doi începe în 10 iunie la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, pentru şantaj.

Potrivit acuzării, în perioada martie - aprilie 2011, inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă, parte vătămată în dosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22