Judecătorii de la ÎCCJ au decis amânarea dosarului Bombonica și au dat termen 20 mai

Laurentiu Gheorghe | 15.04.2019

Completul de 5 judecători a decis amânarea și a acordat pe 20 mai, ora 11:00 pentru ca avocații să își pregătească apărarea la cererile DNA de sesizare a CCR.

Pe aceeași temă

Completul de judecători a decis amânarea și un nou termen pe 20 mai, ora 11.00 pentru ca avocații sa isi pregateasca apararea cu privire la cererile procurorului DNA de sesizare a CCR.

DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a doua pe art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe coruptie. Avocații inculpaților au cerut termen pentru a lua la cunoștință de cererile DNA.

Avocații inculpaților au cerut și ei amânarea pentru a aștepta decizia CCR pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători.

Un alt amănunt important este că de la 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar putea duce la o reluare a procesului de la început, în funcție de decizia completului.

Ora 14.54: Procurorul de ședință DNA anunță că are rezerve că decizia CCR are influență în acest proces și acuză avocații că vor să tergiverseze procesul. DNA se opune cererilor de amânare. Parlamentul se află în conflict cu el însuși. Decizia CCR nu are legatura cu prezenta cauză. Cele două exceptii ridicate doar Dragnea si Aleșu nu și de ceilalți inculpați. Inculpații pot sa si pregătească apărarea în 30 min. Se încearcă tergiversarea cazului având în vedere ca un membru al completului urmeaza sa se pensioneze.

Ora 14.53: Judecătoarele din complet se consultă pe cererile procurorilor și avocaților

Ora 14.49: DNA ridică două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a douape art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe coruptie. Avocații inculpaților cer termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA

Ora 14.44: Avocatul Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, a cerut instanței o amânare pentru a lăsa CCR să se pronunțe pe sesizarea lui Florin Iordache. ”Acesta problema a apărut ulterior termenului de data trecuta. Considerăm că este normal sa se astepte soluționarea acelui conflict. ICCJ este acolo parte. Practica instanței supreme este de respingere a acestor exceptii. Dacă instanța se pronunță mai are aparenta de imparțialitate? Dacă rămâne în pronunțare nu mai are nicio cale de atac. Cer sa amanati cauza eventual si pentru alte motive”.

Desfașurarea procesului

Ora 14:00 Începe audierea lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea: Vreau sa mentionez modalitatea in care se desfasura activitatea la sediul PSD in perioada respectiva. Eram un partid in Opozitie. La sediul respectiv nu era o activitate de amploare. Aici se intrunea biroul judetean al partidului o data sau de doua ori pe luna. Aici participau alesii, in jur de 28, primari si alti membri PSD. Intalnirile aveau loc, de regula, sambata, sau la sfarsitul orelor de munca. Eu nu mai mergeam la sediul partidului, in afara acestor intruniri, deoarece nu aveam de de ce. Pe Botorogeanu si Stoica le-am vazut prezente la aceste intalniri

Liviu Dragnea: Declar si ca nu am avut niciun fel de discutii pe aceasta tema, eu sa le spun sa se angajeze la DGASPC Teleorman, iar in fapt sa lucreze la organizatia PSD. Nu am cerut cuiva sa le angajeze", precizeaza liderul PSD.

Liviu Dragnea: Cam batea vantul in sediile PSD. Intrasem in Opozitie. Asta este adevarul. Era greu sa ne intalnim si la cele doua sedinte care aveau loc pe luna. Ii aduceam foarte greu pe oameni sa facem sedinta de birou permanent judetean. Oamenii erau foarte speriati de Basescu in acea perioada

Inalta Curte: Discutii cu Floarea Alesu ati avut, ati discutat despre Botorogeanu si Stoica?
Liviu Dragnea: Nu am avut niciun fel de discutii, cum nu am avut niciun fel de discutii si despre alti angajati din aceata directie.
Inalta Curte: Este adevarat ca Floarea Alesu a venit la dumneavostra in 2008, sa discute cu dumneavoastra despre Botorogeanu si Stoica?
Liviu Dragnea: Nu!
Inalta Curte: In 2009?
Liviu Dragnea: Categoric nu!
ICCJ: Dar de ce veneau aceste persoane? Erau curiosi sau veneau sa sprijine partidul? Incerc sa inteleg.
Liviu Dragnea: Nu veneau de curiozitate. Veneau primarii...
ICCJ: Nu, Stoica si Botorogeanu? Erau membri de partid?
Liviu Dragnea: Eu sper ca da, nu stiu de ce participau, eu eram sigur ca toti erau membri de partid.
Liviu Dragnea: atributiile de coordonare efectiva le avea colegiul director, asa cum am mai declarat, si secretarul judetului, care era presedintele colegiului, avea rol de coordonare si control. Aceste aspecte aratate si la prima instanta erau prevazute de lege, de aceea nu aveam de ce sa fac o dispozitie de delegare.
Relationarea dintre Consiliile Judetene si DGASPC-uri se baza pe legislatia specifica acestor institutii. Niciun presedinte de CJ nu mergea in control sa verifice fise de pontaj sau prezente, erau atributiile colegiului de conducere.
Inalta Curte: Aveati sau nu obligatia de a sanctiona in aceasta situatie?
Liviu Dragnea: Desigur ca nu, sub nicio forma, era atributia si obligatia conducerii executive.

13:53 - Liderul PSD explica instantei ca nu a coordonat activitatea DGASPC Teleorman, in perioada in care era sef al CJ Teleorman: "Atributiile de coordonare le avea Colegiul Director."

13:51 - "Sunt total nevinovat, nu am avut cunostinta ca Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus ca cele doua salariate nu veneau la serviciu. Nu am cerut nimanui, nu am facut presiuni asupra nimanui pentru a le mentine pe cele doua in functii", declara Dragnea.

13:50 - "Mentin declaratile date in acest caz si cele de la confruntarea cu Floarea Alesu", precizeaza Liviu Dragnea, in deschiderea declaratiei de inculpat.

Ora 12:45 A început audierea Olguței Șefu, fostul director adjunct al Protecției Copilului Teleorman:

Principalele declarații:

  • Șefu Olguța: În intervalul 1 iulie 2012 și decembrie 2013 am fost director general pentru adulți, Avem în subordine un număr de 19 centre teritoriale.

  • Procedura era că eu sa fiu sesizată de șefii de serviciu de centre, dacă erau indicii privind săvârșirea unei abateri disciplinare. La rândul meu transmiteam mai departe directorului executiv, respectiv doamna Alesu Floarea, care la rândul său le trimitea comisiilor constituite pentru rezolvarea cercetărilor disciplinare. In intervalul menționat nu am avut nicio discuție cu nimeni despre situația inculpatei Botorogeanu.

  • Nu prea mă uitam pe rapoarte, erau sute, eram mai atentă când observam că s-au formulat obiecțiuni de către salariat cu privire la evaluare.

  • Fișele de prezență erau înaintate la contabilitate pentru plata drepturilor salariale. Nu aveam de unde să știu în perioada respectivă ca inculpata Botorogeanu era angajată la acel centru și că în realitate nu se prezenta la serviciu.

  • La întrebarea instanței privind locul unde ar fi trebuit să își desfășoare activitatea centrul pentru tineri arăt că era un singur angajat și nu avea unde să vină. Organigrama era stabilită de directorul executiv, adică Alesu Floarea, care nu m-a consultat niciodată cu privire la organizare.

  • Mențin declarațiile date. Biroul meu era în sediul instituției, erau in jur de o sută și ceva de salariați. Cei care lucrau în sediu erau in vederea mea, se întâmpla zilnic sa vorbesc cu unii dintre ei. După ce a venit DNA am aflat că Botorogeanu Adriana figura pe ștat de plată la un centru teritorial care nu avea sediu. Acesta e motivul pentru care nu am acordat atenție acestui centru. Știam din 2010, 2011 că acest centru nu va avea beneficiari. Am incercat să dăm funcționalitate acestei structuri, însă din motive de legalitate nu am putut. De aceea știam că nu va avea beneficiari.

  • Referitor la raportul de evaluare al inculpatei Botorogeanu, arăt că e semnătura mea pe acesta și că nu-mi amintesc când a fost prezentat la semnat, având în vedere că îmi erau prezentate sute de astfel de rapoarte. Este posibil să fi fost prin februarie- aprilie 2014. Menționez că evaluarea activității personalului nu era inițiată de mine, eu doar contrasemnam raportul întocmit de șeful de centru.

Ora 12:40 Procesul s-a reluat. Cererea avocatei lui Dragnea, de recuzare a unei judecătoare din complet, fost respinsă ca nefondată.

Ora 12:20 Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fost primar Constanța, în prezent rezident Madagascar, e și el la Curtea Supremă și s-a așezat lângă Liviu Dragnea, cu care a discutat câteva momente. Mazăre e la Înalta Curte în dosarul legat de construirea cartierului de locuințe sociale din Constanța

ora 12:00 Un magistrat asistent a anunțat că pronunțarea în cazul cererii de recuzare a judecătorului Simona Encean o să mai dureze, deoarece magistratul care trebuie să o judece este în altă sală, unde soluționează alte două dosare.

ora 11:30 magistratii au decis suspendarea sedintei pentru 30 de minute pentru a decide dacă acceptă recuzarea unui dintre judecători, cerută de avocații lui Dragnea. Motivul? În presă a apărut un articol potrivit căruia soțul unei judecătoare e susținător PSD.

ora 10: 50 Liviu Dragnea a ajuns la Curtea Supremă, procesul fiind programat să înceapă la ora 11:00.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22