Pe aceeași temă
Dan Anton şi concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetăţenie, română şi moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuţii cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliţi la Botoşani, care doreau facilitarea derulării de activităţi financiar-bancare pe piaţa din Republica Moldova.
Discuţiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afacerişti i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani şi un post de director de bancă la Chişinău pentru concubina lui, scrie Stiri pe Surse.
Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum şi pe lângă membri ai Guvernului de la Chişinău.
Dan Anton mai este suspectat, conform aceloraşi surse, că ar fi promis să intervină pe lângă doi colegi de-ai săi, judecători la Curtea de Apel Iaşi, pentru obţinerea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care un suspect cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, fusese condamnat de instanţa de fond într-un dosar de contrabandă cu ţigări. În schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiaţi ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere şi de transport pe teritoriul Republicii Moldova.
Pe lângă faptele de trafic de influenţă, Dan Anton este suspectat şi de comiterea infracţiunilor de violare a vieţii private, instigare la abuz în serviciu şi dare de mită, săvârşite contra intereselor fostului soţ al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un poliţist de frontieră să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i permită Marinei Moglan să treacă din Republica Moldova în România cu cei doi copii minori, deşi nu avea acordul scris al tatălui acestora.
Procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de miercuri percheziţii în 10 locaţii situate în judeţele Iaşi şi Suceava, într-un dosar privind fapte de corupţie şi contra libertăţii persoanei, comise în perioada 2014 - 2015.
***
Duminică, judecătorii au prelungit cu 30 de zile perioada de arest preventiv pentru Vlad Filat, reținut joia trecută, după ce legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară.
Cine este si ce avere are Vlad Filat?
Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, proeuropean), este suspectat de deturnarea a 250 de milioane de dolari din sistemul bancar moldovean în perioada în care a fost premier (între 2009 și 2013).
În declarația de avere pe 2014, Vlad Filat, lider PLDM la acea vreme, declară că în afară de salariul de deputat în sumă de 10.395 lei (moldovenești) a încasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei moldovenești) din cota de 95,37% deținută la Kapital Invest Company din Iași, potrivit publicației financiare Mold-Street.
Filat mai declară o casă de 180 metri pătrați (evaluată la peste 3 milioane de lei /moldovenești/), un teren de 14 ari (evaluat la peste 1 milion de lei /moldovenești/), două garaje (de 150.000 de lei /moldovenești/ fiecare), două autoturisme — o Toyota Corolla din 2008 și un Porsche Cayenne din 2013. Filat mai declară cinci conturi bancare, din care doar două i-ar aparține — unul de 150.000 de lei (moldovenești) și altul 16.800 de euro. Soția sa Angela Gonța a încasat pe anul trecut un salariu de 19.300 de lei (moldovenești) și drepturi de autor de la PRO TV (Chișinău) de 143.800 de lei.
Cotidianul ucrainean Delo îi atribuia lui Vlad Filat în 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun și imobiliare, conform Mold-Street.