Pe aceeași temă
In sesizarea depusa la Parchetul General, judecatorul Cristi Danilet arata ca nu a sustras sau dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate din arhiva SIPA, asa cum insinueaza Dan Andronic in articolul publicat luni.
"In acest articol se mentioneaza despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informatiilor clasificate, documente la care am avut acces si eu in anul 2007 in virtutea functiei de consilier al ministrului justitiei insarcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinatia documentelor depozitate in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Precizez ca nu am sustras, copiat, stocat, dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici in scris, nici oral sau sub orice alta forma. Fiindca in articol se fac afirmatii cu privire la fapte ce intra in continutul infractiunii prevazute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, va sesizez pentru a efectua cercetarile ce se impun", se arata in sesizarea lui Danilet catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform ziare.com.
Articolul 39 din Legea 182/2002 prevede la alin.2 ca "Persoanele incadrate in serviciile de informatii si siguranta sau ale armatei, aflate in serviciul relatiilor externe, precum si cele special insarcinate cu protectia informatiilor secrete de stat, vinovate de deconspirari voluntare ori de acte de neglijenta care au favorizat divulgarea ori scurgerea informatiilor secrete, isi pierd irevocabil calitatea".
Judecatorul Cristi Danilet si procurorul DNA Paul Dumitriu au facut parte, in 2007, din comisia de inventariere a arhivei SIPA, serviciul secret care a fost desfiintat de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei.
Cristi Danilet a declarat in repetate randuri ca accesul cu aparatura sau genti in incaperea in care era arhiva a fost strict interzis.
"Anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules si informatii privind viata privata a magistratilor si a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justitie. Fiind revoltat ca nimeni nu a fost tras la raspundere vreodata pentru activitatea ilegala a acestui serviciu fata de colegii mei magistrati, am decis sa fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA.
Astfel, am adus la cunostinta publicului aceste aspecte, prin relatari constante in presa (Revista22, pesurse.ro, EvZ) si pe blogul personal facute incepand cu luna mai 2007, in cadrul unei conferinte special organizate in 2008 de catre o asociatie a magistratilor la care au participat si reprezentanti ai unor ambasade, precum si intr-o carte despre coruptia din justitie publicata in anul 2009", a mai scris judecatorul Danilet pe blogul sau.
„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informație conținută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie secretă despre magistrati", arata Danilet pe blog.
Marti dimineata, Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat ca arhiva SIPA, care e sigilata acum si in custodia ANP, ar trebui desecretizata, pentru a se pune capat speculatiilor.
"Daca vom avea timp astazi, probabil vom discuta in plenul CSM desecretizarea arhivei SIPA. Eu cred ca se impune rezolvarea acestei probleme pentru totdeauna, pentru a elimina orice fel de discutie si suspiciune pe tema asta. De cel putin 15 ani aud numai discutii despre SIPA si cred ca trebuie rezolvata.
Rezolvare inseamna, in primul rand, desecretizarea arhivelor, pentru ca in conditiile in care aceste documente vor continua sa aiba regim de secret, deci clasificata, e mai greu sa se rezolve aceasta problema", a declarat Cristina Tarcea, presedintele instantei supreme.
Ministrul Justitiei: Nu am cunostinta ca arhiva SIPA ar fi fost copiata
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are cunoștință că arhiva SIPA ar fi fost copiată, dar, dacă se va dovedi că este adevărat, cei vinovați vor trebui să răspundă, conform Agerpres.
''Arhiva este în păstrare, în păstrarea autorităților și în momentul prezent este securizată de către Direcția Penitenciarelor. Nu știu informația din spațiul public, înțeleg că a apărut astăzi și nu îmi permit să o comentez deoarece chiar nu o știu. Cu siguranță, cine a făcut astfel de copii va trebui să răspundă dacă informația se dovedește a fi adevărată. Personal, n-am vizitat această arhiva, personal n-am cunoștință de faptul că s-ar fi copiat, multiplicat, dar vă asigur că, după ce trec aceste zile destul de aglomerate cu proiectele de lege, coduri și legile justiției, mă voi interesa și voi vedea fizic acea arhivă și voi vedea parametrii în care se păstrează și se gestionează", a declarat Tudorel Toader, întrebat despre informațiile privind copierea arhivei SIPA.