Pe aceeași temă
”O să vă rog să observaţi, pe de o parte, sigur că, pentru mine, este puţin ciudată reacţia preşedintelui Senatului, şi asta o spun în nume personal oarecum, dar sunt convinsă că şi colegii mei sunt de acord cu mine, pentru că noi, cumva, prin atitudinea noastră, am protejat aici puterea legiuitoare. Am spus că puterea legiuitoare este cea care trebuie să adopte legi, puterea executivă o poate face în circumstanţe excepţionale şi noi am spus că nu subzista acea circumstanţă a urgenţei (...) CSM-ul, prin preşedinte, are această atribuţie prevăzută de Constituţie şi de legea sa de organizare de a sesiza Curtea Constituţională atunci când apreciază că există un conflict constituţional între puterile statului. Ştiţi că CSM a făcut-o în legătură cu această Ordonanţă 13. De ce a făcut-o? Pentru că a fost întrebat. (...). Parţial, Guvernul a ţinut seama de avizul nostru. Dincolo de toate discuţiile dacă avizul nostru era obligatoriu sau nu era obligatoriu. A fost cerut, a fost negativ într-o primă etapă, parţial s-a respectat, după care s-a cerut încă un aviz pe noile propuneri şi nu s-a mai aşteptat acel aviz. De aici noi am spus, şi spune unul din judecătorii CC în opinia separată, că nu s-a respectat obligaţia de loialitate. Adică atunci când ceri un aviz, trebuie să-l aştepţi, că de aia l-ai cerut, nu? Ca dovadă că au avut nevoie şi în prima situaţie', a spus judecătorul citat de stiripesurse.ro.
***
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat miercuri, în plenul Parlamentului, un atac dur la adresa preşedintelui Iohannis şi a CSM, instituţii pe care le-a acuzat că au atacat ”cot la cot” OUG 13, ”un act constituţional perfect legitim”.
”CSM doreşte să fie independent în cadrul arhitecturii instituţionale, dar CSM pare să dorească această independenţă numai în raport cu Parlamentul pentru că observăm că, atunci când preşedintele actual s-a dus la CSM, imediat, cot la cot, au depus contestaţiile pe care le cunoaşteţi la CCR împotriva unui act constituţional perfect legitim aşa cum a fost subliniat de către CCR pe care l-a adoptat Guvernul”, a declarat Tăriceanu în cadrul dezbaterilor asupra declaraţiei de reafirmare a rolului şi prestigiului Parlamentului.
Şeful Senatului a ţinut să atragă atenţia că unica instituţie care reprezintă poporul este Parlamentul, în vreme ce preşedintele este doar reprezentantul statul. ”Nu mă pot abţine să fac o remarcă: vreau să înţelegem cu toţii că preşedintele reprezintă statul şi nu este şeful statului. Nu merge această instituţie după formula din marină sau din armată: comanda la mine. Nu merge”, a mai spus şeful Senatului.
Tăriceanu l-a mai acuzat pe preşedintele Iohannis că a declanşat un război politic în ultimele două luni, fiind nevoie de intervenţia CCR ”pentru a pune lucrurile în ordine”.
”Fără îndoială că în această perioadă a existat o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive şi o ingerinţă a instituţiilor de forţă împotriva activitatea Guvernului şi a Parlamentului. Am traversat o perioadă de criză de aproape două luni în care preşedintele a declanşat un război politic, alimentând nemulţumirile unei părţi a populaţiei şi încercând să răstoarne rezultatul alegerilor”, a adăugat Tăriceanu.