Judecătorii conduşi de Gîrbovan dau în judecată guvernul pentru desecretizarea arhivei SIPA

Dora Vulcan | 07.06.2017

Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor a anunţat că asociaţia pe care o conduce va da în judecată guvernl pentru HG privind desecretizarea SIPA.

Pe aceeași temă

 

 

Gîrbovan atrage atenţia că modalitatea în care ministrul Tudorel Toader a lăsat să se creadă că HG de desecretizare a arhivei SIPA ar avea toate avizele, inclusiv pe cel al CSM naşte suspiciuni privitoare la siguranţa arhivei. Gîrbovan atrage atenţia că HG de desecretizare nu a primit aviz din partea CSM ci doar un punct de vedere al unei simple direcţii din CSM. Gîrbovan crede că desecretizarea arhivei SIPA şi modalitatea în care s-a luat această hotărâre naşte suspiciuni că arhiva va intra pe mâna politicienilor şi a serviciilor de informaţii, tocmai pentru şantajarea magistraţilor. 

 

Comunicatul integral al Danei Gîrbovan, preşedintele UNJR, făcut public pe pagina sa de Facebook

 

Pe data de 6 iunie 2017 Ministerul Justitiei a emis un comunicat in care a publicat mai multe puncte de vedere cu privire la proiectul de hotarare de guvern initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna prin care se dorea inventarierea – din nou – a arhivei SIPA/DGPA. Comunicatul respectiv nu face decat sa confirme pozitia asociatiilor profesionale ale magistratilor care au acuzat lipsa de transparenta cu privire la modul in care, la initiativa ministrului justitiei Tudorel Toader, guvernul a adoptat pe data de 31 mai hotararea privind reinventarierea arhivei SIPA.

 

 

 

Astfel, in sedinta de Guvern din data de 31 mai 2017, cand s-a vorbit despre suplimentarea ordinii de zi cu hotararea de guvern privind arhiva SIPA, la intrebarea premierului Grindeanu daca "avem toate avizele, ca sa nu...", ministrul justitiei Tudorel Toader a confirmat ca "avem toate avizele".

 

 

In urma reactiilor publice de protest cu privire la modul lipsit de transparenta in care s-a adoptat aceasta hotarare de guvern, ministrul justitiei Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga ca ar exista un aviz al CSM-ului dat acestei hotarari.

 

 

Ceea ce s-a prezentat in comunicatul Ministerului Justitiei pe data de 6 iunie nu este "avizul CSM", ci doar un "punct de vedere" al unei directii din cadrul CSM.

 

 

Proiectul de hotarare initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna, si cu atat mai putin proiectul secret adoptat in 2017 de guvern la initiativa ministrului justitiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM.

 

 

CSM-ul a clarificat intr-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte.

 

 

Mai mult, asemenea asociatiilor magistratilor, CSM-ul a solicitat pe data de 16 mai Ministerului Justitiei sa faca publice toate rapoartele si documentele privind aceasta arhiva, astfel incat intreaga opinie publica sa stie ce s-a intamplat pana acum cu ea, lucru pe care ministrul justitiei nu l-a facut.

 

 

Hotararea de guvern privind arhiva SIPA initiata de ministrul justitiei Tudorel Toader nu doar ca risca sa acopere sau sa impiedice cercetarea prezumtivelor ilegalitati semnalate in spatiul public cu privire la ceea ce s-a intamplat cu aceasta arhiva de peste 12 ani, dar naste din nou suspiciunea rezonabila ca serviciile de informatii si politicienii doresc sa intre legal in posesia continutului acestei arhive cu scopul de a santaja magistrati.

 

 

Dezinformarea ca CSM ar fi avizat aceasta hotarare de guvern este numai una dintre multele inadverdente din afirmatiile ministrului Toader cu privire la aceasta hotarare de guvern, care a fost facuta in asa mare secret incat nici pana azi, la o saptamana dupa adoptare, nu-i stim continutul.

 

 

In urma mai multor solicitari din partea presei confirm ca, dupa ce hotararea de guvern va fi publicata in Minitorul Oficial, vom pune in miscare demersurile necesare pentru a actiona in judecata Guvernul Grindeanu pentru modul in care a adoptat aceasta hotarare de guvern.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22