Pe aceeași temă
“Ar trebui să nu mai avem nevinovați arestați, trimiși în judecată, eventual urmăriți penal și, de asemenea, să nu mai avem vinovați care să fie neurmăriți penal” - pentru o asemenea afirmație un student în anul trei la Drept ar pica imediat examenul de procedură penală - a scris judecătorul Cristi Dănileț pe pagina sa de Facebook cu privire la afirmațiile făcute marți de ministrul Tudorel Toader.
Comentând exigențele la nivelul cărora ar trebui să se ridice viitorul șef al DNA, Toader i-a trasat acestuia portretul într-o tușă care duce cu gândul la discursul penalilor de la putere.
„Viitorul procuror-sef al DNA trebuie sa imbunatateasca activitatea DNA, sa creasca increderea in actul de justitie, sa nu mai avem nevinovati arestati, trimisi in judecata, sa nu mai avem vinovati care sa nu fie trimisi in judecata. Ceea ce spuneam eu in raportul de 20 de puncte (de evaluare a activitatii fostului procuror-sef al DNA) nu s-a intamplat sub fosta conducere a DNA”, a spus Tudorel Toader.
Context
MJ a validat toate candidaturile la șefia DNA. Toader: e posibil să nu fie niciunul desemnat
Ministrul Justiței a anunțat marți dimineață că interviurile candidaților pentru conducerea DNA vor avea loc joi, iar vineri vor fi deliberări și se va ajunge la o concluzie. Toader a spus că e posibil ca unul din cei patru să fi desemnat pentru șefia DNA, dar e posibil și să nu fie desemnat niciunul.
Mâine vor fi analizate programele manageriale.
"Astăzi, Direcția de Resurse Umane va verifica dosarele candidaților. Va verifica să vadă dacă fiecare dosare are, conține toate piesele necesare. Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi, începând cu orele 09.00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu și candidații. După care, vineri deliberăm, vineri ajungem la o concluzie în funcție de care continuăm procedura. E posibil, teoretic și practic, ca unul să nu se prezinte, că doar nu îl țin de de mână să vină la interviu. Vedem cum se va prezenta la interviu, vedem programele manageriale, discutăm toți membrii comisiei și vom stabili dacă avem un candidat pe care să-l propunem CSM-ului și apoi președintelui, și care este acel candidat. Este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat pentru șefia DNA, după cum tot foarte posibil este ca niciunul să nu fie desemnat și atunci vom relua procedura", a declarat Tudorel Toader marți dimineață, citat de Mediafax.
Toader a lăsat calea deschisă pentru ca viitorul șef al DNA să nu provină din rândul magistraților anticorupție:
"Există această opinie care pare majoritară în sensul că viitorul procuror-șef la DNA trebuie să provină din structura internă a DNA-ului, dar nu cred că nu ne aducem aminte faptul că alte dăți, procurorul șef nu a venit din structura internă a DNA-ului, după cum nici noul procuror șef la DIICOT nu a venit din structura internă a DIICOT-ului".
Întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Tudorel Toader a declarat că acesta trebuie să sporească încrederea în actul de justiție.
Patru procurori s-au înscris în ultima zi în cursa pentru șefia DNA: Florentina Mirică, șefa direcției de combatere a corupției din DNA, procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General și procurorul anticorupție Elena Grecu.