Pe aceeași temă
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a acuzat de ipocrizie statele europene ce resping redistribuirea solicitanților de azil care ajung, înghesuiți în bărci, în statele europene de la Marea Mediterană - Grecia, Italia, Spania și Malta.
“Oamenii îmi spun că Grecia trebuie să rezolve această problemă. Asta este o ipocrizie incredibilă”, a declarat Jean-Claude Juncker pentru postul France Culture, citat de Agerpres.
“Stăm în faţa televizoarelor, îi vedem pe aceşti oameni murind pe mare, plângem în faţa ecranelor seara şi apoi oamenii vin a doua zi la Bruxelles şi spun: ‘Rezolvaţi-vă singuri problemele”, a mai declarat președintele CE.
În opinia Comisiei, gestionarea acestei probleme nu poate rămâne exclusiv pe umerii Italiei, Greciei, Maltei şi Spaniei, iar “dacă solidaritatea europeană are şansa de a se manifesta cu generozitate şi fermitate, ea trebuie să se manifeste în dosarul migraţiei”.
Potrivit propunerii CE, care urmează să fie discutată săptămâna viitoare de miniștrii de interne din statele membre, 40.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia ar trebui să fie redistribuiţi în alte ţări din UE în următorii doi ani.
Circa 10 ţări din estul Europei, alături de Spania şi Portugalia, se opun însă formulei actuale, dorind ca redistribuirea să nu fie obligatorie.
Premierul maghiar a catalogat recent cotele de imigranți ca fiind "la limita nebuniei", iar grupul parlametar Fidesz a anunțat pregătirea unei legi care să închidă frontiera de sud printr-o lege care să le interzică azilul celor veniți dintr-o țară de tranzit sigură (serbia, Grecia, Croația etc.)
România trebuie să preia într-o primă fază 657 de refugiaţi din taberele din Siria, având apoi o cotă de 3,75% din totalul imigranților care ajung în UE şi se califică pentru azil.
Cotele cele mai mari sunt repartizate Germnaiei - 18,42% din refugiați, Franța -14,17% și Italia - 11,84%.