Junker: România este pregătită pentru președinția UE, deși avem divergențe privind statul de drept

Redactia | 05.12.2018

Președintele CE, Jean Claude Junker, a declarat după întâlnirea cu Viorica Dăncilă că este convins că România va intra în Schengen până la finalul mandatului acestei Comisii Europene.

Pe aceeași temă

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat miercuri la finalul întâlnirii de la Bruxelles cu guvernul Dăncilă că miniștrii români sunt foarte bine pregătiți pentru preluarea președinției rotative a UE de la 1 ianuarie. Juncker a spus după discuțiile cu premierul Dăncilă că executivul român este bine pregătit pentru președinția Consiliului UE, în ciuda nerespectării statului de drept.

„Mai există unele divergențe între Comisia Europeană și România în privința statului de drept, dar asta ține de relația bilaterală, nu privește președinția rotativă a UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.

„Rămân convins că înainte de finalul mandatului acestei Comisii Europene (jumătatea anului 2019 – n.r.) vom fi primit România ca membru Schengen. Mai sunt eforturi de depus, dar vom obține acest rezultat”, a mai spus șeful Comisiei Europene într-o conferință de presă comună cum premierul Viorica Dăncilă și comisarul european Corina Crețu.

Întrebat despre intenția României de a contesta raportul MCV, Jean Claude Juncker a spus că ”intenția mea e ca România să devină membru al spațiului Schengen. Am lucrat de ambele părți pentru a îmbunătăți pregătirea României la spațiul Schengen și nu aș vrea să îmi închei mandatul fără ca România să devină membru dar mai sunt eforturi de făcut. Aș vrea ca România să aducă bunul simț românesc în procesul european”.

Și premierul Viorica Dăncilă a prezentat poziția Guvernului în vederea președinției UE: ”Am vorbit despre cooperarea între guvernul României și comisia Europeană, dar am prezentat și prioritățile președinției rotative începând de la 1 ianuarie 2019. Am reiterat faptul că România își dorește o președinție ambițioasă dar și realistă. A avea măcar acord politic pe cadrul financiar multianual. Realistă, pentru că știm că România va avea rol de mediator, deci trebuie să obținem un consens pe dosare importante. Așteptăm cu mare nerăbdare prezența Colegiului comisarilor la București pentru a putea discuta mult mai aplicat pe fiecare dosar”.

Sesiunea de întrebări la conferința de presă Junker - Dăncilă

În România se discută de o contestare a MCV la CJUE. Ați avut vreo discutie pe aceasta tema? Mai vedeti vreun termen de timp pentru ridicarea MCV?

Juncker: Intentia mea e ca Romania sa devina membru al spatiului Schengen. Am atras atentia sa se lucreze la punctele slabe. Nu as vrea să-mi închei mandatul înainte ca Romania sa devina membra a Schengen, dar mai sunt eforturi de făcut.

Ati spus ca Romania e pregatita. In ce fel credeti ca poate contribui Romania la rezolvarea dosarelor grele?

Juncker: As vrea ca Romania sa aduca bunul simt romanesc in procesul european. In legatura cu Brexitul nu stim care va fi decizia Parlamentului britanic, votul va fi pe 11 decembrie. Azi CE si-a trimis acordul la Consiliu. Dupa ce va avea loc votul si dupa retragerea Regatului Unit va fi sarcina noastră, a CE si a Presedintiei române, sa decidem asupra pasilor urmatori.

S-au ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu statul de drept si sistemul judiciar din Romania. Credeti ca PE va avea incredere sau va avea semne de intrebare ca Romania nu e cea mai potrivita?

Dăncilă: Statul de drept e respectat si se fac toate eforurile. Nu as vrea să punem pe acelasi palier Polonia, Ungaria și Romania. Avand in vedere faptul ca spunem si avem convingerea ca e respectat statul de drept nu vad vreo legatura cu exercitarea presedintiei romane. Romania isi doreste o presedintie de succes.

Corina Cretu: Saptamana trecuta am prezentat politica de coeziune. Am ajuns la o rata de eroare de 3% de la 5,5% cat era cand am ajuns comisar. Doar 0,4% au reprezentat fraude. Suspendam fondurile cand OLAF constata o frauda. Nivelul actual de frauda e mai mic de 0,4% dintr-un total de miliarde de euro investiti in noile tari membre.

E o situatie cumva suprarealista. In timp ce noi ne aflam aici aflam ca la Bucuresti majoritatea guvernamentala si-a pierdut sustinerea si va fi supusa unei motiuni de cenzura. Exista riscul unei crize politice in timpul presedintiei romane?

Dăncilă: Coalitia nu a pierdut majoritatea.

Corina Cretu: Am vorbit de provocarile cu care ne confruntam. E foarte bine ca politica de coeziune e in centrul prioritatilor presedintiei romane.

Din delegatia romana face parte si secretarul general al Guvernului, Toni Grebla. Nu este insa prezent consilierul Darius Valcov, cel care duminica seara, inainte de aceste intalniri importante, a acuzat partenerii Romaniei ca saboteaza tara si ca din cauza lor nu avem autostrazi, iar despre liderii europeni a sustinut ca au, de asemenea, interese sa lase Romania in esalonul doi al UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22