Justiția britanică a decis că Adamescu Jr. poate fi extrădat. Decizia nu e definitivă

Dora Vulcan | 13.04.2018

O instanță din Marea Britanie a decis vineri că Alexander Adamescu poate fi extrădat în România. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de avocații acestuia, transmite postul de televiziune Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, a fost arestat la Londra, pe 26 martie după ce în mai 2017 Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui.

 

Adamescu jr a dat vina pe jurnaliștii de la România liberă, cotidian pe care-l patronează, spunând că ei ar fi trimis în Anglia raportul despre situația din penitenciare. 

 

"In urma unei corespondente oficiale intre ziarul Romania Libera si Autoritatea Nationala a Penitenciarelor, jurnalistii romani au trimis un Anglia un inscris a carui autenticitate a fost contestata de statul roman. Actul se refera la conditiile de detentie din penitenciarele din Romania. Prin urmare, motivul retinerii este generat de o situatie care nu i se poate imputa lui Alexander Adamescu si nici redactiei Romania Libera", se arata intr-odeclaratie transmisa prin intermediul unei firme de comunicare

 

In acest caz nu ar fi fost deschis un dosar penal si Alexander Adamescu nu este cercetat penal pentru fals. "Ridicarea cautiunii a fost decisa ca o masura preventiva pana la lamurirea situatiei legate de actul in cauza", arata sursa citata.

 

”După doi ani în care am demonstrat la fiecare termen că Statul Român nu poate asigura condițiile privative de libertate, nu aș fi apelat la o asemenea soluție de a falsifica acte și de a le depune în instanță. Este o suspiciune legată de acest înscris pe care instanța londoneză o analizează cu celeritate. Sunt de asemenea interesat de a stabili autenticitatea acestui document. Respect decizia instanței londoneze și sunt convins că această suspiciune la adresa mea se va dovedi a fi nefondată” , a declarat Alexander Adamescu.

 

Într-un comunicat de presă, DNA a transmis că ”din informațiile primite de la autoritățile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanță din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie 2018, apărătorii inculpatului ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER ar fi prezentat în fața instanței de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparență, de o instituție din România, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor. Documentul nu a fost însă asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor.
Ca urmare a acestei situații, la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanța de judecată din Londra a dispus, față de ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive. În data de 23 martie, instanța britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauțiune dar, nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea”.

 

 

Aceste documente, despre care Adamescu Jr susţinea că aparţin Administraţiei Penitenciarelor din România, s-au dovedit a fi false, ele încercând sa demonstreze condițiile teribile din închisorile româneşti. Raportul fals  a fost folosit de Adamescu jr  în procesul de extrădare. 

 

În acest context, relevantă este declarația lui Sorin Dumitraşcu, fost director adjunct la Administraţia Penitenciarelor, potrivit căruia a fost contactat de un avocat din partea omului de afaceri Alexander Adamescu care căuta oameni diispuși să mintă în ce privește condițiile din penitenciare pentru a-si construi apărarea  în proces.

 

 „Căuta experţi români care să depună mărturie despre condiţiile aşa-zis improprii din penitenciarele româneşti. Au fost contactaţi mai mulţi experţi români. Eu am 22 de ani experienţă în domeniu şi am lucrat şi în alte ţări. S-au gândit că aş putea să îi ajut să îşi construiască apărarea. Se pare că nu a obţinut de la nimeni astfel de declaraţii pentru că oamenii nu sunt dispuşi să mintă nici măcar pentru un miliardar şi bănuiesc că s-a folosit în disperare de cauză de acel document. Aveau deja un raport şi le trebuiau doar experţi români care să îl confirme cumva, care să îl întărească. A fost o discuţie de o oră cu o doamnă avocat. M-a întrebat despre condiţiile din România. Ştiu că aveau ca apărare, la acel moment, o aşa-zisă problemă cu modul în care sistemul penitenciar gestionează deținuţii cu probleme psihice şi ştiu că am primit foarte, foarte multe întrebări pe această temă. Era una dintre temele pe care le foloseau în apărare întrucât, la acel moment, Adamescu susţinea că are probleme de această natură”, a declarat Sorin Dumitraşcu pentru G4media.ro.

 

Dumitrașcu spune că modul în care avocata, al cărei nume nu a dorit să-l divulge, punea întrebările era ”străveziu” și ducea clar într-o direcție. Acesta susține că nu i s-a propus o sumă anume de bani pentru serviciile sale, dar era clar că urma să fie plătit dacă ar fi susţinut cauza lui Adamescu. “Toţi consultanţii sunt plătiţi pentru munca pe care o fac”.

 

”Mi-am dat seama care e şmecheria şi am fost destul de reticent. Nu i-am spus nimic care – cred eu – că i-ar fi fost util. I-am spus: «Nu e atât de rău pe cât vă aşteptaţi voi! Deţinuţii cu probleme psihice sunt inventariaţi, primesc tratament psihologic, când sunt cazuri grave, sunt internaţi la psihiatrie.», adică i-am spus exact aşa cum se întâmplă, lucru care nu i-a convenit foarte tare. Era destul de străveziu din felul în care punea întrebările avocata, era un fel de interviu ghidat şi care te ducea către o direcţie”, a explicat Sorin Dumitraşcu.

 

Potrivit Mediafax, Bogdan Alexander Adamescu a fost prins la Londra în baza unei informaţii primite de la poliţiştii români.

 

În luna martie, procurorii DNA au cerut arestarea în lipsă a lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acesta fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită.

 

Alexander Adamescu a fost arestat la Londra, iar acuzaţiile aduse de magistrații britanici la adresa acestuia sunt extrem de grave. Acesta ar fi fost încătuşat în Marea Britanie după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit documente false în timpul judecării procesului  de extrădare, spun surse judiciare pentru libertatea.ro. Adamescu jr. ar fi folosit documente pretins emise de o autoritate publică din România, iar documentele ar releva condițiile de arest din țara noastră. Instanța britanică s-ar fi autosesizat și ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanță.

 

Actele au fost prezentate ca fiind de la Administrația Națională a Penitenciarelor, dar ele ar fi fost măsluite de către omul de afaceri. În respectivul caz instanțele britanice ar fi admis solicitarea procurorilor britanici de schimbare a măsurii eliberării pe cauțiune cu măsura arestării preventive. Procedurile de extrădare în cazul acestuia s-au intensificat iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în România, mai spune sursa citată.

 

În ordonanţa procurorilor se arată că "în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan".

 

Procurorii au anunţat că au fost făcute numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa acestuia în faţa organelor judiciare, "însă a urmărit tergiversarea cercetărilor faţă de el şi în final sustragerea de la urmărirea penală".

 

La data la care DNA a înaintat cererea de arestare preventivă a lui Bogdan Alexander Adamescu Tribunalului Bucureşti, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara că procurorii l-au localizat însă nu pot face public locul în care se află.

 

***

 

 În 2017, instanța londoneză a suspendat analiza cererii României de extrădare în cazul lui Alexander Adamescu, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială. Apărătorii omului de afaceri susțineanu că acesta ar fi o victimă a „persecuțiilor politice” și că mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv, amintește Digi 24.  În 26 mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

 

Anterior, în 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.

 

În ordonanţa procurorilor se arată că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”.

 

Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă.

 

În 27 mai 2016, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.

 

Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie 2017.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22