Justiția interimară. DIICOT intră în galeria marilor parchete care au conducere provizorie

Dora Vulcan | 02.10.2019

După delegarea în funcție, un nou fenomen politic controlează justiția și-i denotă instabilitatea: interimatul, conducerea provizorie.

Pe aceeași temă

Felix Bănilă a fost alegerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru funcția de procuror șef al DIICOT, în fața contracandidatului Daniel Horodniceanu, fostul șef al structurii antimafia, care a criticat public modificarea legilor justiției, amintește G4Media.ro

Audierea lui Bănilă în CSM a stârnit numeroase controverse, însă a obținut avizul pozitiv al forului.

Înainte de a fi numit de președintele Klaus Iohannis, Felix Bănilă, procurorul venit de la Bacău, s-a lovit de opoziția colegilor din DIICOT. 154 de procurori, adică trei sferturi, i-au trimis o scrisoare șefului statului prin care îi cereau sa nu îl accepte pe Bănilă.

Cu toate acestea, Bănilă a fost numit de președintele Iohannis la conducerea DIICOT în iulie 2018. Cel care, în urmă cu două zile i-a și cerut demisia reproșându-i administrarea dezastruoasă a cazului Caracal.

DIICOT este acum condus de fosta adjunctă a lui Bănilă, procurorul Giorgiana Hosu, o specialistă a interimatelor DIICOT, care a preluat interimatul și după plecarea Alinei Bica. Despre se spune, de altfel că ar fi condus instituția și cât a fost Bănilă prim-procuror.

DIICOT întregește, astfel, lista marilor parchete conduse de interimari, Parchetul General și DNA fiind în capul listei.

Bogdan Licu a preluat interimatul pe 19 aprilie, de când procurorii CSM îi tot prelungesc interimatul, după ce procurorul general Augustin Lazăr a ieșit la pensie, în paralel cu declanșarea procedurii de selectare a unui nou procuror general, făcută de ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader, forțat să-și dea demisia înainte să poată finaliza procedura.

Funcția lui Toader a fost preluată de Ana Birchall, care a anulat procedura începută de predecesorul său și nu a mai declanșat una nouă.

Recordul este stabilit, de departe, de DNA care este condusă de un interimar de mai bine de un an. Călin Nistor a preluat interimatul după ce Anca Jurma a renunțat la el, anunțând că nu mai dorește prelungirea sa.

Funcția de procuror șef al DNA a rămas vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Ministrul Tudorel Toader a propus numirea Adinei Florea la șefia parchetului, însă Iohannis a refuzat numirea.

Deși înființarea sa este una artificială, fără a fi o cerință sau o consecință a nevoilor reale ale sistemului, pentru că nu există un fenomen al infracționalității magistraților, care să-i justifice înființarea, nici Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție nu are o conducere plină, dar nu din cauza presiunilor care s-ar face la adresa conducerii sale, fiind un parchet dorit și înființat efectiv la dorința puterii PSD, cu sprijinul ALDE și al UDMR. Parchetul care investighează magistrați a rămas fără conducere după ce șeful ei, Gheorghe Stan, a fost ales, la propunerea PSD, judecător al Curții Constituționale. Susținută de conducerea CSM, deținută și controlată de Lia Savonea, Adina Florea nu a reușit să fie validată până acum la conducerea instituției pentru că niciodată nu a fost întrunit cvorumul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22