Pe aceeași temă
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că, prin „aşa zisul proiect neasumat”, Guvernul a declarat „război” culturii, iar propunerea ca autorităţile locale să sprijine din venituri proprii activităţi şi instituţii culturale este a cuiva care „probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior”.
„Ceea ce intenţionează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”, adaugă Kelemen, care menţionează că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să „arunce la coşul de gunoi” aceste măsuri de austeritate. „În aşa zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat, recent, război culturii, propunând ca, în viitor, autorităţile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susţinerea activităţilor şi instituţiilor de cultură, religie şi sport. În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior”, a arătat Kelemen Hunor, marţi, într-o postare pe Facebook. El a adăugat că România se află „printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sprijinul pentru cultură”, care „nu depăşeşte cu mult jumătate de procent din PIB-ul naţional în ţara lui Brâncuşi şi Enescu”, iar această sumă mică urmează acum „să fie tăiată şi mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor şi nevoilor comunităţilor locale”.
„Ceea ce intenţionează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge mai devreme sau mai târziu la concluzia că cărţile nu sunt bune tipărite, ci mai degrabă trebuie arse! Acum o săptămână i-am cerut premierului să renunţe la aceste măsuri de austeritate. Pur şi simplu să le arunce la coşul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ţine cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a conchis Kelemen.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis o adresă către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în care atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care măsurile fiscale anunţate de către Executiv vor fi aplicate, atunci 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate, potrivit documentului obţinut de News.ro.
„Reţeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice, a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021. Similar numărul aşezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcţie de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcţionale în 2020.. Astfel, dintre cele 469 de instituţii publice de cultură cu personalitate juridică care îşi desfăşoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desfiinţate prin aplicarea acestor măsuri”, arată ministrul Raluca Turcan, în documentul transmis către Marcel Boloş şi premierul Marcel Ciolacu, obţinut de News.ro.
Turcan mai spune că măsurile fiscale avute în vedere de către Guvern prin ordonanţa de urgenţă care este încă în lucru vor avea consecinţe grave asupra sectorului public cultural.