Kelemen Hunor: Dacă vii cu 2 candidați înseamnă că n-ai vrut să ai judecător la CCR. UDMR n-a votat

Laurentiu Gheorghe | 07.05.2019

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Opoziţia nu a vrut să aibă un judecător la CCR, altfel nu mai venea cu două propuneri de candidaţi.

Pe aceeași temă

Kelemen Hunor spune că UDMR s-a abținut de la vot în plenul Camerelor la numirile la CCR pentru a demonstra că există majoritate. În plus nu au existat discuții cu reprezentanții Opoziției pentru susținerea în comun a vreunui candidat.

„O tatonare a existat ieri din partea PNL. Din partea USR nu. Eu am impresia ca ei nici nu au dorit să aibă judecător la Curte, că dacă ar fi dorit atunci veneau cu o singură propunere, măcar aşa să laşi impresia că doreşti. Dacă vii cu doi candidaţi înseamnă că nu doreşti”, a declarat Kelemen Hunor, în Parlament.

El a afirmat că a avut o discuţie informală cu liberalii în contextul numirilor la CCR, însă nu au ajuns la o înţelegere.

„Am avut o discuţie informală cu cineva din PNL, dar după anumite declaraţii din această perioadă e aproape imposibil. Când cineva nu îşi doreşte să colaboreze cu tine şi spune expres acest lucru, tu cu sila, cu pumnul, nu poţi să obligi să accepte voturile tale. Nu a existat nicio discuţie serioasă pentru că cadrul şi tot ce s-a întâmplat în această perioadă nu cred că permite acest lucru”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat, de asemenea, că parlamentarii maghiari nu au participat la vot pentru a demonstra că există majoritate.

„Votul a fost identic, nu am participat la vot nici la Cameră, nici la Senat. Am spus <prezent, nu votăm>. În primul rând am vrut să arătăm că şi fără noi funcţionează majoritatea. Pe de altă parte nu a existat o solicitare expresă să vpotăm candidaţii lor şi în al treilea rând există o situaţie care trebuie rezolvată foarte repede şi depinde de Guvern. A fost o decizie în ambele Camere, în sensul de a fi prezenţi şi de a lăsa opoziţia, mai ales că nici opoziţia nu a fost în stare să vină cu un singur candidat, să arate cine şi ce forţă are”, a conchis Kelemen.

Despre cele două numiri, el a declarat: „Nu cunosc, nu pot să am păreri. Vom vedea, sunt oameni care îndeplinesc criteriile pentru aceste două funcţii vacante, cum îndeplineşte şi doamna Tănăsescu de la Cotroceni. Sunt convins că pregătirea lor, experienţa lor şi statutul CCR, unde nu se face politică, ei vor face treaba aşa cum trebuie să facă un judecător”.

Camera Deputaţilor a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Şi Senatul a votat, marţi, pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22