Kelemen Hunor despre deputatul UDMR Marko Attila, refugiat in Ungaria, dupa ce DNA a cerut ARESTAREA sa preventiva: El va decide daca isi va da DEMISIA si daca se INTOARCE sau nu

P.c. | 28.03.2015

Pe aceeași temă

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat ca deputatul Marko Attila, a carui retinere si arestare preventiva a fost ceruta de DNA, va decide singur daca se va intoarce sau nu in Romania si daca isi va da demisia din functia pe care o are. Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis joi ministrului Justitiei cererea insotita de referatul cauzei, in baza carora sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului UDMR, acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu in dosarul ANRP, relateaza Hotnews.

 

Este a doua oara cand DNA solicita retinerea si arestarea preventiva a lui Marko Attila Gabor, deputatul parasind intre timp teritoriul Romaniei, fiind, dupa ultimele informatii, in Ungaria.

 

"Nu comentez in niciun fel. Nu are nicio restrictie de a calatori oriunde doreste. Cand va avea o restrictie de a parasi tara atunci voi comenta, pana atunci nu am ce comenta unde este si ce face. (...) Eu am vrut sa-l conving de anumite lucruri, a fost o discutie privata, nu pot sa va spun. Va fi decizia lui daca isi va da demisia. Este decizia lui daca se intoarce sau nu se intoarce. Eu stiu ce i-am spus, dar nu stiu ce va decide el", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

 

CITITI SI: Deputatul UDMR Marko ATTILA, urmarit PENAL de DNA, nu se mai intoarce din UNGARIA. El s-ar afla sub PROTECTIA premierul maghiar Viktor ORBAN


Liderul UDMR a spus ca nu cunoaste detalii din dosarul DNA, insa a subliniat ca membrii comisiei care au aprobat retrocedarile nu aveau expertiza, ci se bazau pe evaluatorii acreditati.  "Nu cunosc dosarul. Eu cred ca acuzatii colective, in cazul unei comisii, sunt de discutat, fiindca foarte multi din aceste comisii, cu cea mai buna intentie, au acceptat acele evaluari facute de evaluatori acreditati si nu aveau nici calitatea, nici capacitatea de a pune sub indoiala acele evaluari. Ei nu au furat, nu au luat, nu au influentat nicio decizie. Era acolo o institutie in care lucrau specialisti, erau evaluatori care veneau cu stampila, sub semnatura. Un om care nu are o pregatire, dar institutional face parte din comisie nu are cum sa stie daca acele evaluari sunt corecte sau nu sunt corecte. Important este ca in cazul unei institutii si comisii este de discutat daca in ansamblul ei poate fi pusa sub acuzare", a afirmat Kelemen Hunor. 
 

DNA, noua cerere de arestare pe numele deputatul Marko Attila

 

DNA a cerut retinerea si arestarea preventiva a deputatului Marko Attila, trimitand catre procurorul general referatul dosarului, pentru sesizarea Camerei Deputatilor in vederea ridicarii imunitatii parlamentare in acest caz. Attila este cercetat pentru trei infractiuni de abuz in serviciu. 

 

Camera Deputatilor a incuviintat deja arestarea preventiva fata de Marko Attila pentru abuz in serviciu, intr-un dosar din care a fost disjuns actualul caz privind trei presupuse infractiuni de abuz in serviciu. Potrivit anchetatorilor DNA, Marko Attila ar fi emis in cazul a trei dosare, in cursul anului 2008, titluri de despagubire supraevaluate cu suma de 75 de milioane de euro.

 

Disputa diplomatica Romania-Ungaria

 

Attila a parasit teritoriul Romaniei, plecand la Budapestea, unde ar beneficia de protectia premierului Viktor Orban. El ar fi plecat chiar in ziua in care colegii sai incuviintau cererea de arestare preventiva formulata de DNA. Deputatul nu a revenit in Romania

 

CITESTE SI: Gyorgy Frunda, consilier al premierului Ponta, critica DNA: Sunt impotriva arestarilor pe banda rulanta

 

"Deocamdata se afla in Republica Ungara, la Budapesta. El a primit protectie din partea premierului ungariei Viktor Orban, deci el se regaseste pe teritoriul statului maghiar. S-a apreciat ca in ceea ce-l priveste pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natura a provoca o puternica reactie de stat ca s-a incalcat dreptul de proprietate si dreptul la un proces echitabil si de aceea s-a decis sa i se acorde protectie”, a explicat avocatul deputatului.

 

Marko Attila a ramas fara imunitate pe data de 3 decembrie, cand parlamentarii au votat in favoarea primei solicitarii a DNA de arestare preventiva in dosarul Bica. Totusi, el nu s-a prezentat nici in fata Comisiei juridice, cu o zi inainte, nici in plen, pentru a-si sustine punctul de vedere, transmitandu-le colegilor ca este plecat din tara.

 

Deputatul UDMR nu a mers nici la audierile procurorilor anticoruptie in dosarul Bica, din 4 decembrie, desi fusese citat, pentru ca se afla la Budapesta, unde participa la o intalnire a maghiarilor de pretutindeni, a explicat atunci avocatul sau, Eugen Iordachescu.
 

Budapesta, "socata" de condamnarea lui Attila

 

In noiembrie 2014, Curtea de Apel Ploiesti l-a condamnat pe deputatul UDMR Marko Attila la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia este definitiva si a fost luata intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

 

In prima instanta, deputatul UDMR primise aceeasi pedeapsa, dar cu executare. Judecatorii l-au gasit vinovat de abuz in serviciu. In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite.Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

 

CITESTE SI: Deputatul UDMR, Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Budapesta se declara SOCATA si acuza Guvernul roman de RENATIONALIZARE

 

Ulterior, Guvernul ungar s-a declarat “socat” sa afle sentinta data in cazul lui Marko Attila, potrivit vicepremierului ungar, Zsolt Semjen.Eforturile Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko Attila, sunt inacceptabile”, a declarat Semjen.
 

Reactia autoritatilor romane

 

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a considerat “nepotrivite” si “neadecvate” declaratiile lui Semjen, potrivit unui comunicat de presa : "Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza”, transmite MAE roman.

 

CITITI SI : MAE roman, despre declaratia vicepremierului ungar privind condamnarea deputatului UDMR Marko Attila: Un gest nepotrivit si neadecvat. Deciziile Justitiei trebuie respectate FARA EXCEPTIE


Ministerul de Externe de la Bucuresti mai transmite ca: “Independenta Justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti.Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", se mai arata in precizarea MAE.

 

CITITI SI:

Gyorgy Frunda despre cazul Marko Attila: Vinovatia sa trebuie dovedita

Ministrul Justitiei, despre cazul deputatului Marko Attila, protejat de Ungaria

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22