Kelemen Hunor, despre retragerea medaliei lui Tokes: Istoria nu poate fi rescrisă

Iulian Popescu | 04.03.2016

Este inadmisibil să îi fie retras Ordinul "Steaua României" lui Laszlo Tokes, pentru că "faptele eroice" din 1989 rămân neschimbate, iar istoria nu poate fi rescrisă, a declarat, vineri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Pe aceeași temă

 

"Lui Tőkés László i-a fost acordată distincţia de onoare "Steaua României", pentru rolul pe care l-a avut în Revoluţia din Decembrie 1989. Consider că este inadmisibil să existe vreun motiv pentru care să îi fie retras acest merit. Faptele eroice de la acea dată rămân neschimbate ca valoare pentru societatea noastră şi după 26 de ani. Istoria noastră comună nu poate fi rescrisă sau reformulată în acest fel. În consecinţă, nu sunt de acord cu retragerea ordinului de merit", a declarat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind retragerea Ordinului Steaua României lui Laszlo Tokes. Preşedintele a precizat, joi, că decizia sa vine ca urmare a hotărârii instanţei.

 

El a spus că atunci când statul român acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins şi să îi recunoască un merit, însă, în acelaşi timp, cel care primeşte decoraţia trebuie să recunoască România, Constituţia şi valorile care stau la baza acesteia.

 

Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru retragerea decorației Ordinul Național “Steaua României” lui Laszlo Tokes, într-un gest pe care Vladimir Tismăneanu l-a descris ca fiind “penibil”.

 

Ordinul a fost acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1864/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009, având în vedere Hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013”, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

Anunțul a fost făcut joi de președinte: “Am decis astăzi să-i retrag Ordinul Național „Steaua României” lui László Tőkés. Cel care primeşte şi acceptă o distincţie din partea statului român trebuie să recunoască și să respecte România, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei țării”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

 

În context, decizia a fost criticată de politologul Vladimir Tismăneanu drept “un gest penibil”:

 

Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea pastorul László Tőkés. Se afla in cladirea parohiala din Timisoara pe care refuza sa o paraseasca, sub asediul politiei si al securistilor, S-a fomat atunci un lant uman trans-national si trans-generational, cu sentimentul ca acesti nefericiti cetateni ai Romaniei au de partea lor transcendenta. Deci ca un regim ce parea etern si inexpugnabil, poate fi depasit, anulat, negat. Timisoara a salvat onoarea si demnitatea romanilor. Iar revolutia din Timisoara nu poate fi despartita, daca ne pasa de adevarul istoric, de numele celui caruia Klaus Iohannis, cel ales presedinte in numele unei europenitati regasite, i-a retras ieri ordinul "Steaua Romaniei".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22