Kelemen Hunor spune că lista școlilor cu risc seismic I a fost reevaluată pentru a lua bani din PNRR

L. G. | 23.02.2023

Din lista de 118 clădiri aflate în risc seismic I, întocmită de Ministerul Educației, au mai rămas doar 39, deoarece nu erau eligibile pentru atragerea de bani europeni, explică vicepremierul Kelemen Hunor

Pe aceeași temă

Vicepremierul Kelemen Hunor face ceea ce poate fi considerat un denunț public, prin expunerea într-un interviu la Euronews România a modului în care au fost șterse zeci de clădiri din lista de 118 clădiri aflate în risc seismic I, adică în risc de prăbușire, listă pe care autoritățile o aveau în luna septembrie 2022, astfel că acum mai sunt pe această listă 39. Motivul – ca să poată școlile respective să ia bani din PNRR, pentru că dacă ar fi rămas în acte că sunt cu risc de prăbușire, nu erau eligibile la fondurile europene, conform oficialului guvernamental, citat de Edupedu.ro.

„Anul trecut a mai fost o ordonanță de urgență de la Ministerul Dezvoltării prin care au fost reglementate anumite probleme legate de riscul seismic la clădiri. Și noi am avut lista asta cu 118 clădiri. Între timp, am aflat că au mai fost niște reevaluări, fiindcă în PNRR și în celelalte fonduri nu puteai să intri cu clădiri care aveau un grad de risc seismic numărul I, nu puteai să intri în fondul local și nu putea să intri în celelalte fonduri din PNRR. Și atunci au făcut o reevaluare și au fost trecute în categoria de risc seismic II, câteva clădiri, plus au fost niște erori, care pe mine nu mă privesc, fiindcă erorile s-au întâmplat într-o altă instituție, la Ministerul Educației. Deci cam asta a fost lista”, a declarat Kelemen Hunor.

Explicația lui Kelemen Hunor poate fi văzută în video de mai jos la minutul 3:20.

Prin urmare, în școli care sunt în risc seismic I, elevii și profesorii merg azi fără să știe că există risc de prăbușire a clădirilor și autoritățile nu se grăbesc să le reabiliteze, deoarece acestea nu vor intra în programul național pentru școlile cu risc seismic I, anunțat de Guvern în ședința de miercuri.

Reamintim că după ceea ce putea fi considerată o bâlbă a autorităților, Ministerul Educației a publicat marți o listă pe care au pus 39 de clădiri cu risc seismic I în toată România, dar din care doar 21 erau cu școli și dintre acestea, de fapt în 15 se desfășurau și activități cu elevii. Asta deși Guvernul, prin premier, ministrul Dezvoltării și mai apoi și purtătorul de cuvânt al instituției, spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri. Ministra Educației. Ligia Deca, a prezentat informații neadevărate atât în public cât și în Guvern, potrivit comunicatului instituției. „De la ultima actualizare a informațiilor în SIIR, din luna septembrie a anului 2022, din cele 118 clădiri declarate de conducerile unităților de învățământ ca fiind încadrate în RSI, unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite,” scria în comunicatul comitetului pentru risc seismic, explicație oferită de Ligia Deca și în persoană, pe 20 februarie, când spunea reporterilor că lista cu 118 clădiri „nu mai este de actualitate”.

„Clădirile cu destinație școlară, cele în care își desfășoară școlile activitatea, sunt în proprietatea sau în administrarea administrațiilor publice locale. Ceea ce Ministerul Educației deține este informația pe care directorii o introduc în sistemul informatic integrat și anume, dacă acea clădire a fost expertizată din punct de vedere seismic, dacă ea se încadrează în risc seismic 1, 2, 3, 4 și așa mai departe. Ultima astfel de la ultima astfel de raportare a fost făcută în septembrie anul trecut, în contextul Grupului Interinstituțional coordonat de către domnul vicepremier Kelemen Hunor. De acolo vine acea cifră de 118 clădiri cu destinație școlară în situația de risc seismic unu. De atunci, din septembrie, au existat evoluții, pe care noi le clarificăm cu directorii de școli, cu inspectorii, cu autoritățile publice locale, care au avut termen până astăzi să completeze în SIIIR care este situația actualizată, pentru că unele clădiri au intrat în reabilitare, altele nu mai au destinație școlară, au fost mutați copiii în alte clădiri”, a declarat Ligia Deca la momentul respectiv.

Ligia Deca a calificat astfel reevaluările celor 118 clădiri de școli în risc seismic I spre un grad de risc seismic II, mult mai puțin periculos pentru elevi și profesori, despre care vorbește Kelemen Hunor, drept „evoluții”. Deca susținea că lista s-a scurtat de la 118 clădiri la doar 39 „pentru că unele clădiri au intrat în reabilitare, altele nu mai au destinație școlară, au fost mutați copiii în alte clădiri”. Ministra Educației nu a precizat în niciun moment care este adevărul din spatele listei cu 118 clădiri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22