Kelemen Hunor: Statul de drept nu prea există, separarea puterilor în stat, o ficțiune

Dora Vulcan | 24.02.2017

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Targu Mures, ca in Romania statul de drept "nu prea exista", intrucat separarea puterilor in stat este, in opinia sa, "o fictiune".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"In 2017, daca vrem sa fim sinceri cu noi insine, trebuie sa spunem ca statul de drept nu prea exista. Separarea puterilor in stat este o fictiune. Si la Targu Mures, daca vorbim despre acest subiect, exista doua subiecte foarte concrete. Statul de drept ce inseamna, inainte de orice? Respectarea si aplicarea legii, indiferent daca ne place sau nu ne place. Daca Legea invatamantului de 5 ani aproape nu este respectata, atunci nu putem vorbi de statul de drept.  Daca in lipsa unei decizii definitive a unei instante judecatoresti, o scoala, un liceu, si existenta scolii poate fi pusa la indoiala si luni, cand incep inscrierile pentru anul scolar 2017-2018, inca nu stiu parintii unde - si este vorba de Liceul Romano-Catolic Rakoczi Ferenc (din Targu Mures, n.red.) - unde vor inscrie copiii, atunci nu mai putem sa vorbim de un stat de drept", a declarat presei Kelemen Hunor.

 

 

El a mai spus ca provocarea cea mai mare din punctul sau de vedere este clarificarea separarii puterilor in stat.

 

 

"Legislativul sa legifereze, Executivul sa guverneze, cine controleaza acele institutii de forta care trebuie controlate de Parlament? Parlamentul trebuie sa controleze si, in lipsa unei decizii definitive a unei instante judecatoresti, sa nu existe riscul sa fie inchisa o scoala sau orice alta institutie doar din cauza actiunii unui procuror. Bineinteles, sunt multe, multe exemple, dar eu cred ca asta este cea mai mare provocare in 2017, pentru Parlament, pentru societatea romaneasca. Si culmea, cand vorbim de acest liceu, de aceasta scoala, Guvernul tace, nu spune nimic. Totusi, pana la urma, e vorba despre o scoala. Presedintele tarii nu spune nimic. Ce ar trebui sa facem, sa iesim din nou pe strada? (...) Daca ne uitam ce informatii au aparut in aceste zile, si eu nu ma refer la altceva decat la ce a aparut in spatiul public, atunci cel putin un semn de intrebare trebuie sa punem. Daca ma gandesc la procurorul Negulescu de la Prahova, daca ma gandesc la acele protocoale care incet-incet apar si in spatiul public, atunci imi pun si eu intrebarea: oare ce se intampla in aceasta tara? Si, bineinteles, raspunsul putem sa-l dam cu totii", a afirmat Kelemen.

 

 

Acesta a mai spus ca in Romania se da o lupta pentru putere, inclusiv prin demonstratiile din ultimele zile, si ca din acest punct de vedere am avea de-a face cu "un stat captiv".

 

 

"Toata lumea cred ca ajunge la aceasta concluzie, pentru ca in acest moment daca vorbim despre statul captiv, si trebuie sa spunem si acest lucru, nu politicienii tin statul captiv. Politicienii nu iau decizii, politicienii stau si unii nu voteaza de frica, alti voteaza asa cum au impresia ca ar trebui sa faca ca sa nu supere pe nimeni, guvernul guverneaza, dar nu detine puterea si atunci sigur ca trebuie sa punem intrebarea daca nu cumva in acest moment - si raspunsul meu este afirmativ - e o lupta foarte, foarte puternica daca cei care au fost alesi si care pot fi si vor fi schimbati la alegerile urmatoare detin puterea politica in Romania, sau institutii care nu au fost alese si de care este nevoie intr-o societate. Eu nu neg acest lucru - eu vreau institutii puternice, dar fiecare sa-si faca treaba acolo unde e, intr-un stat si o democratie parlamentara", a mai afirmat Kelemen Hunor.

 

 

Liceul la care se refera Kelemen Hunor este in centrul unui scandal de multa vreme, scrie ziare.com.

 

La sfarsitul anului trecut, Tamasi Zsolt Jozsef, directorul Liceului Teologic Romano Catolic Rakoczi Ferenc din Targu Mures, a fost pus sub control judiciar pentru abuz in serviciu. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliul Local al municipiului Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

 

 

Desi aceasta unitate de invatamant nu a fost autorizata, liceul a functionat, arata la acea vreme Agerpres.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22