Kievul l-a numit guvernator al Odesei pe fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili

Fara Autor | 30.05.2015

Pe aceeași temă

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, la o zi după ce a primit cetățenia ucraineană, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

 

“Sunt multe probleme de rezolvat la Odesa: păstrarea suveranității, a integrității teritoriale, independenței și calmului”, a declarat Poroșenko, citat de Agerpres.

 

În urma pierderii Crimeii, orașul Odesa a devenit principalul port ucrainean, iar regiunea omonimă este apropiată de regiunea separatistă Transnistria, din Republica Moldova.

 

Odesa a fost prezentată de oficialii ruși drept o parte a proiectului Novorossia (Noua Rusie), statul pe care separatiștii proruși din Ucraina doresc să-l creeze unind provinciile secesioniste Donețk și Lugansk.

 

Odesa are o populație majoritar rusofonă, dar a reușit deocamdată să reziste presiunilor separatiste ce au condus la conflictul armat din estul Ucraine.

 

Anul trecut, pe data de 2 mai, orașul Odesa a fost scena unei tragedii - 48 de persoane, majoritatea proruși, au murit într-un incendiu declanșat într-o clădire unde s-au refugiat după ce s-au ciocnit cu simpatizanți ai guvernului ucrainean.

 

Deja criticată de Moscova, numirea lui Saakașvili în acest post este a doua funcție importantă pe care fostul președinte georgian o primește în statul ucrainean, după ce în luna februarie a fost numit consilier al președintelui ucrainean Poroșenko, poziție din care a condus Consiliul consultativ internațional pentru reforme, organism însărcinat cu elaborarea de propuneri pentru implementarea reformelor economice în Ucraina.

 

Mihail Saakașvili a devenit președinte al Georgiei în anul 2003 în urma “Revoluției Trandafirilor”, care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Șevarnadze. În cei zece ani cât a condus această țară, el a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul cu Rusia din anul 2008, încheiat în numai câteva zile cu o înfrângere dezastruoasă a armatei georgiene.

 

După ce partidul său, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în fața coaliției “Visul Georgian”, zeci de foști oficiali din administrația sa au fost arestați și urmăriți penal pentru abuz de putere sau corupție. După ce și-a încheiat ultimul mandat prezidențial în noiembrie 2013 (și scrutinul prezidențial fiind câștigat tot de coaliția Visul Georgian), Saakașvili a părăsit Georgia.

 

În septembrie 2014, el a fost inculpat de justiția georgiană pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, fiind emis și un mandat internațional de arestare pe numele său. Saakașvili consideră însă că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtășită de Statele Unite și de Uniunea Europeană, care au avertizat autoritățile de la Tbilisi că justiția nu trebuie supusă ingerințelor politice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22