Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor. Impact bugetar de 8,4 miliarde lei numai în 2019

Laurentiu Gheorghe | 08.07.2019

Legea pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaților care a fost reexaminată după ce Curtea Constituțională fusese sesizată cu obiecții de neconstituționalitate.

Pe aceeași temă

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022:

  • la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;

  • la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;

  • la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință este de 75 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș.

De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

PSD neagă acuzațiile aduse de partidele de opoziție conform cărora Legea pensiilor ar fi o „pomană electorală”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, le-a transmis, luni, politicienilor din opoziţie, să nu mai sperie oamenii că vor creşte cheltuielile cu noua lege a pensiilor şi le cere să nu mai catalogheze actul normativ ”pomană electorală”. ”Sunteţi prizonierii unei viziuni de conţopist”, le-a transmis Fifor, afirmând că, odată cu creşterea cheltuielilor pentru plata pensiilor, cresc şi încasările la buget.

”Stimaţi colegi din opoziţie, încetaţi să mai catalogaţi Legea pensiilor ca fiind o «pomană electorală»! Încetaţi să-i mai jigniţi pe pensionari! Încetaţi să-i mai consideraţi «asistaţi sociali» pe cei care au muncit o viaţă, iar acum îşi primesc binemeritata răsplată!”, a scris, luni dimineaţă, pe Facebook, secretarul general al PSD, Mihai Fifor.

Acesta le-a transmis politicienilor din opoziţie că sunt prizonierii ”unei viziuni de conţopist”.

„Da, necesarul pentru plata pensiilor va creşte până la 149 miliarde lei în 2022 (faţă de 76 mld. în acest an). Dar uitaţi-vă şi la creşterea PIB, care va fi de peste 23% faţă de nivelul actual! La împlinirea calendarului de majorări din Legea pensiilor, PIB-ul României va depăşi 1.270 mld. Lei (faţă de 1.031 în acest an)”, susţine Fifor.

Acesta afirmă că pensiile vor reprezenta 11,7% din PIB, încă sub media europeană de 12,9%!

Asta însemnă normalitate! Să aducem treptat pensiile din România, la un nivel comparabil cu cel din Uniunea Europeană”, a încheiat Mihai Fifor.

****

Camera Deputaţilor a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a apreciat că era nevoie să fie pusă ordine în sistemul de pensii, anunţând că de la 1 septembrie punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei şi la 1.875 de lei în 2021.

Alte prevederi ale legii pensiilor:

  • Introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.

  • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

  • Pensia de urmaş se menţine şi apare o nouă prestaţie - ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

  • Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

  • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil. Peste 8 miliarde de lei impact bugetar numai în acest an.

Fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu spunea că Legea pensiilor va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22