Pe aceeași temă
Prezent marti, pentru prima oara, la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Klaus Iohannis a avut un discurs ce aminteste de cele tinute de Traian Basescu in fata judecatorilor si procurorilor din CSM. "Magistratul este atat de independent cat doreste el sa fie", a spus Iohannis, la exact un an dupa ce Basescu a lansat expresia, in fata aceleiasi institutii.
Iohannis a promis ca va asigura independenta Justitiei, dar a tinut sa precizeze, in acelasi timp, ca aceasta este a treia putere in stat, nu o supraputere, si a cerut aplicarea legii in cazul scurgerilor in presa a informatiilor din dosare.
Preşedintele Klaus Iohannis a promis marti, in fata magistratilor care si-au ales noua conducere, ca va apara independenta sistemului judiciar, si le-a cerut acestora sa nu se lase influentati de politicieni:
“Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Indiferent de natura şi dificultatea obstacolelor, magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici”, a spus Iohannis.
De asemenea, presedintele a preluat cateva din ideile preferate ale predecesorului sau, Traian Basescu, referitoare la independenta din Justitie: “Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este responsabilitatea mea să mă asigur că justiţia va beneficia de liderii potriviţi”.
In urma cu exact un an, prezent la prima sedinta din 2014 a CSM, Basescu spunea: "Cât își ia fiecare magistrat, atâta independență are”.
Ulterior, si fostul procuror sef al DNA, Daniel Morar, se exprima la fel, vorbind despre independenta magistratilor, intr-un interviu acordat Revistei 22.
De asemenea, Iohannis i-a asigurat pe magistrati ca il au alaturi nu doar pe el, ci si milioanele de alegatori care l-au votat presedinte.
Ridicarea MCV
"Declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite.
Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, toate institutiile din Justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca, atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa putem bifa impreuna aceasta reusita", a mai declarat Klaus Iohannis.
Un membru al CSM in componenta CSAT
"Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu "apartin" conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA si DIICOT. De asemenea, din acelasi punct de vedere al consolidarii sistemului judiciar, opinez ca, in perspectiva regandirii si modernizarii arhitecturii institutionale a legilor sigurantei nationale si a legii CSAT, este util sa luam in discutie daca nu cumva intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si procurorul general, nu o persoana anume, ci institutia procurorului general. De asemenea, cred ca CSM, Inalta Curte si Parchetul General ar trebui sa poata avea initiativa legislativa pentru ca reprezinta institutiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justitiei", a mai spus presedintele.
Justitia nu este o supraputere
Pe de alta parte, Iohannis a atras atentia ca Justiti este doar a treia putere a statului, nu o supraputere, si cerut magistratilor sa plice legea in cazul scurgerilor de informatii in presa:
"Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice".
Judecatorul Marius Badea Tudose (43 de ani) a fost ales marti sef al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de un an, anunta Realitatea TV. Tudose a fost coleg de generatie cu premierul Victor Ponta, cu procurorul general, Tiberiu Nitu si cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. In cadrul aceleiasi sedinte, procurorul Bogdan Gabor a fost ales vicepresedinte al institutiei.
Tudose a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti in 1995. Potrivit CV-ului postat pe site-ul CSM, a activat ca judecator la Slatina pana in 1999, cand se transfera judecatoria Sector 3 din Bucuresti, din 2000 pana in 2001 este vicepresedinte al judecatoriei sector 3 iar din 2001 pana in 2011 presedintele acestei judecatorii. Din ianuarie 2011 este membru CSM.
"Ne-am cunoscut in facultate, am fost colegi de an dar singura data cand ne-am intalnit a fost intr-o sedinta CSM cand Victor Ponta era interimar la justitie. In rest, nu ne-am intersectat in cariera profesionala", a declarat Marius Badea Tudose pentru HotNews.ro.