Klaus Iohannis despre cazul Alexandra: Resping abordarea politicianistă a Guvernului

Laurentiu Gheorghe | 28.07.2019

Președintele Klaus Iohannis a avut duminică prima intervenție publică critică la adresa instituțiilor statului care au acționat tardiv și ineficient pentru a salva viața a două fete.

SHARE 9

Pe aceeași temă

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Încep această declarație prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile celor două tinere, curmate brutal. Sunt alături de familiile îndurerate și mă alătur românilor care și-au manifestat solidaritatea cu acestea în momentele grele prin care trec.

  • În aceste zile am comunicat constant cu autoritățile implicate și responsabile. Instituții ale statului român nu au reușit de această dată să își facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viață. Este o realitate sumbră care, din nefericire, nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricât de severe și binemeritate ar fi, nu aduc viețile pierdute înapoi. Ce este însă obligatoriu să facem este să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

  • Nu mă voi pronunța pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei și a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Și resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii.

  • Călcarea în picioare a legilor justiției, a codurilor, a instituțiilor responsabile de siguranța cetățeanului a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situație. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni onești, care caută deschis și sincer soluții pentru rezolvarea situației. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a-și numi apropiații în funcții, au scăzut pedepsele unor infractori și au vrut să își subordoneze politic toată justiția pentru a scăpa de răspundere, atunci când acești oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiție, atunci când fac apeluri ca și când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!

  • Există soluții. La CSAT voi cere prim-ministrului, ministrului Justiției și ministrului de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor și a procedurilor. În urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale penale, precum și în contextul ultimelor acțiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul român. Dacă autoritățile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză și nici nu justifică însă atitudinea celor implicați!

  • Legislația penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale și nu al apărării infractorilor. Voi cere Ministrului Justiției să analizeze de urgență în ce măsură se impun modificări ale legislației penale în privința percheziției, a procedurilor de acțiune atunci când viața sau integritatea fizică a unui cetățean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislației sub aspectul competenței materiale a parchetelor pentru infracțiunile de răpire și omor cu victime multiple.

  • Voi cere, de asemenea, în CSAT, Ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT după modelul competenței materiale a unor instituții occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu și fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare.

  • Sunt soluții punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu știe ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să își asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii și să adopte soluțiile pe care oamenii competenți din sistemul de justiție le știu.

  • Societatea românească s-a trezit, este implicată și reacționează! Problema reală este că, dincolo de această criză, statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima și cea mai importantă zonă – legile justiției și toate prevederile pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar pe care nu am putut sa le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar aceste efecte trebuie reparate.

  • Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență. Și le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu – pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneția și toate vocile competente din sistemul de justiție. Îl cer și românii, afectați de efectele cumplite ale incompetenței și corupției PSD.

  • Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Și care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate și garantate cu adevărat. Românii cinstiți muncesc din greu, plătesc taxe multe, și așteaptă să fie respectați și protejați la ei acasă, așa cum este protejat și respectat orice cetățean european. Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetență, de clientelism, de corupție și de aroganță.

Comentarii 2

MIHAI 2 - 07-29-2019

Vad ca Politia este acuzata de CINISM pentru ca a luat in calcul , in cazul fiecareia dintre cele doua dispariții, și ipoteza conform careia fetele ar fi plecat cu un ”Făt-frumos”. Cristian Tudor Popescu este si mai radical, folosind ca un mitocan ce este cuvantul ”curve” intr-un context manipulator din care s-ar ințelege ca in Romania virginitatea e o maladie naționala si ca prin urmare anului trecut NU ar fi existat 17.981 de adolescente și tinere cu vârsta sub 19 ani care au devenit mame, dintre care 674 au mai puțin de 15 ani, 3.657 au nascut al doilea copil, 673 au nascut al treilea copil , 63 pe al patrulea , iar 7 pe al cincelea / Raport al Organizației Salvați Copiii. https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23279205-salvati-copiii-aproape-18-000-adolescente-din-romania-devenit-mame-anul-trecut-674-sub-15-ani-3-657-afla-doua-nastere-iar-673-treia.htm Politia are si ea resurse limitate si este firesc sa CEARNA informațiile inclusiv prin prisma acestor realitati (mai ales ca statistica citata se refera strict la persoane care au nascut, nu si la cazurile de dragoste tip Untold sau Neversee in spatele scenei) Faptul ca mama si bunicul Luizei au fost testati cu Poligraful nu constituie – parca – o crima de lez-majestate ci o dovada ca Politia a incercat sa confirme / infirme ipoteza ”Fat Frumos”. Din cate s-a vazut Codul Penal si Codul de Procedura Penala , chiar asa , modificate, contin prevederea foarte clara ca trebuia năvălit fără ezitare si FĂRĂ MANDAT – asa incat insistenta de a da vina pe Dancilă / PSD e fara suport . Ar fi si nedrept sa il acuzam de pesedism pe procurorul care a ordonat sistarea actiunii pana la ora 6.00 in condițiile in care omul e daniletzian suta la suta, membru in toate Forumurile unchiului George si semnatar al tuturor petitiilor pentru Salvarea Staului de Drept kovesian . De-aia nici nu vorbim despre el. In ceea ce il priveste pe domnul domnul Lohannis observ ca daca in doar 5 ani a reusit atat de multe in implementarea LUCRULUI BINE FACUT , ne putem imagina cam cum va arata Romania dupa 10. PS. Aparitiile indignate ale lui Cumpănasu au fost cat se poate de justificate si adesea profund emotionante . Dar s-a vazut ca in Romania chiar si suferinta si tragedia au alt tușeu dacă ai o PILĂ.

Răspunde

Cristian Ovidiu Popescu - 07-28-2019

Absolut de acord cu Domnul Presedinte.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22