Pe aceeași temă
Klaus Iohannis, preşedintele Romaniei, a transmis, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca viitorul Rosiei Montane trebuie gandit prin luarea in considerare a normele europene legate de mediu si de patrimoniu cultural dar si prin acceptarea eventualelor solutii care pot produce o dezvoltare economica a zonei. Mesajul presedintelui a fost transmis cu ocazia împlinirii a 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii Roşia Montană, relateaza Mediafax.
”Roşia Montană împlineşte astăzi 1884 de ani de la data atestării documentare a localităţii. În ultimii ani, acest loc unic din Munţii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural şi natural. În numele Roşiei Montane s-a creat o mişcare civică şi comunitară despre care s-ar putea spune că ”mută munţii”, atunci când este în joc păstrarea autenticităţii şi a tradiţiei vechi a acestei localităţi”, a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.
Protestele anti-exploatare din 2012
Potrivit şefului statului, ”viitorul Roşiei Montane trebuie gândit în acord cu normele europene de mediu şi cu legislaţia privitoare la patrimoniul cultural, dar şi cu opiniile tuturor specialiştilor care ar putea aduce o contribuţie valoroasă la un proiect de renaştere economică a zonei”.
Preşedintele Klaus Iohannis declarat, în luna ianuarie, într-un interviu, la Realitatea TV, că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile. "Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile", a menţionat Iohannis.
Şeful statului mai spunea că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României.
În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.
Gabriel Resources cere DEMARAREA PROIECTULUI AURIFER de la Rosia Montana
Intr-o scrisoare oficiala adresata presedintelui Klaus Iohannis si premierului Victor Ponta, Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, solicita organizarea unui proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer de la Rosia Montana. In aceasta scrisoare RMGC arata ca se doreste evitarea unei actiuni de arbitraj international, urmarindu-se o intelegere amiabila cu statul roman. Compania subliniaza insa faptul ca, daca nu se va ajunge la o intelegere, se va apela la arbitrajul international.
ALBURNUS MAIOR, scrisoare deschisa catre IOHANNIS: Invitatia de a RENEGOCIA nu va face cinste
Organizatia Alburnus Maior a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce acesta a invitat partile implicate in proiectul Rosia Montana sa reia discutiile. Eugen David, semnatarul scrisorii deschise, ii cere lui Iohannis sa-si clarifice declaratiile in aceasta privinta si il anunta ca organizatia pe care o reprezinta nu va permite ca subiectul Rosia Montana sa fie renegociat si sa devina subiect al unor noi tergiversari institutionale.
CITITI SI: ALBURNUS MAIOR, scrisoare deschisa catre IOHANNIS, despre Rosia Montana: Invitatia de a RENEGOCIA nu va face cinste. CEDATI in fata AMENINTARILOR lansate de GABRIEL RESOURCES
CITITI SI: Proiectul de lege privind Roșia Montană , RESPINS DEFINITIV de catre deputati
CITITI SI: Ministrul Economiei: Ne asteptam la un proces din partea companiei Gabriel Resources