Klaus Iohannis in Parlament: Intre politica si societate nu e voie sa existe o prapastie

Vlad Toma | 16.12.2015

Klaus Iohannis, preşedintele României a declarat astazi, într-un discurs sustinut în Parlament la un an de la preluarea mandatului, ca tema anului 2016 va fi reconstructia increderii in politica, precizand ca va fi purtatorul mesajului de innoire pe care il dau sub diverse forme cetatenii.

Pe aceeași temă

 

Cititi declaratiile preşedintelui in format LiveText (preluare Hotnews)

 

Am tinut sa vin in fata dvs la un an de la preluarea mandatului de presedinte nu pentru un bilant sec, ci ca gest de normalitate democratica. Am vorbit atunci de la aceeasi tribuna despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care le asum in modul de a face politica in relatia cu institutiile si cetatenii.
 

Recâştigarea normalităţii

 

Am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii in interior si in exterior. In plan intern, prima mea promisiune a fost un altfel de a face politica, fara scandal, cu respect si seriozitate. Am considerat ca acest lucru incepe si cu presedintele, al carui rol e sa fie generator nu de tensiune, ci de echilibru.

 

Recastigarea normalitatii in interior porneste de la redescoperirea dialogului, deschiderea catre societatea civila, relatii institutionale corecte, dincolo de pasiuni. In doar un an a devenit deja un lucru firesc sa avem consultari, sa ne asezam la masa dezbaterii, presedinte, partide, societate civila. Stiu ca unii s-au intrebat de ce nu reactionez la orice subiect, de ce nu intervin in forta la adresa unor oameni politici cu functii importante, de ce nu raspund la atacuri cu aceeasi moneda. Sper ca onorand promisiunea de a face politica altfel am dat raspuns si acestor intrebari.
 

Anul 2015 a demonstrat ca se poate sa avem acord larg pe subiecte publice si ca un asemenea acord nu ramane doar pe hartie. Prima actiune a fost acordul pentru cresterea bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in 2017. Bugetul pentru 2016 prevede o prima etapa, astfel incat in 2017 acordul sa fie respectat.

 

Tot de o larga majoritate s-a bucurat si strategia nationala de aparare, care e azi un document fundamental ce defineste obiectivele majore ale tarii noastre. Pentru prima data am inclus aici aspecte ce tin de educatie si sanatate, de pastrarea identitatii nationale sau de protejare a patrimoniului. Romania puternica e mai mult decat un deziderat, e un proiect national pe care il construim deja.
 

 

Restabilirea normalitatii in politica interna a insemnat si un alt tip de raportare la Constitutie si la legi. Ma bucur sa constat ca in cazuri importante precum Codul Fiscal a existat dispobnibilitatea actorilor politici de a se apleca cu atentie asupra legii.
 

Probleme ale democratiei românesti

 

Doua lucruri fundamentale inca lipsesc sau nu sunt la nivelul unei democratii mature: dezbaterea si rigoarea. Legi importante au intrat in atentia publica dupa aprobarea lor. Nu exista substitut pentru o dezbatere consistenta premergatoare adoptarii unei legi.
 

In alte situatii am fost nevoit sa sesizez CCR nu pe fond, ci din cauza lipsei de rigoare in respectarea principiilor. La inceputul sesiunii am vorbit despre asteptarea generala ca legile sa fie mai clare si sa nu se schimbe frecvent. Sunt convins ca Parlamentul se poate achita de aceasta sarcina prin mai multa rigoare si mai multa dezbatere.
 

Politica externă

 

2015 a fost un an in care nu doar am confirmat, ci am adancit si transpus in actiuni concrete optiunile majore ale politicii externe. Vizitele externe, precum si primirea in Romania a numerosi sefi de stat si de guvern, au avut menirea de a da tarii o voce mai puternica, de a intari relatiile cu aliatii, de a ne apropia de state din regiune.

 

Am avut cateva obiective clare: consolidarea parteneriatului cu SUA, intarirea parteneriatelor strategice cu tari precum Franta, Polonia, Germania, Spania, Marea Britanie si Turcia, consolidarea raporturilor cu tarile din vecinatate precum Ucraina, Serbia si Bulgaria. Relatia privilegiata cu Moldova a fost si va ramane o constanta a politicii externe. 
 

Din diverse motive, Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare in anii anteriori. Am dorit sa schimbam aceasta stare de fapt ceeea ce explica si dinamica mai mare in politica externa. Romania e o tara respectata in UE si in NATO, care e gata sa-si asume responsabilitati. Am gazduit reuniunea statelor din Europa centrala si de Est. 
 

Recastigarea normalitatii a privit si romanii din diaspora. Sunt bucuros ca s-a respectat promisiunea de a avea o lege a votului prin corespondenta. Nu e o lege perfecta, dar esential e ca exista, a venit la timp si a rezultat din vointa clasei poltice care si-a respectat promisiunea facuta cetatenilor.
 

Despre Colectiv

 

Se cuvine sa ne uitam la lectiile anului 2015 si la ce ii lipseste pentru ca Romania sa fie cu adevarat puternica si prospera. Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv, evenimentul care a indurerat o natiune intreaga a scos la iveala probleme a mai multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii si concluzii care trebuie sa ne determine sa actionam si sa fim responsabili. Cea mai dura concluzie e aceea ca pur si simplu coruptia ucide, ca se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli si daca inchidem ochii la incalcarea lor.
 

O a doua lectie e legea schimbarii. Nu vorbim de o nevoie de moment, legata de o schimbare de guvern, ci de o schimbare profunda a politicului. Intre politica si societate nu e voie sa existe o prapastie. Tocmai de aceea marea miza a anului 2016 e reconstructia increderii in politica si in capacitatea sa de a da societatii directia dorita. 

 

Reconstructia increderii in politica



Se implinesc in aceste zile 26 de ani de cand romanii s-au ridicat impotriva regimului comunist. Acum 26 de ani schimbarea a inceput la Timisoara. S-au ridicat cu forta si curajul date de aspiratie spre libertate. Democratia s-a castigat cu jertfa de sange. Astazi, la 26 de ani de la revolutie, cel mai bun mod de a onora acest sacrificiu e sa reconstruim increderea si sa facem democratia mai puternica.
 

Reconstructia increderii in politica e tema pe care o propun in perspectiva anului 2016. Reconstructia increderii in institutiile democratice, in actul politic, in partide si in cei care le reprezinta. Adica in dumneavoastra. 
 

Ma fac astfel purtatorul mesajului de innoire pe care il dau sub diverse forme cetatenii. Ca mediator intre stat si societate e datoria mea sa fac acest lucru dar greul acestei misiuni revine partidelor. Cred intr-un sistem in care stanga si dreapta sunt reprezentate si nu imi doresc o politica in care isi fac loc extremismul, radicalismul.

Imi doresc ca romanii sa perceapa politica drept ceea ce e menita sa fie, un spatiu al reprezentarii, la care e onorabil si onorant sa participi. Pentru toate acestea va fi nevoie de vointa si deschidere din partea partidelor consacrate si de curaj si efort de la cei care participa prima data la competitie.
 

Reconstructia increderii va mai presupune sa recunoastem lucrurile bune si sa pastram ce functioneazaVa trebui sa evitam capcana lui "nimic nu e bun", sa nu ne condamnam institutiile pentru culpa individuala si sa respingem tentatia radicalismului si a suspiciunii permanente.
 

Anul 2016 va aduce si alte tipuri de provocari decat competitia electorala si reformarea politicii. Astept de la noul cabinet o guvernare responsabila. Acest guvern se afla in fata unei importante provocari si a unei mari sanse de a arata ca se pot lua decizii. 


Imi doresc o crestere economica care sa se reflecte in nivelul de trai al fiecarui roman. O Romanie puternica stie sa investeasca, sa creeze valoare adaugata, sa atraga bani europeni si sa genereze locuri de munca.
 

Imi propun ca in 2016 sa am in vedere domenii cruciale pentru viitorului natiunii, precum educatia si sanatatea. Am lansat in acest an o dezbatere larga dedicata educatiei. Anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri asezate si consistente din care sa rezulte o viziune de ansamblu si directiile majore.
 

Cred ca Romania educata trebuie sa devina un nou proiect de tara pe care sa il asumam. In perspectiva implinirii a o suta de ani de modernitate, educatia va fi o tema centrala. Aniversarea centenarului marii uniri va trebui sa fie nu doar un moment festiv, ci unul in care sa asumam marile directii de dezvoltare a Romaniei. Romania educata ar trebui sa fie una din aceste directii.

 

Despre anul 2015 s-ar putea spune multe iar peste ani istoricii si analistii vor avea perspective diferite. S-ar putea spune ca e anul in care s-a introdus votul prin corespondenta. A fost anul unei schimbari de guvern. Ceea ce mi-as dori eu ca peste timp sa se puna e insa altceva: ca a fost anul in care a inceput schimbarea modului de a face politica, care a insemnat deschiderea spre societate si inceputul innoirii clasei politice. E timpul schimbarii.

 

Depinde de noi toti daca rapsundem la aceste asteptari. Va invit sa fim impreuna pentru a reconstrui increderea in institutiile democratice si in capacitatea politicii de a produce lucruri bune pentru cetateni.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22