Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la masacrul armenilor: Sute de mii de suflete nevinovate au pierit

P.c. | 24.04.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a transmis astazi un mesaj legat de comemorarea a 100 de ani de la masacrul comis de soldatii otomani impotriva armenilor. Romania nu a recunoscut genocidul armean.


CITITI mesajul presedintelui Iohannis :
 

"La un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduc un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei si grelei incercari de la inceputul secolului trecut. Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci in crima teribila care a umbrit umanitatea si care ne obliga astazi la recunoastere si reconciliere.
 

CITITI SI: Genocidul armenilor, după 100 de ani

 

Comemorarea si constientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezinta astazi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastra sa-si insuseasca lectia trecutului. Totodata, recunoasterea unei tragedii istorice de proportiile celei petrecute acum 100 de ani inseamna un semnal important si necesar pentru eradicarea urii, intolerantei, rasismului si xenofobiei.

Respectul pentru victime ne obliga sa ne indreptam cu totii gandul catre cei disparuti si sa ne rugam in tacere pentru ei. Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!",
este mesajul postat de presedinte pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

 

CITITI SI: Parlamentul European: Turcia ar trebui sa recunoasca GENOCIDUL armean: Nu poate exista nicio negare a acestei realitati teribile


Armenii estimeaza ca 1,5 milioane de membri ai comunitatii lor au fost ucisi prin operatiuni sistematice intre 1915-1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Franta, Italia, Rusia si numeroase alte tari au recunoscut genocidul. Turcia recunoaste doar moartea a 500.000 de persoane deportate, considerand ca a fost vorba despre un razboi civil in care au murit si numerosi turci.

Germania s-a alaturat recent celor care recunosc genocidul impotriva armenilor, prin vocea presedintelui sau Joachim Gauck, care a subliniat "co-responsabilitatea" germana in aceasta crima."Trebuie si noi, germanii, sa ne facem treaba in privinta memoriei", a declarat seful statului german, care a evocat "o co-responsabilitate si chiar, potential, o complicitate (a Germaniei) in genocidul armenilor".
 

Romania nu a recunoscut genocidul armean


Romania nu a recunoscut genocidul impotriva armenilor, tara noastra preferand adoptarea unei atitudini "prudente si intelepte" si incurajarea dialogului direct intre Turcia si Armenia, conform fostului ministru de Externe Titus Corlatean.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22