Pe aceeași temă
”În primul rând dați-mi voie să clasific puțin așa numită moțiune simplă din Senat, pe care o consider o golăneală a PSD-ului. Vă spun și de ce consider așa. În primul rând, așa numita moțiune simplă nu îndeplinește criteriile din regulamentul Senatului în ce privește felul în care se întocmește o moțiune simplă. În al doilea rând am putut să observăm, sper, majoritatea, cu indignare, cum fostul ministru al Finanțelor, înconjurat de un grup nemotivat de vesel, de senatori PSD, trecând prin față sau prin spatele celui care dădea un interviu, a considerat că este momentul să jignească pe actualul ministru al Finanțelor într-un mod incalificabil în fața camerelor de luat vederi. Asta îmi confirmă că a fost o golăneală intenționată și nu un derapaj birocratic”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a sancționat și derapajul PSD din Senat și a făcut un portret al pesedistului în cădere.
”Așadar consider că este o ieșire incorectă, inadmisibila pe care a avut-o PSD în Senat, inoportună. De aici însă putem să tragem câteva învățăminte importante. Primul lucru ar fi că pentru PSD, în continuare, tot ce nu este PSD și tot ce nu servește direct pesediștii, nu este bun și trebuie jignit și arătat cu degetul. Este o atitudine pe care am clasificat-o, în campanie, drept nedemocratică, o atitudine de partid nereformat, o atitudine care arată dispreț pentru, chiar instituțiile democratice și un dispreț profund pentru români, trebuie să o spun și de dată această”, a adăugat șeful statului.
Senatorii au adoptat, luni, moțiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanțe Florin Cîțu.
Moțiunea simplă la adresa lui Florin Cîțu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” și două abțineri.
***
Moțiunea simplă „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”, inițiată de PSD a fost adoptată luni de Senat cu 59 de voturi pentru, 56 împotrivă și două abțineri.
Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări, fiind doar un instrument politic prin care opoziția își exprimă dezacordul față de politicile guvernamentale și nu obligă la demiterea ministrului.
„Nu-mi dau seama care a fost miza acestei moțiuni, pentru că nu a venit cu nimic serios, dar mi-a dat mie o șansă de a veni în Parlamentul României și a spune adevărul. Sunt primul ministru al Finanțelor, din ultimii trei ani de zile, care a venit și a spus adevărul. Asta este o premieră pentru români și românii sigur vor aprecia acest lucru”, a afirmat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, imediat după vot.
El spune că nu are niciun motiv pentru care să demisioneze, după adoptarea, de către Senat, a moțiunii simple care viza postările sale de pe Facebook. Cîțu a spus că ar putea lua o asemenea decizie doar dacă partidul care l-a numit i-o va cere.
„Vom vedea care este decizia. Dacă partidul îmi va spune să fac un pas în spate, bineînțeles că voi demisiona. Dezbaterea nu a avut nicio legătură cu ceea ce am făcut la minister, a fost o dezbatere despre postările mele de pe Facebook”, a spus Florin Cîțu după votul pe moțiune.
Atât în plenul Senatului, cât și la declarațiile în fața presei, Florin Cîțu a declarat că „PSD știa de un an de zile că deficitul va fi de 4% și trebuia să ia măsuri, ceea ce nu a făcut”.
Ministrul a prezentat documente care arătau că încă din ianuarie, apoi din aprilie, și ministrul Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă erau informați de specialiștii din minister că deficitul ar putea depăși 4% din PIB, în condițiile în care veniturile la buget nu puteau atinge nivelul preconizat.
"În 2019, Guvernul PSD a ştiut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare, deficitul va ajunge la 4 % la finalul anului, a ascuns această informaţie şi a minţit în Parlament.
Ce prezentăm a fost o surpriză şi pentru noi toţi. Era ştiut de guvernul PSD, nu au luat nicio măsură, ştiau că economia ajunge aşa şi ne-au lăsat să mergem în această direcţie, totul a fost premeditat, aceşti oameni au distrus economia doar pentru interesul personal.
Aveau timp, din aprilie trebuia să ia măsuri de corecţie
Au minţit în Parlament când au venit cu bugetul, dar şi la rectificare", a spus ministrul de Finanţe.
Cîțu a spus că documentele vor fi prezentate Curții de Conturi.
„Domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, se arată în moțiune.
Solicitat să comenteze rezultatul votului și dacă are vreo intenție să-l demită pe Florin Cîțu de la șefia Finanțelor, premierul Ludovic Orban a spus că PSD nu a făcut decât să-i ridice un soclu ministrului care are de soluționat dezastrul lăsat de PSD în finanțele publice.