Pe aceeași temă
Președintele Iohannis s-a referit la înalți demnitari, care au făcut declarații politice fără mandat și contrare unor poziții tradiționale ale Bucureștiului.
"În mod regretabil, nu putem marca azi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației, faptul că România a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, chiar dacă dumneavoastră ați făcut eforturi susținute și ați obținut un număr considerabil de susțineri.
România a fost boicotată de declarații politice iresponsabile ale unor înalți demnitari români, formulate fără mandat și contrare unor poziții tradiționale ale României.
Aceste grave derapaje au dus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate față de dosare de politică externă sensibile și complexe", a declarat șeful statului, marți, la reuniunea anuală cu ambasadorii.
Estonia a obținut o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României.
Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.
După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.
Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcție de regiuni.
România și Estonia se aflau în competiție pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.
România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 și 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la București.
***
Fostul ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus la scurt timp după încarcerarea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare la sfârșitul lunii mai, care conducea de facto guvernul României, că l-ar fi avertizat pe Liviu Dragnea că România riscă să piardă locul de membru în Consiliul de Securitate al ONU dacă fostul lider PSD își menține declarația privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Eu personal, da, i-am spus”, a declarat Teodor Meleșcanu, întrebat dacă Liviu Dragnea a fost informat că România va pierde locul de membru nepermanent în Consiliu de Securitate dacă își menține declarația cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.
Ministrul de Externe a afirmat că România avea angajamente de susținere de la 125 de state, însă a primit doar 78 de voturi.
„România a candidat pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de securitate la alegerile din 7 iunie. Pentru a putea fi ales ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate este nevoie de un număr de 129 de voturi, o majoritate calificată. România a avut înțelegeri scrise cu 125 de state care au promis că vor vota cu România. Ne mai lipseau patru voturi. Din păcate, rezultatele primului tur au fost pentru România 78 de voturi numai, din cele 125 de angajamente pe care le aveam și Estonia a avut 111. În turul doi a câștigat Estonia cu un rezultat mult mai bun, 132 la 58 România. Una din problemele pe care le-am avut și cu care ne-am confruntat a fost aceea a relațiilor cu țările arabe și cu țările musulmane Pe 6 iunie, înainte de votul în Consiliul de Securitate, au avut loc consultări la nivelul țărilor islamice și la nivelul statelor arabe, în care s-a cerut să existe o unanimitate și să voteze în favoarea Estoniei, nu în favoarea României. Cu toate acestea a existat un număr de state arabe care au votat cu noi. Am avut și voturi din Africa, din America Latină, Asia și Pacific. Dar în final acesta a fost rezultatul votului. Sperăm că data viitoare să avem o șansă mai mare”, a conchis Meleșcanu.
Pe 7 iunie, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România a pierdut locul în Consiliul de Securitate din cauza declarațiilor despre mutarea ambasadei din Israel.