Klaus Iohannis: Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO

L. G. | 12.04.2022

Klaus Iohannis l-a primit marți, la Cotroceni, pe prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, discuțiile concentrându-se pe situația din Ucraina și consolidarea flancului estic al NATO.

Pe aceeași temă

Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată, spune Klaus Iohannis în cadrul declarațiilor de presă comune susținute alături de premierul belgian, Alexander De Croo.

„Această vizită reflectă solidaritatea europeană și aliată într-un moment în care situația de securitate este profund afectată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Pe aceeași linie a solidarității și unității se înscrie, de altfel, și prezența la Constanța a contingentului belgian desfășurat în cadrul Forței de Răspuns a NATO, alături de alte forțe aliate. Această contribuție este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare și apărare și a securității Flancului Estic al Alianței”, afirmă Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că miercuri va merge, alături de premierul De Croo, la baza Mihail Kogălniceanu.

„În cadrul consultărilor , am discutat perspectivele noastre naționale legate de evoluția crizei din Ucraina și impactul său multidimensional, precum și răspunsul statelor noastre și al organizațiilor din care facem parte. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, am evidențiat demersurile complexe ale României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiați ucraineni care au trecut până acum granița în țara noastră. De asemenea, am prezentat rezultatele foarte bune ale activității hub-ului de la Suceava, prin care asistența umanitară internațională este transferată în Ucraina. În plan securitar, am evidențiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianței, în special crearea Grupului de Luptă în România. Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă și mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră”, adaugă Iohannis.

El precizează că a evidențiat că este nevoie de un nou Concept Strategic al NATO, care trebuie „să reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianței și să menționeze explicit că Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO”.

„Am abordat și tematica securității energetice la nivel european și suntem de acord în ceea ce privește eliminarea cât mai rapidă a dependenței energetice de Federația Rusă, precum și nevoia atenuării impactului prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor.

Am convenit, totodată, continuarea dialogului bilateral asupra modalităților de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie a pieței europene, dar și asupra măsurilor de protejare a cetățenilor europeni în contextul volatil al pieței energiei.

În planul relațiilor bilaterale, am subliniat interesul comun pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării economice și sectoriale și am exprimat apreciere pentru abordarea constructivă a autorităților belgiene în relația cu comunitatea românească, a cărei contribuție la dezvoltarea relațiilor bilaterale și a ambelor state este semnificativă”, a mai declarat președintele României.

Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că Belgia are în România peste 300 de militari.

„Avem în momentul de față peste 300 de militari în România, e prima dată când Belgia face așa ceva în cadrul NATO pe o asemenea scară. Este o manifestare tangibilă a cooperării și solidarității dintre țările noastre”, a spus premierul.

El a anunțat că miercuri va vizita militarii belgieni în România.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, premierul Belgiei susține că acesta este rezultatul unor „calcule greșite” făcute de Vladimir Putin.

„Tot ce vedem astăzi este o dovadă în urma unui calcul greșit pe care și l-a făcut președintele Putin. Un calcul greșit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, de asemenea un calcul greșit cu privire la hotărârea Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război, de asemenea un calcul greșit cu privire la unitatea pe care o avem ca parteneri europeni și un calcul greșit cu privire la hotărârea manifestată de NATO”, a spus Alexander De Croo.

Conform acestuia, în ultimele luni, NATO este mai puternică decît oricând.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22