Pe aceeași temă
“Doar in 2015 asupra vechiului Cod Fscal au fost 13 modificari. Legea educatiei, Legea administratiei locale, Codul Muncii au fost modificate foarte frecvent”, a spus Iohannis, de la tribuna Parlamentului.
In fata a 408 din cei 549 de parlamentari, seful statului si-a continuat argumentarea:
“Prin doua legi distincte trimise aproape concomitent la promulgare s-a modificat acelasi act legislativ. Aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns. In Romania sunt in vigoare circa 1400 de legi si ordonante de urgenta. In 2015, peste 50% din legile adoptate in Parlament sunt legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern.
De la intrarea in vigoare si pana acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate in nenumarate randuri. Vechiul Cod Fiscal - de 135 de ori, Legea Educatiei - de 26 de ori, Codul Muncii - de 28 de ori etc.”, a aratat presedintele.
Iohannis s-a referit si la cele doua sisteme publice strategice: Educatia si Sanatatea:“au suferit cel mai mult de pe urma schimbarilor legislative frecvente. Cred ca modul in care se fac si se schimba legile este una din cauzele nefunctionarii acestor sisteme”.
Presedintele refuza sa arunce vina: “s-au succedat multe legislaturi, multe guverne. Ce putem face azi e sa fim responsabili, sa actionam in consecinta. Nu ne mai putem permite sa vorbim despre stabilitate si predictibilate legislativa, daca pe fond lucrurile raman la fel”
Seful statului a vorbit despre un “moment zero pentru recredibilizarea legii”:
“Abordari de genul dam azi o lege si maine o modificam prin OUG trebuie sa dispara, ca o dovada de responsabilitate in exercitatea competentelor”.
Si tema coruptiei a fost abordata de liderul de la Palatul Cotroceni:
“Un Parlament puternic inseamna si o pozitionare corecta fata de Justitie. Cand am considerat ca s-au produs derapaje, v-am comunicat. Am spus ca la finele mandatului meu doresc ca tema coruptiei sa nu mai figureze prima pe agenda preocuparilor publice. Romania puternica e o Romanie in care s-a castigat respectul pentru lege”.