Klaus Iohannis:Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au crescut ingrijorator

E.b. | 07.03.2017

Bilantul Ministerului Public are loc dupa ce, in 23 februarie, a avut loc bilantul DNA, iar in 16 februarie a fost prezentat raportul de activitate pe 2016 al DIICOT. Presedintele Iohannis s-a aratat nemultumit de atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor.

Pe aceeași temă

 


 

Presedintele Klaus Iohannis a denuntat marti o "crestere ingrijoratoare" in ultima perioada a atacurilor la adresa procurorilor si judecatorilor si a precizat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare - despre care ministrul delegat pentru Afaceri europene, Ana Birchall, a anuntat ca il doreste finalizat - se va incheia atunci cand isi va atinge obiectivele, potrivit HotNews.ro. 

In acelasi context, procurorul general Augustin Lazar a declarat ca ” E de evitat sa avem acte de  clementa pentru fapte de coruptie”

 

 


"Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut in ultima perioada o crestere ingrijoratoare", a spus Iohannis, la prezentarea bilantului Ministerului Public. In aceste conditii, a aratat seful statului, apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar si a reputatiei profesionale a magistratilor "sunt cat se poate de necesare".



In ceea ce priveste MCV, acesta "se va incheia cand cele patru obiective de referinta stabilite - independenta si eficienta sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei - vor fi fost atinse si vor deveni ireversibile.  Ultimele rapoarte MCV au remarcat in mod constant progresele obtinute in domeniul justitiei, dar au solicitat si sustenabilitate", a subliniat presedintele Iohannis.



Klaus Iohannis a vorbit si despre "incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a autoritatii hotararilor judecatoresti sau a independentei magistratilor" care "nu fac decat sa incetineasca acest progres si sa afecteze direct Romania".



Insa "romanii au aratat fara echivoc ca isi doresc sa traiasca intr-o tara eliberata de coruptie, in care justitia ii sanctioneaza pe cei care gresesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea si nu abuzurile", a subliniat seful statului.



De la ministerul Public, Iohannis a precizat ca asteapta finalizarea anchetelor privind Revolutia si Mineriada "asa cum scrie la carte: prin decizii clare si cat mai rapide, temeinice si legale".

 

Augustin Lazar : E de evitat sa avem acte de clementa pentru fapte de coruptie

 

Procurorul general AugustinLazar a facut declaratia in contextul discutiilor despre recomandarile Comisiei Europene din raportul MCV.

Augustin Lazar a facut aceste declaratii la o zi dupa ce senatorul PSD Serban Nicolae a depus amendamente la proiectul legii gratierii, amendamente prin care si condamnatii pentru coruptie ar urma sa fie gratiati.

Lazar a mai spus ca printre principalele provocari in 2017 pentru procurori se numara "calitatea actelor de urmarire penala", adaugand ca "din pacate am observat ca incidentele procesuale sunt folosite ca munitie in dezbaterile publice".
 

 

Printre prioritatile enuntate de Augustin Lazar pentru 2017 se numara, alaturi de combaterea coruptiei si a evaziunii fiscale, combaterea infractiunilor privind mediul (silvice) si a celor privind patrimoniul cultural national.

*******

 

La şedinţă, pe langa procurorul general Augustin Lazar,  sunt asteptati ministrul Justitiei, Tudorel Toader, presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi si procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, conform News.ro.

 

Sedinta de bilant  pe anul 2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este programata sa inceapa la ora 11,00, in Sala Amfiteatru a Institutului National de Statistica.

 

Bilantul Ministerului Public vine dupa ce, in 23 februarie, a avut loc bilantul DNA, iar in 16 februarie a fost prezentat raportul de activitate pe 2016 al DIICOT, la  aceste sedinte participand si seful statului.

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in 3 martie, ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

 

"Ca orizont de timp, chiar ieri (2 martie, n.r.) vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.

 

El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".

 

Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG 13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonanta simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei obligatii. (...) Legiuitorul trebuie sa stabileasca un prag minim, sub care raspunderea e disciplinara, peste care raspunderea poate fi de natura penala".

 

 

Cat priveste necesitatea modificarii codurilor pe argumentul aglomeratiei din penitenciare, ministrul Justitiei a spus ca "politica penala are un caracter preventi/ si ca/ daca ne uitam in istoria dreptului penal romanesc, au fost relativ multe acte de clementa".

 

 

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis, declara, in 23 februarie, la bilantul DNA, ca legislatia din domeniul luptei anticoruptie trebuie amendata doar in urma unor ample dezbateri publice si numai dupa consultarea institutiilor din domeniu.

 

"Ordonanta nr. 13, nefericita Ordonanta 13 din 2017, a fost abrogata, masurile amenintatoare la adresa luptei anticoruptie au fost retrase si sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, indepartata. Avem o legislatie adesea deficitara, care genereaza probleme de interpretare. In mod incontestabil, ea trebuie amendata, dar masuri precum cele de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala sau legi de gratiere colectiva au nevoie de o dezbatere ampla in spatiul public, de transparenta si responsabilitate in procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat in Romania anului 2017", a declarat Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22