Pe aceeași temă
Ambasadorul Hans Klemm a vorbit, alături de președintele Klaus Iohannis, în deschiderea evenimentului de Ziua Statelor Unite ale Americii.
Diplomatul american a făcut mai multe referiri, în alocuțiunea sa, la vizita oficială a lui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, luna trecută.
"Așa cum v-a spus președintele Trump dumneavoastră, domnule președinte Iohannis, chiar luna trecută 'Românii și americanii au multe lucruri în comun: dragostea de libertate, mândria culturii lor, tradiții bogate și peisaje vaste, încărcate de istorie'", a declarat ambasadorul SUA la București și a evidențiat faptul că anul acesta România și Statele Unite ale Americii sărbătoresc 20 de ani de Parteneriat Strategic, transmite Agerpres.
"Domnule președinte Iohannis, în întâlnirea avută la Washington l-ați încurajat pe președintele Trump să privească spre viitorul parteneriatului nostru și să exploreze modalități de a-l consolida. Iar președintele Trump a răspuns că parteneriatul nostru acoperă multe dimensiuni, inclusiv relațiile economice, militare și culturale. Iar astăzi noi consolidăm și mai mult aceste legături'", a amintit Hans Klemm.
El a vorbit despre viitorul relațiilor economice România-SUA.
"Ambasada mea va îndeplini acum angajamentul președintelui meu de a consolida și mai mult parteneriatul nostru strategic. În această toamnă vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România și vom încuraja investițiile dintre țările noastre, în ambele direcții", a subliniat Hans Klemm.
Klemm a adăugat că acest lucru poate fi realizat "cu eficiență maximă" în România, "într-un cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toți actorii implicați, inclusiv cu investitorii străini".
"Colaborând cu parteneri precum Fundația Româno-Americană vom încuraja inovația și antreprenoriatul în România", a spus el.
Hans Klemm a vorbit și despre colaborarea celor două state în domeniul militar și s-a referit, de asemenea, la angajamentul României de a investi 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare.
"Colaborarea noastră militară și în domeniul aplicării legii este mai strânsă decât oricând și vom lucra cu partenerii noștri români pentru a îmbunătăți securitatea transatlantică, pentru a garanta stabilitatea în regiunea Mării Negre și pentru a lupta împotriva terorismului aici și peste hotare, la mare distanță. Suntem dornici să susținem România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare", a spus Hans Klemm.
Ambasadorul SUA a vorbit și despre trecutul colaborării SUA-România, pe acest plan.
"Vă rog să îmi permiteți să privesc un moment și spre trecut, să menționez ce am realizat: aderarea României la NATO, sacrificiul nostru comun pe câmpurile de luptă din Irak și Afganistan, deschiderea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu și întâlnirea dumneavoastră cu președintele Trump la Washington, domnule președinte Iohannis", a spus Klemm.
În acest sens, diplomatul a subliniat că întâlnirea Iohannis — Trump a fost "pentru România și America cel mai important eveniment bilateral de mulți ani, poate chiar de generații".
"Să ne reamintim câteva dintre cuvintele spuse de președintele meu în Grădina de Trandafiri a Casei Albe în acea după-amiază: 'Doresc să mulțumesc poporului român pentru toate contribuțiile la apărarea noastră comună și la lupta împotriva amenințării diabolice a terorismului'. America îi prețuiește profund pe acei români care au făcut sacrificiul suprem în această luptă", a adăugat Klemm.
Diplomatul a mai făcut referire și la mesajul de apreciere al președintelui Trump cu privire la lupta anticorupție din România.
"Dumneavoastră, domnule președinte Iohannis, v-a spus: 'Doresc să vă felicit pe dumneavoastră și să laud eforturile dumneavoastră curajoase de a lupta împotriva corupției și a apăra statul de drept din România. Acest lucru este necesar pentru a crea un mediu în care comerțul și schimburile comerciale pot înflori și în care cetățenii pot prospera. Sprijinim foarte puternic România și sprijinim acea luptă împotriva corupției. O vom sprijini întotdeauna'", a amintit Hans Klemm.
Acesta l-a citat încă o dată pe Donald Trump, referindu-se la viitorul relațiilor bilaterale.
"În încheiere, președintele Trump a subliniat: 'Aștept cu interes să consolidăm alianța noastră cu țara dumneavoastră și legăturile noastre cu poporul dumneavoastră. Viitorul României și relația României cu Statele Unite sunt foarte, foarte strălucite'", a mai amintit Hans Klemm.
De asemenea, Klemm a afirmat că așteaptă să colaboreze cu noul guvern român.
"Așteptăm cu interes să dezvoltăm fiecare dimensiune a parteneriatului nostru împreună cu noul guvern condus de prim-ministrul Mihai Tudose și cu membrii Parlamentului României", a spus ambasadorul SUA.
La recepție a participat premierul Mihai Tudose, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, membri ai corpului diplomatic și ai mediului politic.