Pe aceeași temă
”Vom promova valorile americane şi vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent”, a declarat Klemm la recepția organizată la Ambasada SUA din București cu ocazia Zilei Americii.
El a vorbit și despre rolul României în asigurarea securității energetice a Europei.
”Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie şi distribuţie de energie”, a punctat ambasadorul american.
Hans Klemm a adus în discuție și necesitatea unui mediu de afaceri şi investiţional stabil, previzibil şi transparent, pentru a atrage investitori americani în România, a dezvolta comerţul dintre România și SUA şi a promova prosperitatea economică comună.
”Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii care oferă siguranţă şi securitate cetăţenilor noştri, luptând împotriva terorismului, a infracţionalităţii organizate, a traficului de armament, droguri şi de persoane şi a influenţei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride”, a mai spus Klemm.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a susținut că, pentru a consolida și dezvolta parteneriatul strategic cu Statele Unite, România are nevoie „de stabilitate, un sistem de justiție puternic și independent, o guvernare transparentă și responsabilă, care chiar respectă statul de drept”.
Șeful statului a afirmat este „ferm angajat în a acționa astfel încât țara noastră să rămână același actor implicat, responsabil și stabil, care își respectă angajamentele asumate – la nivel bilateral și multilateral – și care își consolidează capacitatea de a fi un furnizor de securitate şi de a proiecta valorile noastre comune în regiune” .
Iohannis a pledat pentru extinderea parteneriatului strategic cu Statele Unite, inclusiv în domeniul economic, menționând investițiile din energie.
„Cooperarea dintre România și Statele Unite în plan politic, militar și de securitate a ajuns la un nivel excepțional. Încurajez, totodată, identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida, în continuare, și dimensiunea economică, inclusiv prin investiții şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc – cum este, de exemplu, cel energetic”, a spus el.
Ca o condiție pentru acest lucru să fie posibil, a precizat Iohannis, este nevoie de stabilitate, predictibilitate și o guvernare responsabilă.
„Pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiție puternic și independent, o guvernare transparentă și responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opțiune, ci singura alegere pe care putem să o facem pentru o Românie sănătoasă şi puternică, partener strategic al Statelor Unite ale Americii și stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, a spus Iohannis, mulțumind SUA pentru sprijinul constant.