Kovesi a reclamat echipa de control a Inspecției Judiciare la CSM: lipsă de echidistanță

Dora Vulcan | 05.09.2017

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a reclamat, în memoriul depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), faptul că nu și-a putut prezenta punctul de vedere în timpul controlului efectuat de Inspecția Judiciară (IJ), au declarat marți, pentru Agerpres surse judiciare.

Pe aceeași temă

 

 

Kovesi reclamă lipsa de echidistanță a echipei de control. Ea spune că inspectorii judiciari nu au ascultat și punctele de vedere ale procurorilor cu funcții de conducere din cadrul DNA, fiind audiați, în schimb, procurori care între timp au fost îndepărtați din instituție; în condițiile în care o abordare echidistantă ar fi impus ascultarea ambelor părți de către echipa de control.

 

Memoriul său ar putea fi analizat la ședința din 7 septembire.  

 

CSM a primit mai multe note și memorii pe tema controlului efectuat de IJ la DNA. Una dintre note aparține inspectorului Elena Rădescu, susținută de încă două colege iar a treia notă a celorlalți membri ai echipei care a făcut controlul la DNA. "Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acțiune de control", a spust Ștefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al CSM, citat de Agerpres.

 

Potrivit unor informații apărute în presă, coordonatoarea echipei care a făcut controlul la DNA, inspectorul Elena Rădescu, a trimis CSM o notă în acuza o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturba activitatea instituției verificate, iar pe două colege de lipsă de tact.

 

IJ a finalizat pe 25 august controlul la Direcția Națională Anticorupție, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Controlul IJ la DNA privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către conducerea instituției a început pe 17 iulie.

 

 

 

Background 

 

 

  • Inspector din echipa trimisa la DNA acuza: controlul Inspecției Judiciare a fost abuziv

 

 

Procurorul Elena Radescu trimisa de Inspecția Judiciară să facă verificarea DNA ceruta de ministrul Tudorel Toader spune că şefii săi şi-au depăşit atribuţiile şi că i-au cerut să facă lucruri în afara legii.

 

 

Magistratul se referă, printre altele, la solicitarea unor informaţii din dosarele DNA, la dispozitii ilegale si la prelungirea nejustificata a perioadei de control de natura a perturba activitatea DNA. Inspectorul Elena Radescu sustine, intr-o nota de 12 pagini transmisa CSM, ca dispozitiile date sunt “de natura de a crea conditii pentru scurgeri de informatii in cauza aflate in proceduri speciale”.

 

 

Reclamaţia a fost depusă la CSM. Inspectorul care a făcut această notă către Consiliul Superior al Magistraturii spune că a condus grupul de cinci procurori-inspectori trimiși în această vară la DNA să facă un control privind managementul instituției, transmite Digi 24. Controlul fusese solicitat de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

 

 

Magistratul a explicat că a împărțit între membrii grupului de procurori sarcinile cu privire la ce ar fi trebuit controlat și cine ar fi trebuit să verifice fiecare compartiment din DNA. Procurorul  spune că două dintre colegele sale ar fi avut o atitudine necuviincioasă și în afara cadrului legal față de anumiți procurori din DNA. Aceștia ar fi fost chestionați nu numai în legătură cu modul în care își desfășoară anchetele, ci și în legătură cu chestiuni legate de fondul dosarelor aflate în lucru.

 

 

Magistratul care semnează raportul mai arată că au existat și situații în care conducerea Inspecției Judiciare ar fi dat directive ca acest control să fie direcționat către o anumită concluzie.  

 

 

 Conducerea Inspectiei Judiciare a intervenit in efectuarea controlului managerial la DNA "prin dispozitii date in afara cadrului legal, coroborat cu prelungirea nejustificata a perioadei de control, de natura a perturba activitatea DNA", acuza coordonatoarea echipei de control, inspectorul Elena Radescu, intr-o nota de 12 pagini trimisa Consiliului Superior al Magistraturii.

 

 

Dispozitiile acuzate de inspectoarea Elena Radescu, se refera la "efectuarea intr-un anumit mod a controlului, de natura a crea conditii pentru scurgeri de informatii in cauze aflate in proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau in proceduri de inventariere si nu se aflau in lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din DNA pe segmentul comunicare".

 

 

Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare Alin-Bogdan Alexandru a declarat ca institutia nu avea cunostinta de aceasta nota, in schimb purtatorul de cuvant al CSM Stefan Lucaciuc ne-a confirmat ca documentul a fost inregistrat saptamana trecuta.

 

 

Elena Radescu sustine ca Adriana Romanescu Pampu, directoarea Directiei de Inspectie Judiciara (IJ) pentru procurori, i-a cerut sa verifice "dosarele in materialitatea lor", desi, spune Elena Radescu, verificarea nu poate viza decat ritmicitatea efectuarii actelor de urmarire penala si controalele efectuate de procurorii ierarhic superior.

 

 

Totdata, sustine Elena Radescu, Adriana Romanescu Pampu i-ar fi cerut sa verifice si activitatea procurorilor care nu mai lucreaza in DNA, desi legal verificarile se limiteaza la dosarele aflate in lucru.

 

 

Elena Radescu sustine ca i-ar fi fost transmise prin intermediul inspectoarei Sanda Mates mai multe recomandari privind efectuarea controlului, inclusiv "sa nu mai vorbeasca cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, decat in prezenta tuturor membrilor echipei de inspectie".

 

 

"I-am precizat ca (...) aceasta (Laura Codruta Kovesi - n.red.) coordoneaza si controleaza Sectia de combatere a coruptiei care face obiectul controlului meu. Prin urmare, orice disfunctionalitate trebuie sa o discut si sa solicit un punct de vedere care nu poate fi cenzurat de inspectorii care nu fac parte din echipa stabilita sa verifice activitatea acestei sectii", se arata in nota depusa la CSM.

 

 

Obiectiile Elenei Radulescu la indicatiile conducerii IJ au fost consemnate intr-un proces verbal, insa inspectorul nu a primit un exemplar al acestui proces verbal.

 

 

Coordonatoarea echipei de inspectie de la DNA reclama la CSM faptul ca inspectoarele Monica Plesea si Mihaela Hitruc au cerut prelungirea controlului fara o discutie prealabila cu ea. Cele doua, sustinute si de inspectoarea Sanda Mates, ale carei lucrari erau aproape finalizate, nu au renuntat la ideea prelungirii nici cand cele trei inspectoare din echipa s-au oferit sa le ajute sa finalizeze controlul in termenul stabilit si in pofida faptului ca au fost discutate efectele perturbatoare ale acestei prelungiri si asupra activitatii DNA si asupra sectiei de procurori a IJ.

 

 

Acest refuz, spune Elena Radescu, "ne-a determinat sa credem ca motivul real al solicitarii prelungirii perioadei nu a constat in imposibilitatea de finalizare a verificarilor pana la acel termen, ci a fost reprezentat de alta imprejurare necunoscuta noua".

 

 

De altfel, Elena Radescu atrage atentia cu inspectoarele Plesea si Hitruc au ales o modalitate de lucru care presupunea intarzieri in efectuarea controlului.

 

 

Inspectorul sef al IJ a decis prelungirea controlului, fara sa ceara opinia coordontoarei echipei de ancheta si nici macar nu i-a comunicat personal, ci prin Sanda Mates, ordinul de prelungire.

 

 

Elena Radescu dezvaluie faptul ca inspectoarea Monica Plesea a recunoscut ca este prietena cu procuroarea Mihaela Iorga Moraru, recent revocata din DNA si aflata in conflict cu Laura Codruta Kovesi, motiv pentru care s-a si recuzat de la verificarea dosarelor ramase nesolutionate de aceasta.

 

 

In nota trimisa la CSM, inspectoarea Elena Radescu isi acuza colegele, inspectoarele Monica Plesea si Mihaela Hitruc, de "lipsa de respect si tact in timpul verificarilor efectuate la sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie".

 

 

Coordonatoarea echipei de control de la DNA sustine ca inspectoarele Plesea si Hitruc, "au dorit sa vada actele de urmarire penala din fiecare dosar, selectat pe criterii stabilite anterior, nu au fost multumite de fisele, respectiv planurile de ancheta prezentate in fiecare cauza si explicatiile procurorilor, motiv pentru care au adoptat o conduita lipsita de calm si rabdare, bazata pe ton ridicat".

 

 

Aceasta atitudine agresiva, adoptata inclusiv la adresa sefei comisiei de control, avea ca scop tocmai prezentarea dosarelor in materialitatea lor, ceea ce s-a si intamplat, se arata in nota. "Am constatat ca de multe ori s-au pus intrebari pe fondul cauzei si nu pe ritmicitatea actelor de urmarire penala", scrie Elena Radescu.

 

 

In documentul de 12 pagini, inspectoarea Elena Radescu isi mai acuza colegele, Monica Plesea si Mihaela Hitruc, inspectoare in cadrul echipei trimisa la DNA, de "lipsa de respect si tact in timpul verificarilor efectuate la sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie".

 

 

 

Fapt foarte grav, potrivit notei semnata de Elena Radescu, "de multe ori s-au pus intrebari pe fondul cauzei si nu pe ritmicitatea actelor de urmarire penala".

 

 

Saptamana trecuta un scandal urias a avut loc la sedinta CSM, unde s-au facut acuzatii grave. O tabara a boicotat sedinta de plen, acuzand ca IJ a facut "deranj" la DNA, iar cealalta a invocat incalcarea legii.

 

Inspectia Judiciara a fost supusa unui audit, iar daca sedinta s-ar fi tinut, exista riscul ca seful IJ sa fie demis.

 

 

Comentand acest subiect, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca el crede ca se incearca blocarea raportului Inspectiei Judiciare in cazul controlului efectuat la DNA in conditiile in care se "pregateste" o evaluare la nivelul Inspectiei.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22