Kovesi a sesizat CSM. Proc.Moraru ar fi avut 400.000 lei și valori de 75.748 lei neînregistrate

Dora Vulcan | 20.07.2017

Șefa DNA a cerut CSM să facă cercetări privind activitatea procurorului Mihaiela Iorga-Moraru. DNA ar fi descoperit nereguli grave în dosarele sale iar în fișetul său au fost găsiţi 400.000 de lei, ceasuri de lux şi documente acuzatoare la adresa unui înalt oficial, cărora anchetatorul nu le-a dat curs, transmit Agerpres și Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: La rândul ei, procurorul Mihaela Iorga - Moraru a declarat postului de televiziune B1TV că nu i s-a permis participarea la activitatea de inventariere și că sumele și valorile respective au fost găsite în fișet și nu în birou și că, mai mult, banii respectivi sunt fișați, înregistrați și cuprinși într-o planșă fotografică. Dar pentru că ei sunt ai denunțătorului, ei nu pot fi depuși la biroul de corpuri delicte tocmai pentru că nu au fost rezultați dintr-o infracțiune ci urmau să fie folosiți în realizarea unui flagrant, practica DNA fiind cu totul alta decât ceea ce spune comunicatul (nu a existat un comunicat ci răspunsuri oferite Agerpres și Digi 24 - n.r.) și anume ca flagranturile să se facă din banii și pe riscul denunțătorului ca să se evite posiblitatea pierderii, în flagrant, a banilor DNA. 

 

 

”Am afirmat și susțin în continuare că nu mi se permite inventarierea și participarea la inventarierea dosarelor mele. Am să răspund punctual. Cu privire la acele bunuri care ar fi fost găsite în biroul meu au fost ridicate la o percheziție la domnul Dumitru Mădălin Ionică. Au fost ridicate la o percheziție și a fost dispus sechestru în vederea confiscării. Instanța a fost sesizată, dar pentru că DNA nu are spațiu de depozitare s-a decis păstrarea lor în fișetul unui polițist, deci nu în fișetul meu personal. Această sumă de bani provine de la un denunțător pentru organizarea unui flagrant. Ea a fost fotografiată, s-a realizat și planșa fotografică cu suma de bani. La momentul respectiv flagrantul nu a reușit, iar denunțătorul a considerat că este mai bine ca banii să rămână în DNA. Banii erau sigilați, nu erau la dispoziția mea (...) Ceea ce nu spune doamna Kovesi este faptul că Secția II nu are fișete pentru a păstra aceste bunuri confiscate”, a declarat Mihaela Iorga Moraru, la Antena 3.

 

Întrebată cum își explică aceste acuzații, procurorul Iorga-Moraru spune despre Kovesi că ”împroașcă cu noroi” în tentativa de a o decredibiliza. ”Încearcă să mă decredibilizeze și încearcă să-și credibilizeze un demers făcut împotriva legii”, a spus procurorul. Totodată, Mihael Iorga Moraru a spus că se așteaptă la orice demers din partea celor din DNA, însă și-a exprimat speranța că cei de la Inspecția Judiciară vor face dreptate.

 

”Cu certitudine voi putea fi acuzată de orice atâta timp cât este la îndemâna lor să sustragă părți din dosare, să le facă pierdute (...) Nu știu ce voi putea să fac pentru a împiedica acest lucru. Nu știu, dar dacă aș spune tot ce am de spus ar trebui să stau toată viața să scriu despre activitatea din DNA”, a spus ea. 

 

 

***

 

Într-un răspuns al DNA transmis la solicitarea Agerpres și Digi 24 se arată că unele situații fac referire la neînregistrarea în evidențe a unei sume de bani și a unor bunuri, acestea din urmă fiind găsite în biroul procurorului Mihaiela Moraru-Iorga.

 

Potrivit sursei citate, la data de 4 iulie, prin ordinul șefului DNA, având în vedere hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de aviz favorabil, s-a dispus revocarea din funcția de procuror în cadrul DNA, nivel central, a Mihaielei Moraru Iorga, prin ordinul Laurei Codruța Kovesi fiind numită comisia de inventariere a dosarelor aflate în lucru și verificarea dosarelor repartizate procurorului în cauză din perspectiva ritmicității, dispozițiilor legale și Regulamentului de ordine interioară al instituției.

 

În acest context, au rezultat mai multe situații care au fost transmise Inspecției Judiciare pentru a analiza incidența abaterilor disciplinare, arată DNA, dând câteva exemple.

 

"Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși Direcția Națională Anticorupție dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție", se precizează în răspunsul DNA.

 

Conform sursei citate, într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte.

 

"Verificând evidențele secției se constată că bunurile au fost ridicate cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate în cursul urmăririi penale la un inculpat care a fost trimis în judecată. În rechizitoriu este menționat procesul verbal de aplicare a sechestrului pentru 8 ceasuri și un stilou, identificate cu marcă și serie constructivă (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și stiloul 8117 lei), cu precizarea că acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevărului, deoarece, așa cum am menționat, bunurile au fost găsite în biroul doamnei procuror. Așadar, au fost încălcate dispozițiile Codului de procedură penală și dispozițiile art. 102 pct.10 din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție referitoare la înregistrarea în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte — R11 și păstrarea în loc special amenajat până la soluționarea cauzei de către instanță", menționează DNA.

 

Potrivit sursei citate, într-o cauză penală în care erau cercetate mai multe persoane, procurorul a solicitat și obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, "împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22