Kovesi critica dur legile justitiei si sustine ca ne intoarcem in urma cu 10-15 ani VIDEO

E.b. | 27.10.2017

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a criticat proiectul de modificare a Legilor Justitiei, elaborat de Tudorel Toader, ministrul Justitiei, care se afla acum in Parlament şi urmeaza sa fie dezbatut, eventual modificat de comisia speciala condusa de deputatul Florin Iordache (PSD).

Pe aceeași temă

 

Kovesi a spus ca prevederile legii vor afecta grav nu doar lupta anticoruptie, ci in general lupta cu criminalitatea, pentru ca stirbesc mult din independenta procurorilor si judecatorilor.

 

"Daca aceste dispozitii ar intra in vigoare, categoric am fi afectati, intr-un mod foarte grav. Noi, ca institutie, am exprimat un punct de vedere, au fost facute adunari generale la procurori si judecatori, majoritatea procurorilor si judecatorilor si-au exprimat un punct de vedere cu privire la acest proiect de lege care are anumite modificari care vor influenta in mod negativ cel putin lupta anticoruptie, daca nu, in general, lupta cu criminalitatea.

 

Pentru ca premisele pentru a lupta eficient cu criminalitatea sunt sa ai un sistem de justitie independent si sa ai o legislatie care sa-ti ofere instrumente sa lupti cu criminalitatea. Or, acest proiect de lege va afecta in mod grav independenta procurorilor si, cu privire la anumite chestiuni, si a judecatorilor", a spus Laura Codruta Kovesi,  procurorul-sef al DNA, intr-un interviu acordat in cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania.

 

Kovesi a mai spus ca declaratia lui Tudorel Toader, ministrul Justitiei, conform careia Inspectia Judiciara ar urma sa fie independenta nu poate fi luata in considerare pana cand nu sunt dezvaluite exact procedurile dupa care va functiona institutia prin noua lege.

 

"Exista foarte multe propuneri care maresc competentele pe care ministrul Justitiei le va avea asupra procurorului. Trecerea Inspectiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justitiei... sigur, s-a spus in spatiul public ca IJ va fi independenta, dar nu stie nimeni cine va numi conducerea, care va fi procedura de recrutare.

 

Imaginati-va cum un procuror va putea sa deschida o investigatie fata de un coleg de partid al ministrilui Justitiei stiind ca a doua zi acesta poate sa-i trimita IJ, poate sa-l sanctioneze, sa dispuna alte masuri", a exemplificat Kovesi.

 

 

Dosarele nu vizau nici macar primari, d-apai parlamentari

 

 

Sefa DNA a atras atentia ca astfel de masuri ar putea intoarce sistemul de justitie in urma cu 10-15 ani, in vremuri in care dosarele nu vizau nici macar primari, d-apai parlamentari sau ministri.

 

"Daca ne uitam in urma cu 10-15 ani la ce insemna lupta cu coruptia, pai haideti sa luam anul 2006, erau in 2006 cred ca 360 de persoane trimise in judecata pentru fapte de coruptie, acum numarul acestora a crescut de aproape 5 ori. La fel si cu persoanele condamnate pentru coruptie.

 

In urma cu 15 ani nu erau persoane importante, incepand de la senatori, deputati, ministri, secretari de stat, primari de comune, aveam tot timpul dosare de mica coruptie.

 

Daca doriti sa ne intoarcem la acele vremuri, atunci sigur nu lasam un sistem de justitie independent, dar nu cred ca isi doreste cineva in Romania ca lupta cu criminalitatea sa nu fie eficienta pentru ca procurorii sau judecatorii vor fi afectati si nu vor avea un statut de independenta", a spus Kovesi.

 

 

Nu ar trebui sa existe prag la abuzul in serviciu

 

 

In ce priveste pragul pentru abuzul in serviciu, sefa DNA a insistat ca acesta nu ar trebui sa existe.

 

"Nu ar trebui sa existe niciun prag. Care este diferenta dintre un abuz in serviciu sau alte infractiuni la fel de grave prin care sunt prejudiciati cetatenii, sunt prejudiciate institutiile publice?

 

Acum sa vedem si limita acestui prag care va fi stabilita. Este o noutate in sistemul romanesc, niciodata nu am avut infractiuni, cel putin de coruptie, infractiuni de serviciu, care sa aiba prevazut un prag. Sigur, sunt vehiculate diverse sume si nu le-as comenta pana cand nu vedem un proiect oficial", a conchis Kovesi.

 

 

 

"Nu ai cum sa definesti o infractiune si sa inventezi cuvinte"

 

 

Kovesi a fost intrebata despre controversele din jurul doctoratului sau.

 

"Nu e deloc controversat, este cea mai verificata teza de doctorat, la fiecare 3-4 ani s-a facut cate o verificare", a spus sefa DNA.

 

Ea a explicat ca acuzatiile facute sfidau spatiul si timpul si ca le-a demontat punct cu punct.

 

"Vorbim de niste similitudini care s-au gasit intr-un anumit procent, ceea ce nu inseamna plagiat. Similitudinea nu inseamna plagiat. Am facut un punct de vedere cu privire la ce s-a dezbatut anul trecut in spatiul public. Am constatat cu stupoare ca mi se reprosa faptul ca exista similitudini intre fraze ale tezei mele de doctorat si fraze care au fost publicate in 2014-2015 in alte lucrari. In conditiile in care in 2011 si 2010 am lucrat si mi-am sustinut teza de doctorat, deci nu aveam cum sa copiez dupa cineva care a publicat in 2014-2015.

 

Am fost acuzata ca exista similitudini cu fraze de pe site-uri create in 2016. Sigur, am luat fraza cu fraza si am explicat-o. La momentul respectiv mi-am pus problema daca nu ar fi trebuit sa fac public acest punct de vedere, dar am zis ca aceasta problema trebuie rezolvata institutional si nu in spatiul public. Mi-era foarte la indemana sa public punctul de vedere, sa vada toata lumea ca eram acuzata pe nedrept. In final s-a constatat ca 4% din fraze sunt similare cu alte fraze", a explicat Kovesi, adaugand ca acel 4% provine din definitii.

 

"Nu ai cum sa definesti o infractiune si sa inventezi cuvinte pentru ca astfel de definitii sunt standard", arata sefa DNA.

 

Cat despre cum a reusit sa aiba timp si de doctorat in conditiile in care era procuror general, Kovesi a spus ca pasiunea este cheia.

 

"Teza a avut o tema care se plia pe ce faceam ca procuror general. Asta faceam la birou! Cum poate sa-mi reproseze cineva ca am copiat dupa un student la Drept care a scris un referat dupa ce mi-am publicat eu teza, in conditiile in care eu faceam acest lucru? Teza a venit in completarea a ceea ce faceam", a mai spus sefa DNA.

 

Ea a adaugat si ca, pana la urma, si procurorii sunt oameni obisnuiti care au familii si timp liber in care pot face orice, deci si sa se documenteze pentru un doctorat.

 

"Sa nu va imaginati ca un sef din DNA sau din procuratura nu are timp liber. (...) Mai ales atunci cand faci ceva cu pasiune iti gasesti si timp", a conchis Kovesi.

 

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, realizat de Inițiativa România, în parteneriat cu revista Vice România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22