Pe aceeași temă
Laura Codruta Kovesi nu a comentat ce se afla in dosarul referitor la Tel Drum deschis in urma investigatiei publicate de RISE Project „Fiind o investigație jurnalistică și sesizându-ne din ce a apărut în spațiul public, am comunicat, la cererea jurnaliștilor, că este deschis acest dosar, dar nu pot face comentarii despre ce avem sau nu în dosar”, a spus Kovesi in interviul pentru ziare.com.
Întrebată dacă nu i se pare că dosarele "Referendumul" și "Bombonica" sunt oarecum mărunte în raport cu ceea ce a dezvăluit Rise Project, Kovesi a răspuns: „Noi investigăm fapte care sunt date în competența noastră. Simplul fapt că o persoană deține o anumită funcție sau are o avere nu înseamnă că trebuie să deschidem o investigație. Nu alegem ținte, nu anchetam o persoană pentru că are cinci vile, pentru că e prim-ministru sau ministru. Noi investigăm fapte.
Când vorbim de averi, să nu uităm că există și alte instituții care trebuie să verifice acest lucru, mă refer la ANI. DNA nu investigheaza modul în care o persoană dobândește o avere sau cum își gestionează averea. Noi investigăm dacă există fapte de corupție legate de felul în care și-a dobândit averea sau modul în care și-o gestionează, modul în care își exercită funcția publică”, a spus Kovesi in interviul pentru ziare.com.
Cit priveste ancheta privind afacerileTel Drum si faptul ca aceasta a venit atit de tirziu, desi presa a scris pe tema asta de cativa ani, Laura Codruta Kovesi spune ca "Din 2013, de cand sunt procuror sef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata si condamnat definitiv, mai este un dosar in care a fost trimis in judecata, e pe rolul ICCJ, si avem aceste dosare in lucru. Eu va pot spune ce s-a intamplat din 2013 pana acum."
Cu toate acestea, Kovesi a recunoscut ca in 2010 a fost inchis un dosar Tel Drum, care a primit o soluție de netrimitere în judecată, dar s-a eschivat sa spuna exact despre ce a fost vorba sau daca dosarul avea legatura cu Liviu Dragnea: ”Nu am citit în mod special acel dosar”.
Laura Codruta Kovesi mai afirma in interviul pentru ziare.com ca actiunile la purtator ca sursa de coruptie si despre care ancheta RISE Project afirma le sunt detinute in majoritate de Liviu Dragnea la Tel Drum, nu sunt o "crima perfecta".
"Nu sunt (crima perfecta n.a). Putem verifica multe, problema este ca informatiile trebuie transformate in probe, pe care uneori le avem, uneori nu. Investigatii financiare, despre conturi, despre active, despre actiuni la purtator putem verifica, dar in final discutam de probe. Putem verifica orice informatie legata de bani si circuite financiare."
*******************
Liviu Dragnea a afirmat vineri ca este o tinta a Laurei Codruta Kovesi si ca se asteapta sa fie audiat pentru orice "si daca ploua", iar investigatiile RISE Project nu ar fi un produs jurnalistic, ci o scurgere de informatii care sa justifice actiuni ulterioare ale DNA impotriva sa.
"Nu cred că mai e cineva copil care să creadă că anchetele făcute de diverse site-uri au fost ca rezultat al cercetării acelor site-uri", a spus Dragnea.
Liderul PSD a fost întrebat ce arme are pentru a se "lupta" cu aceste presupuse atacuri la adresa sa. "Ce arme, că n-am pistolae? N-am decât partidul şi Parlamentul, atât", a spus social-democratul.
DNA s-a sesizat din oficiu, luni, într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru infracţiuni asmilate corupţiei, "în legătură cu alte aspecte" conţinute în investigaţia jurnalistică publicată joi de RISE Project .
Adrian Ionuţ Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi fost preşedinte al CJ Teleorman, este urmărit penal, fiind acuzat că, ajutat de Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judeţului Teleorman, a încheiat ilegal trei contracte cu o firmă şi cu o persoană pentru închirierea de părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea, pentru creşterea peştelui pentru pescuit sportiv şi agrement, arată DNA. Contractele au fost încheiate pe 10 ani, la preţuri de 1.900 lei pentru un hectar pe an, 2.792 lei pe lună şi 3.988 lei pe lună.
Anchetele RISE Project l-au iritat peste masura pe Dragnea. Astfel chiar in ziua in care trebuia sa apara investigatia, redactia Rise Project a fost vizitata ”inopinat” de ANAF. Ulterior, Dragnea a spus ca nu are nicio legatura cu aceasta descindere, dar a avertizat ca va apela la ”institutiile statului” pentru a pune capat unei campanii pe care o considera indreptata impotriva sa si a PSD.
Vineri, ministrul de interne Carmen Dan a iesit intr-o conferinta de presa si i-a amenintat pe jurnalisti ca va lua ”toate masurile legale pentru ca cei care au facut asemenea afirmatii fie să îl probeze, fie să îl retragă”. Ministrul a spus ca docuumentul publicat de Rise Projject nu apartine DGPI si ca fost ”prrefabricat”.