Pe aceeași temă
Prezenta marti la Europa FM, Kovesi a subliniat necesitatea punerii accentului pe masurile preventive in ce priveste frauda. “Coruptia nu se rezolva doar cu dosare penale. Trebuie modificata legislatia, sa se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie sa luam masuri preventive pentru a elimina vulnerabilitatile”, a spus sefa DNA, potrivit Agerpres.
In legislatie, mai arata ea, inca exista dispozitii contradictorii care permit sefilor de institutii sa dispuna discretionar contracte publice catre anumite firme. “E important ca proiectele de legi sa plece de la observatiile pe care le fac tehnicienii, adica cei care aplica legea. Domeniul achizitiilor este foarte important, pentru ca aici se cheltuie banul public”.
Parghiile de care dispun procurorii in ce priveste confiscarea averilor ilicite sunt suficiente la acest moment. Insa, explica sefa Directiei Anticoruptie, eforturile trebuie sustinte si de cei de la Finante, ei fiind cei care pun in executare deciziile de confiscare.
“Nu avem legea ilicitului, dar avem alte parghii care ne permit sa facem confiscari extinse. De exemplu, daca cineva a primit mita 10.000 de euro, confiscam acei bani, dar daca in urma verificarior stabilim ca are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsa”, a argumentat Kovesi, dand ca exemplu cazul primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, trimis in judecata pentru mita, abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat.
O alta problema e ca cei condamnati, dupa eliberarea din inchisoare, continua sa se bucure de averile lor. “O persoana care nu-si plateste impozitul, dupa trei luni i se blocheaza conturile. Nu inteleg de ce nu se procedeaza asa si in cazul celor corupti, pentru care exista decizii de confiscare”, a continuat Kovesi.