Kovesi: E nevoie de o lege care sa interzica celor condamnati definitiv sa ramana in functie

Vlad Toma | 11.04.2016

Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, a declarat ieri, la ProTv, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca Romania are nevoie de o lege care sa interzica primarilor si parlamentarilor condamnati pentru coruptie sa isi duca pana la capat mandatul.

Pe aceeași temă

 

Kovesi a comentat cazul Panama Papers, aratand ca DNA urmareste informatiile care apar in spatiu public, acestea fiind folosite pentru a deschide noi investigatii. Ea a precizat ca DNA poate confisca bani ascunsi in off-shore-uri: "putem confisca in general bani sau orice venituri obtinute ilegal atunci cand dovedim ca s-a comis o infractiune si putem confisca bunuri si sume de bani care nu se afla pe teritoriul Romaniei. Deja intr-un dosar instrumentat de DNA chiar la inceputul anului s-a indisponibilizat un imobil care nu este pe teritoriul statului roman, este undeva pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Putem sa indisponibilizam si conturi cu sume de bani..."

 

Kovesi a vorbit de asemenea despre recentul caz de spionaj in care a fost implicata: "Au fost anumite telefoane care s-au dat repetat si insistent familiei mele si prietenilor apropiati. S-a incercat in aceste convorbiri, incercarea aflarii adresei mele de email. Niciunul dintre cei contactati nu a furnizat aceste informatii... E-mailul meu este la fel de sigur ca orice alt email din lumea asta. Nu am niciun fel de emotie cu nimic la ceea ce s-ar putea afla. Sunt un om corect, intotdeauna am respectat legea... Sunt convinsa ca procurorii DIICOT vor afla adevarul,"  a spus sefa DNA, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

 

Cititi cele mai importante declaratii ale Codrutei Kovesi: (conform Hotnews)

 

Despre presiunile asupra DNA

 

  • Presiuni externe ar fi si declaratiile publice care se fac. Ati vazut, de foarte multe ori persoane pe care le cercetam, cu functii importante, cum comenteaza chiar si despre viata personala sau despre persoana unui procuror care-i investigheaza. Am vazut de foarte multe ori situatii cand persoane pe care le-am cercetat, dupa ce au iesit din DNA, s-au dus intr-un studio de televiziune, au comentat dosarul public, iar procurorii DNA nu pot sa aiba o reactie, pentru ca noi nu putem comenta public dosarele. 
  • Apoi exista presiune interna, a termenelor, atunci cand institui o masura preventiva, a retinerii, spre exemplu, in cateva ore trebuie sa finalizezi dosarul, sa intocmesti referat de arestare, sa administrezi probe. Este si aceasta o presiune pentru un procuror, dar cred ca niciodata nu ati vazut un procuror DNA sa se planga.
  • Ce este foarte important este ca procurorii din DNA au suficienta maturitate profesionala, sunt curajosi si nu se lasa intimidati nici de aceste presiuni, nici de plangerile pe care avocatii sau alte persoane cercetate le fac la Inspectia Judiciara sau in alta parte. Pur si simplu sunt oameni care cred in ceea ce fac, care respecta legea si isi fac datoria.
  • Sunt presiuni asupra procurorilor DNA de toate tipurile, au mai fost si probabil o sa mai fie.

 

Despre recuperarea prejudiciilor

 

  • Avem cateva investigatii in plus pe cateva dosare ale DNA in care recuperarea nu s-a produs, prejudiciul nu a fost recuperat desi exista o sentinta definitiva. Cred ca raspunsul trebuie sa il dea institutiile financiare.
  • procesul penal insemna investigatia facuta de un procuror, analiza judecatorilor, pronuntarea sentintei, dar si partea de impunere a deciziei judecatoresti.

 

Despre increderea cetatenilor in politicieni care sunt vizati in dosare anticoruptie

 

  • Am vazut de foarte multe ori situatii in care persoane care au detinut functii importante au fost condamnate definitiv si cu toate acestea si-au pastrat pozitia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie si cu toate acestea au continuat sa fie parlamentari, nu si-au pierdut functia, au continuat sa mearga in Parlament, sa voteze legi, sa primeasca salariu
  • Poate la nivel de societate ar trebui sa ne gandim daca nu cumva astfel de situatii pot fi rezolvate si legislativ, mai ales cand avem hotarari de condamnare definitiva.
  • Din perspectiva DNA, am spus de mai multe ori ca ar trebui o modificare legislativa prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de coruptie sa nu mai poata exercita in continuare functia de care s-au folosit sau functia in care au comis fapte de coruptie.

 

In incheierea interviului, Kovesi a declarat ca nu va candida la nicio functie politica dupa incheierea ultimului sau mandat la DNA: "Cu siguranta, nu candidez nici la Presedintie, nu intru in viata politica, o sa imi continui activitatea in segmentul judiciar. Doar aici ma pricep si aici imi place sa lucrez. Nu o sa intru in politica niciodata si cei care sunt stresati ca o sa intru in politica sau sunt speriati de acest lucru sa stea linistiti! Mai bine sa fie speriati ca raman la DNA."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22