Kovesi este susținută de cel mai mare grup din Parlamentul European pentru funcția de procuror al UE

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Grupul popularilor europeni o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru postul de funcția de procuror-șef european, declarat marți Esteban Gonzales Pons, transmite HotNews.ro.

Pe aceeași temă

Întrebat la briefingul de presă al grupului PPE din Parlamentul European, dacă partidul o va susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului Uniunii Europene, vicepreședintele popularilor a declarat că având în vedere capacitatea ei tehnică, va fi sprijinită:

„Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că abordarea politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”, a spus Esteban Gonzalez Pons, vice-lider al Grupului PPE, transmite trimisul HotNews la Strasbourg.

Fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a calificat prima pe lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror european șef. Comisia de selecție constituită la nivel european a transmis recent lista scurtă Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, care trebuie să aleagă procurorul european, șeful Parchetului European.

Scrisoarea semnată de șeful panelului de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresată astfel ministrului de justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, nimeni altul decât Tudorel Toader, cel care a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România.

Kovesi e urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

„Calificarea și experiența acestor candidați s-au clasat cel mai sus pentru poziția de procuror-șef european (...), ținând cont de natura foarte specială a funcției pentru care au aplicat candidații” - se arată în scrisoarea comisiei de experți independenți ai Uniunii Europene.

Experții au votat această listă pe 1 februarie 2019, după ce au intervievat 11 candidați, care, la rândul lor, se calificaseră până la faza interviurilor, în cadrul unui proces de selecție mai lung.

Parlamentul European și Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-șef european pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul UE hotărăște cu majoritate simplă.

Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR.

Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22