Pe aceeași temă
Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, in legatura cu unele inregistrari video in care Sebastian Ghita spune ca a participat la petreceri cu sefa DNA, ca ar fi fost facute unele montaje pentru a servi unor emotii colective si a introduce un "proiect de lege penibil", pentru a veni cu un act de clementa, pornind de la ideea ca nu poti avea incredere in magistrati.
Cercetările se referă la contracte încheiate între firme ale lui Sebastian Ghiţă cu mai multe instituţii de stat. Laura Codruţa Kovesi a refuzat să spună dacă printre contractele verificate se află şi cele dintre firmele controlate de Sebastian Ghiţă şi SRI.
Întrebată dacă Serviciul Român de Informaţii a sesizat DNA cu privire la faptele lui Ghiţă, Laura Codruţa Kovesi a răspuns afirmativ.
"Sigur că da. O parte din dosarele care sunt publice au legătură cu aceste contracte. În investigaţiile pe care le avem acum în lucru la Serviciul teritorial Ploieşti sunt verificate alte contracte. Nu pot să vă confirm acum ce contracte verificăm. Când o să putem să facem publice aceste informaţii, o să le facem. În acest moment doar ce este pe rolul instanţelor de judecată putem face pulic. În unele dosare (care-l privesc pe Sebastian Ghiţă) a existat o colaborare cu SRI, dar până la decizia Curţii Constituţionale. A existat o colaborare instituţională înainte de decizia Curţii Constituţionale privind măsurile de supraveghere tehnică", a spus Kovesi la Europa FM, conform News.ro.
Lazar, despre inregistrarile lui Ghita: Ar fi fost facute anumite montaje pentru a servi unor emotii colective
Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, in legatura cu unele inregistrari video in care Sebastian Ghita spune ca a participat la petreceri cu sefa DNA, ca ar fi fost facute unele montaje pentru a servi unor emotii colective si a introduce un "proiect de lege penibil", pentru a veni cu un act de clementa, pornind de la ideea ca nu poti avea incredere in magistrati.
Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Sebastian Ghita, judecat pentru fapte de coruptie, ca a fost la petreceri private cu procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Coduta Kovesi, Augustin Lazar a spus: "Nu as dori sa comentez aceste fapte, pentru ca nici nu este clar ca este asa".
Procurorul general a precizat ca a vazut si variante in care anumite montaje au fost facute pentru a servi unei emotii colective care, din pacate, se produce in aceste zile in Romania.
"Au fost facute pentru a introduce acest proiect de lege penibil, sustinut de o emotie colectiva, care este clar ca este generata. Adica ideea generala este ca nu poti avea incredere in magistrati, ca din acest motiv trebuie sa venim cu un act de clementa, sa corectam noi ce fac gresit magistratii. Este fals, asa ceva nu exista.
Magistratii instantelor, ai Ministerului Public sunt oameni seriosi, noi trebuie sa avem incredere in justitie ca este o justitie europeana. Se va vedea la sfarsitul fiecarui dosar daca exista vinovatii sau nu exista vinovatii, exista oameni condamnati, oameni achitati definitiv. Lucrurile astea se vor clarifica si fiecare va raspunde pentru ceea ce a facut", a mai spus Lazar.
In legatura cu dosarul deschis dupa inregistrarile video ale lui Sebastian Ghita, in care procurorii PICCJ fac cercetari in rem pentru abuz in serviciu, Augustin Lazar a spus ca exista un plan de ancheta si procurorul de caz continua meticulos toate verificarile.
"Din unele verificari care s-au facut, si au fost facute public, s-a putut vedea ca, spre exemplu, avionul care a mers in Indonezia (pentru aducerea in tara a lui Nicolae Popa, n.red.) a fost platit de Politia Romana, s-a prezentat toata procedura desfasurata la acea data. Lucrurile sunt foarte clare, oricine ar spune altceva...
Sigur ca oricine vrea sa dramatizeze pe posturile de televiziune, o poate face, dar adevarul este unul singur, cel care a fost prezentat de doua institutii, de Ministerul Public si de Politia Romana. Nu as vedea o conspiratie asa de mare incat sa se asocieze sute de oameni sa faca o conspiratie pentru a demonstra un neadevar", a precizat Lazar.
Sebastian Ghiţă este deja trimis în judecată în două dosare penale şi cercetat în alte două.
Vezi tot interviul
În 10 ianuarie, instanţa a decis emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, precum şi a unui mandat european de arestare, în acelaşi timp fostul deputat - dispărut din 21 decembrie - fiind dat în urmărire naţională şi internaţională.