Kovesi, in The Guardian: Pericolul nu a trecut, dar suntem cei care vrem sa facem o schimbare

E.b. | 12.02.2017

Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a explicat intr-un articol publicat duminica de The Guardian situatia actuala din tara. The Guardian aminteste ca printre miile de pancarte aduse la proteste de romanii care au iesit in strada in ultimele aproape doua saptamani erau scrise si mesaje precum: "Jos mainile de pe DNA".

Pe aceeași temă

 
 

 Institutia, fondata in 2003, se afla in prim-plan in ceea ce priveste lupta anticoruptie din tara noastra, iar cum Guvernul Grindeanu a vrut sa amputeze Codul Penal, o marte parte din populatie a sarit in apararea Justitiei si deci a DNA, institutia care in ultimii ani a instrumentat dosare mari de coruptie in tara noastra.

 

Laura Codruta Kovesi a vorbit cu jurnalistul Kit Gillet de la The Guardian in biroul sau din Bucuresti, aflat la cativa km de Piata Victoriei, "punctul zero" al protestelor, conform Ziare.com.

 

"De cand ordonanta (OUG) 13, de modificare a Codurilor Penale, a fost adoptata, fiecare zi reprezinta un risc pentru sistemul de justitie", a explicat sefa DNA pentru The Guardian.

 

Ordonanta a fost adoptata de Guvernul Grindeanu la ceas de seara, pe 31 ianuarie, si presupunea ca abuzul in serviciu iese din sfera penalului daca suma in cauza este sub 200.000 de lei. De aceasta masura ar fi beneficiat multi politicieni, inclusiv seful partidului social-democrat, aflat la guvernare, Liviu Dragnea.

 

Intre timp, OUG 13 a fost abrogata, in contextul celor mai mari proteste de la Revolutie incoace. Iar, pentru ca sunt foarte putini cei care cred ca guvernantii au renuntat definitiv la planul lor de a amputa Codurile Penale, manifestarile au continuat si dupa abrogare.

 

Kovesi avertizeaza ca pericolul nu a trecut inca.

 

"Din punctul meu de vedere, riscul nu s-a schimbat: oamenii care au jurisdictie, care au posibilitatea de a schimba legislatia, sustin acum ca vor aduce amendamente legii", a punctat Kovesi, care a adaugat ca lupta anticoruptie trebuie sa continue.

OUG 14, prin care se abroga OUG 13, se afla in Parlament, iar Liviu Dragnea a cerut ca aceasta sa fie aprobata rapid. Problema este ca actul normativ contine elemente de neconstitutionalitate si daca forul legislativ il respinge, atunci OUG 13 intra automat in vigoare.

 

Interceptarile sunt autorizate

 

"Cel mai important lucru este ca romanii sa simta ca nimeni nu e mai presus de lege - e o chestiune pe care trebuie sa o mentinem", a subliniat Kovesi pentru The Guardian, adaugand ca legile care favorizeaza infractorii nu ar trebui sa intre in vigoare niciodata.

 

The Guardian aminteste ca, in total, 18 ministri ce au facut parte din guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei din 2004 incoace au fost acuzati sau condamnati la inchisoare, alaturi de politicieni de rand, moguli media, judecatori si oameni de afaceri.

 

Multi dintre acestia au ajuns la inchisoare ca urmare a investigatiilor realizate de DNA.

"Eu chiar cred ca DNA ajuta la crearea unei noi Romanii si ca acesta este unul dintre motivele pentru care avem rezultate atat de bune, caci echipa noastra chiar crede asta", a subliniat Kovesi. "Suntem oameni care vrem sa facem o schimbare in aceasta tara, vrem sa traim intr-o tara mai curata", a adaugat sefa DNA.

 

Cat despre criticile aduse institutiei, potrivit carora investigatiile se bazeaza prea mult pe interceptari, ca pe vremea comunismului, Kovesi a tinut sa precizeze ca procurorii din subordinea sa actioneaza in totalitate conform legii.

 

"Toate interceptarile sunt realizate dupa ce sunt autorizate in prealabil de un judecator, iar presedinte Inaltei Curti de Casatie si Justitie verifica periodic metodele pe care le folosim si modul in care actionam", a spus Kovesi, care a mai mentionat ca cei ce cred ca DNA incalca legea sa actioneze institutia in instanta.

 

 

Kovesi crede ca transparenta e cheia

 

 

Cu toate ca multi dintre protestatari sunt furiosi ca in cei 27 de ani de la caderea comunismului tara a inregistrat progrese mici, Kovesi considera ca lucrurile au evoluat, cel putin in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

 

De asemenea, ea e determinata sa se asigure ca tot ce s-a intamplat bun pana acum nu va fi in zadar.

 

"Cred ca sistemul judiciar s-a schimbat profund, iar acest lucru are consecinte in societate", a punctat Kovesi.

 

Intrebata de jurnalistul The Guardian ce parere are despre sprijinul de care DNA se bucura in randul protestatarilor, ea a zambit si a spus: "Indiferent ca suntem laudati sau criticati, noi tot trebuie sa ne facem treaba".

 

Iar cum cei care ies in strada par a fi neobositi, iar increderea in Guvern scade pe zi ce trece, e posibil ca "ranile" Romaniei sa se vindece cam greu. Insa Kovesi crede ca transparenta e cheia.

 

"Principiile constitutionale trebuie respectate, iar fiecare amendament legal ar trebui aprobat numai dupa o dezbatere serioasa si transparenta", a spus sefa DNA.

 

"Fara un sistem judiciar independent si eficient nu putem vorbi de un stat de drept in adevaratul sens al cuvantului", a concluzionat Kovesi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22