Pe aceeași temă
Afirmatiile apartin Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), si au fost făcute la conferinta de la Strasbourg a GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE).
Kovesi a prezentat activitati de coruptie frecvente la nivel guvernamental in Romania, conform cazurilor instrumentate de DNA, arata ziare.com.
Kovesi a spus ca "legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita si trebuie limitata la durata mandatului lor" si s-a referit la cazul unui ministru banuit ca a primit in jur 45.000 euro pentru a-si influenta subordonatii sa acorde contracte anumitor firme.
"Camera Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunitatii. Ancheta care il viza pe ministrul in cauza nu a putut continua, dar a continuat in cazul altor doua persoane implicate, care au fost condamnate la (...) inchisoare. Ancheta contra ministrului a fost inchisa pentru ca imunitatea nu i-a fost ridicata. Este evident ca in acest caz nu se poate vorbi despre egalitate in fata legii.
De aceea consideram ca legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita, imunitatea trebuie limitata la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunitatii nu este motivata, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine sa va spun de ce au fost respinse solicitarile in cazurile noastre", a aratat procurorul-sef al DNA.
Kovesi a vorbit si despre tipologia cazurilor de coruptie instrumentate de DNA in care sunt vizati membri ai Guvernului, spunand ca ele arata in ce domenii trebuie intervenit pentru prevenirea coruptiei.
"Cele mai multe tipologii se refera la domeniul achizitiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau mentinerea unor persoane in anumite posturi", a spus Kovesi.
Ea a facut referire la cazuri in care ministrii "primesc bani pentru a incheia contracte cu anumite companii sau pentru a-si folosi autoritatea asupra subordonatilor pentru a incheia contracte cu anumite companii".
O alta tipologie mentionata de Kovesi a vizat cazurile in care un ministru in functie a derulat activitati comerciale incompatibile cu pozitia lui, folosind informatii obtinute in baza functiei sale.
Procurorul-sef al DNA a enumerat cateva masuri de prevenire a acestor infractiuni de coruptie la nivel inalt, masuri pe care le considera "absolut necesare": reglementari clare privind imunitatea, o mai mare transparenta in achizitiile publice, revizuirea procedurilor pentru achizitiile publice, prioritizarea investitiilor si a platilor in functie de criterii obiective, stabilirea unor criterii clare si obiective pentru numirea sau mentinerea in functie.