Pe aceeași temă
"Am constatat ca sunt foarte multe mentiuni care contin mentiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii. In constatarile cu privire la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, vedem o analiza superficiala, raportata doar la numarul de dosare, in special la dosarele vechi. (...) Atunci cand ii retinem unei persoane ca are deficiente in activitate, trebuie sa explicam care este acea deficienta si sa facem trimitere la date concrete, astfel incat pe viitor sa-si indrepte activitatea. Noi constatam ca, in acest raport, din cei 19 inculpati achitati definitiv in 2017, opt dintre ei au fost trimisi in judecata in 2011, an in care anumiti procurori din aceasta sectie nici macar nu erau in DNA. Mi se pare total incorect sa-i retii unui procuror sau unui sef care in 2011 nici macar nu lucra in DNA, ca a primit in 2017 achitari pentru dosare solutionate trimise in judecata in 2011", a explicat Laura Codruta Kovesi.
Procurorul-sef al DNA a spus ca 74 la suta din achitari s-au facut in dosare vechi, din perioada 2007-2011, cand cei mai multi dintre actualii procurori nu lucrau in DNA.
Kovesi a adaugat ca aceeasi situatie se regaseste si in cazul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie.
"Intr-o majoritate destul de mare, inculpatii au fost trimisi in judecata inainte de 2012. De asemenea, era usor de observat de catre inspectori ca majoritatea cazurilor in prima instanta au fost condamnari de 2 ani, de 5 ani, de 10 ani de inchisoare, apoi au fost achitari. Daca un procuror trimite un dosar in instanta, primeste o condamnare de 10 ani in acel dosar, iar ulterior se pronunta o solutie de achitare, automat procurorul este vinovat?", a spus Kovesi.
Sefa DNA a subliniat ca este neadevarata mentiunea inspectorilor judiciari conform careia au crescut achitarile cu 87 la suta, in conditiile in care datele statistice arata ca, de fapt, achitarile au scazut cu 37% fata de anul trecut.
"Atunci cand se vorbeste ca au crescut cu 87 la suta achitarile, aceasta mentiune este total neadevarata si este infirmata de datele statistice. Spre exemplu, in 2017, numarul de achitari a scazut fata de anul trecut cu 37 la suta si procentul de achitari nu-l inventam noi, folosim metoda de calcul pe care CSM-ul ne-a transmis-o. Datele statistice pe care noi le-am pus la dispozitie confirma ca a fost o analiza superficiala si ca s-au imputat anumite chesiuni procurorilor, care nu sunt reale", a spus Laura Codruta Kovesi.
Amintim ca luni Sectia pentru procurori a CSM analizeaza raportul Inspectiei Judiciare cu privire la activitatea manageriala a DNA.
Audiată vineri de CSM, pentru a-și prezenta propriile obiecții asupra raportului Inspecției Judiciare după controlul la DNA, șefa DNA a atras atenția că obiectivul controlului a fost deturnat, de la management la verificare de dosare.