Kovesi, la CSM. Obiectivul controlului, deturnat: în loc de management, verificare de dosare

Dora Vulcan | 13.10.2017

Kovesi este audiată vineri de CSM, pentru a-și prezenta propriile obiecții asupra raportului Inspecției Judicaire după controlul la DNA. Șefa DNA spune că obiectivul controlului a fost deturnat, de la management la verificare de dosare, și că inspectorii au venit cu numere de dosare scrise pe bilețel.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Declarații făcute de Kovesi:

 

  • deturnarea scopului controlului: de la control asupra activității de management, așa cum a fost ordonat de ministru, în control tematic, ocazie cu care unii dintre inspectori au început să ia dosare la verificat dosare, pagină cu pagină și să-și facă notițe în ele. ”Au fost verificate toate registrele din 2004 la zi, răsfoite pagină cu pagină (...) s-au căutat dosare, au fost verificare anumite și anumite acte pe care procurorii le fac”

 

  • Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că a găsit un bilețel al echipei de control de la DNA, pe care erau trecute două numere de la dosare. "Unul dintre inspectorii a notat unde este unul dintre dosare şi ce s-a întamplat cu el. Dosarul respectiv este extrem de important!", a afirmat şefa DNA care a prezentat și bilețelul.  ” În timpul controlului am constatat mai multe lucruri. S-au căutat dosare, au fost verificate anumite documente, anumite activităţi, s-au citit anumite acte din anumite dosare, de către o parte a echipei de control. Am aici un bileţel din cele multe pierdute de Inspecţia Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că  fost pus între nişte documente pe care m-am dus să le ridic de-acolo, probabil a fost rătăcit. Se poate observa că sunt trecute două nume de dosare. Avem un scris. După care, unul dintre inspectorii judiciari completează din registru unde este acel dosar şi ce s-a întâmplat cu el. Unul dintre dosare este extrem de important. Eu mă întreb de ce un inspector care face un control la DNA vine cu bileţele pe care are trecute numere de dosar, după care ia registre din 2004 şi trece anumite chestiuni. E foarte simplu să ştim al cui este acest scris”​

 

 

 

  • Nu există un raport unic de control, iar concluziile nu sunt armonizate. Prima noastră observație vizează această chestiune — că nu există un raport de control unic, dar mai mult decât atât nu există concluzii unitare și armonizate. Vedem că în actele de control concluziile sunt diferite pe aceeași chestiune, chiar dacă structura de parchet este unică, problema identificată este unică, concluziile inspectorilor sunt diferite", a "Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (...) Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control, care este semnat de trei inspectori care au făcut parte din echipa de șase inspectori ce au controlat DNA, inspectori care semnează în totalitate acel act de control, apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu, personal, nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate și nici în alte rapoarte de control (...), apoi avem o notă de opinie separată formulată de trei inspectori judiciari și mai avem un alt act de control, dacă putem să îl intitulăm așa, și anume o notă întocmită de directorul Direcției din cadrul IJ care a avizat acest raport, notă în care însuși directorul acestei direcții constată că raportul nu a respectat structura și nu a fost întocmit așa cum normele privind inspecțiile le cer".

 

  •  "În timpul controlului, ce ni s a cerut am pus la dispoziţie. O parte a echipei ne-a spus că nu sunt necesare unele documente, iar o altă parte ne a spus că da. Noi am pus la dispoziție tot ce ni s-a cerut"

 

  • "Au fost luate toate registrele din 2004, inspectorii şi au făcut menţiuni, ceea ce ne duce cu gândul că în acest control s-au făcut şi alte chestiuni şi am probe în acest sens"

 

  • "A fost verificată activitatea biroului de presă şi nu au știut nici care este site-ul DNA (în loc de pna.ro au scris mkta.ro)",

 

  •  "Personal, am fost controlată de foarte multe ori. Părerea mea e că s-au căutat dosare, au fost verificate anumite dosare, s-au citit acte de către o parte a inspecției judiciare"

 

  • "S-au imputat anumite lucruri procurorilor care nu sunt adevărate", a completat Kovesi, adăugând că inspectorii au făcut o analiză superficială, care a fost raportată doar la numărul de dosare.

 

  • "Am pus la dispoziţie tot ce ni s-a cerut", a spus aceasta. Potrivit şefei DNA, la început controlului, echipa de control a impus o serie de reguli pe care din păcate acestea nu au fost respectate chiar de această echipă. "Noi am respectat regulile, echipa de control, nu", a spus Kovesi.

 

  • Kovesi s-a arătat nemulțumită și de faptul că s-a încălcat procedura de control, în sensul că nemulțumirile nu au fost consemnate în scris, așa cum cere procedura.

 

  • prelungirea controlului a fost motivată de faptul că există un volum foarte mare de documentație de verificat. Or, spune Kovesi, raportul nu dovedește jusitificată prelungirea, pentru că nu se regăsește nimic în acest sens în raport. 

 

  • unor procurori care nu lucrau în DNA la momentul realizării dosarului li s-a reproșat că au primit achitări în dosare pe care nu le-au instrumentat

 

  • creșterea achitărilor cu 87%, așa cum scriu inspectorii în raport, este falsă, infirmat de statisticile oferite chiar de CSM 

 

  • Șefa DNA a respins acuzația privind dosarele nelucrate: "Care dosare? În ce perioadă. Sunt 30 de dosare, 2% din total. Sunt procurori care au 70-80 de dosare în lucru, nu pot să lucreze în fiecare zi la ele".

 

 

 

La CSM a venit şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

 

Joi, la Secţia pentru procurori a fost audiată, timp de aproximativ trei ore, Elena Rădescu. coordonatorului echipei Inspecţiei Judiciare care a făcut controlul la DNA.

 

Întrebată, la plecare, dacă presiunea din timpul controlului era atât de mare încât procurorii DNA au plâns, Rădescu a spus: "Da, au fost umiliţi. Prin conduită, comportament."

 

Elena Rădescu este autoarea unei sesizări înaintate CSM, privind modalitatea în care s-a desfășurat controlul al DNA. În sesizare, Elena Rădescu reclamă "lipsa de respect şi de tact în timpul verificărilor" efectuate la Secţia de Combatere a Infracţiunilor asimilate celor de Corupţie, precizând că Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, "nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă" şi "au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns".

 

Secţia pentru Procurori a CSM, care s-a întrunit, marţi, a stabilit ca analiza raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la activitatea managerială a DNA să se deruleze pe parcursul mai multor şedinţe de secţie.

 

În şedinţa de marţi au fost stabilite primele măsuri în cadrul calendarului de analiză a raportului Inspecţiei Judiciare având ca obiect „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.

 

Procurorul Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, este chemat în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM luni, 16 octombrie, ora 10.00.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22