Pe aceeași temă
UPDATE: Judecătorul constituțional Daniel Morar a negat din nou, marți, că în perioada în care a condus DNA au existat „echipe mixte/comune de anchetă cu SRI” si a afirmat că, în opinia sa, „Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să analizeze și să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar”.
”Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esențial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, așa cum se susține chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcționează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuția de fond - redactarea, emiterea și aprobarea/semnarea acestui protocol”, a spus acesta, într-un răspuns publicat pe blogul Sorinei Matei, după ce Laura Codruța Kovesi a declarat marți, la Europa FM, că protocolul de cooperate a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus Direcția Națională Anticorupție.
"Nu vreau sa întru într-o polemică cu domnul Morar, dumnealui nu mai este procuror-sef de sase ani, poate nu-si aminteste exact, insa as vrea sa va spun ca acest protocol, care a fost semnat intre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii, a fost transmis DNA-ului in anul 2009 si din anul 2009, el a fost aplicat in activitatea procurorilor DNA. Protocolul a fost multiplicat, a fost transmis si structurilor teritoriale, acest protocol a fost aplicat si inaintea anului 2013, in mandatul domnului procuror-sef Morar, in arhiva au fost identificate comunicari catre SRI, emise in temeiul acestui protocol si care sunt semnate chiar de domnul Daniel Morar", a declarat Laura Codruța Kovesi, pentru Ziare.com.
Desecretizarea protocolului încheiat între Ministerul Public și Serviciul Roman de Informații a provocat un schimb de replici între Daniel Morar, procuror șef DNA în 2009 și Laura Codruța Kovesi, procuror general.
Laura Codruța Kovesi îl contrazice pe Daniel Morar și spune că „Protocolul a fost aplicat, nu exista niciun fel de scrisoare, nicio notificare că anumite dispoziții din Protocol contravin legii sau că nu se va aplica acest protocol.”
În plus, Kovezi amintește că de la DNA a venit în 2009 o singură observație privind acest protocol. Daniel Morar a solicitat încheierea unui protocol direct DNA – SRI, nu unul valabil pentru toate structurile de parchete.
„A fost o observație, DNA dorea ca această comunicare intre DNA și SRI să se facă în mod direct, nu prin procurorul general. Practic se dorea un protocol direct DNA- SRI, nu un protocol valabil pentru toate structurile de parchete”, a declarat Codruța Kovesi pentru Ziare.com.
Faptul că Daniel Morar spune acum că anumite prevederi ale protocolului sunt ilegale ridică semne de întrebare atâta timp cât nu a făcut nicio obiecție până în prezent.
„Mai mult decat atat, domnul procuror Daniel Morar a fost delegat, si-a exercitat atributiile de procuror general din octombrie 2012 pana in 2013, perioada in care, daca ar fi considerat ca acest protocol incalca legea in vreun fel, putea sa fie denuntat. Acest protocol a fost folosit chiar si in acea perioada, pentru ca, sa nu uitam, una dintre atributiile procurorului general este aceea de a semna mandatele de siguranta nationala, iar procedura era stabilita prin acest protocol, care a fost aplicat si in anul 2012, cand domnul Daniel Morar a exercitat temporar atributiile de procuror general", a explicat sefa DNA.
Laura Codruta Kovesi a precizat că nici alți șefi de Parchete nu au avut obiecții privind acest protocol, de-a lungul anilor in care a fost aplicat.