Pe aceeași temă
Mihaiela Moraru Iorga a acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi, la Antena3, ca i-ar fi cerut sa urgenteze dosarul unui fost ministru al carui nume era vehiculat pentru postul de premier.
"Trebuia desemnat premierul Romaniei si era vehiculat numele unui fost ministru. Exista in lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemata si intrebata daca am putea sa iesim cat mai repede cu dosarul. Explicatia a fost de genul ca 'daca acest domn va ajunge premier, doamna Dana Girbovan (presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania - n.red.) va fi ministru al Justitiei, ceea ce ar insemna un dezastru pentru noi'", a spus Iorga, la Antena3,
Ea a refuzat insa sa dea nume sau alte detalii, invocand faptul ca ar putea fi acuzata ca a viciat o ancheta.
Iorga sustine ca i-ar fi raspuns lui Kovesi ca nu poate face asta pentru ca nu are suficiente probe si continuarea cercetarii ar fi implicat o cerere catre Parlament.
Solicitata sa raspunda acestor acuzatii, sefa DNA a negat ca a avut vreodata astfel de discutii cu Iorga sau orice alt procuror, conform ziare.com.
"Nu a existat nicio discutie cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Moraru Iorga Mihaela despre un dosar despre vreun ministru care putea sa ajunga premier", a declarat Kovesi.
Totodata, Iorga a sustinut si ca sefa DNA ar fi interferat permanent cu mersul anchetei in Dosarul Microsoft si ca ar fi cerut rechizitorii fara probe consistente.
Despre aceste acuzatii, Kovesi a spus: "Nu am facut niciodata presiuni sau acte de imixtiune in activitatea vreunui procuror".
Intrebata si daca a facut presiuni asupra Mihaielei Iorga, asa cum aceasta a sustinut la Antena3, pentru a dispune unele masuri preventive, Laura Codruta Kovesi a raspuns scurt: "Nu comentez afirmatiile nereale ale inculpatilor", conform ziare.com.
Mihaiela Iorga Moraru a fost trimisa in judecata de catre DNA pentru acuzatia de favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata.
Revocata din functie
Mihaiela Iorga Moraru a fost trimisa in judecata de catre DNA pentru acuzatia de favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata.
Procurorul este in prezent reincadrat provizoriu in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Asta dupa ce initial a fost revocata din functie de catre Sectia pentru procurori din cadrul CSM. La 27 septembrie 2017, prin sentinta civila nr. 3325/2017, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat provizoriu executarea Ordinului nr. 301/05 iulie 2017 emis de procurorul sef al DNA.
Potrivit procedurii, dupa trimiterea in judecata a unui magistrat, acesta este automat suspendat din functie.
Referitor la emisiunea difuzată de postul de televiziune Antena3, în cursul serii de 11 februarie 2018, în care au fost prezentate o serie de înregistrări audio, care redau presupuse discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești - Onea Lucian cu inculpatul Cosma Vlad, Biroul de Informare și Relații Publice face urmato]toarel precizări:
1. Vlad Cosma, inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal.
2. Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la șeful Serviciului Teritorial Ploiești și, în lipsa acestuia, la alți procurori/ofițeri de poliție judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu în același dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat și fiul său).
În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului.
Persoanele respective au atras atenție procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor și ofițerilor de poliție care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care și cel privindu-i pe inculpații sus menționați.