Pe aceeași temă
Reuters arata ca UE a criticat in mod repetat faptul ca Parlamentul Romaniei nu a aprobat anumite solicitari ale procurorilor de ridicare a imunitatii. Articolul precizeaza ca parlamentarii au incercat in mod repetat sa limiteze atributiile magistratilor.
Articolul precizeaza ca, in aceasta luna, deputatii se vor pronunta in privinta unui proiect de lege care ar putea interzice procurorilor să confiște telefoane sau computere ale avocaților, fapt care i-ar proteja pe clientii acestora.
Este mentionat de asemenea faptul ca in 24 mai CCR discuta dezincriminarea abuzului în serviciu, care ar putea duce la inchiderea multor dosare ale DNA.
„Tentativele de schimbare a legislației pun presiune asupra justitiei. Aceste proiecte apar în mod neașteptat, nu sunt dezbătute, nu sunt supuse opiniei publice”, a declarat Kovesi, pentru Reuters.
Daca CCR decide ca abuzul in serviciul nu este o infractiune o treime din dosarele DNA trimise in judecata in 2015 vor fi inschise, spune sefa DNA, precizandu-se ca Romania nu ar mai putea recupera prejudicii de sute de milioane de euro.
Procurorul sef DNA considera ca incercarile de a slabi puterea magistratilor s-au intensificat pe masura ce numărul investigațiilor de corupție a crescut.
„În ultimii doi ani, am fost martorii mai multor atacuri asupra întregului sistem de justiție, nu numai asupra DNA. Acestea s-au intensificat din cauza investigațiilor DNA și din cauza verdictelor date de judecători în unele cazuri”, a mai spus Kovesi.
Procurorul-sef al DNA a mai afirmat ca existe de asemenea incercari de a limita puterile Agentiei Nationale de Integritate.