Kovesi: Presiuni prin declarații şi încercări de modificare a legilor; o campanie de fake news

E.b. | 06.09.2017

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, susține, într-un interviu acordat Agerpres, că nu există doar presiuni prin declarații, ci și prin încercările de modificare a legislației, dar și că există la adresa ei și a colegilor săi o campanie de fake news.

Pe aceeași temă

 

"Există tot felul de presiuni. Am observat că în acest an ele sunt tot mai intense, sunt tot mai agresive. Nu există doar presiuni prin declarații, chiar și aceste încercări de modificare a legislației constituie presiuni și vedem consecințele unor proiecte care au apărut pe piață care au determinat și rezultate în activitatea judiciară. Ele sunt și foarte agresive, suntem supuși unei campanii de, deja cred că termenul este folosit destul de des, de fake news, zilnic sunt știri care nu sunt verificate, de foarte multe ori suntem puși în situația de a dezminți anumite informații care apar în spațiul public, se scriu știri fără să fie cerut punctul de vedere, fără să fim întrebați. (...) Colegii din DNA nu sunt intimidați", afirmă șefa DNA, conform Agerpres.

 

Despre modificările la legile justiției, Kovesi spune că procurorii din adunarea generală a DNA au considerat că acest proiect constituie o formă de presiune, dar susține că nu le poate fi luat dreptul de a-și exprima opinia.

 

"În momentul în care statutul de independență a magistratului este pus în discuție, este pus în pericol prin crearea unui proiect, cu siguranță toți cei din sistemul judiciar sunt îngrijorați", explică ea, adăugând că nu resimte existența unui conflict între procurori și judecători.

 

Printre altele, ea s-a referit la propunerile de modificare a legii în ceea ce privește accesul în magistratură, ca si la faptul că independență magistratului este pus în discuție.

 

Tododată, Kovesi nu înţelege de ce un magistrat trebuie să aștepte împlinirea vârstei de 30 de ani pentru a aplica legile, de vreme ce la  23 de ani poți fi membru în Camera Deputaților și să contribui la modul în care se legiferează.  

 

"Nu știm pe ce criterii s-a ales această limită de vârstă de 30 de ani. Probabil că există o explicație pe care noi nu o știm și îmi e foarte greu să comentez fără a vedea argumentele care sunt în favoarea acestei modificări. Dar fac trimitere la Constituție care prevede că la 23 de ani poți să fii membru în Camera Deputaților în Parlamentul României și să contribui la modul în care se legiferează. Deci la 23 de ani ești pregătit să faci legi. Nu știu dacă trebuie să aștepți să împlinești 30 de ani ca să poți să aplici o lege", a afirmat Kovesi, conform Agerpres.

 

În legătură cu temerile procurorilor anticorupție privind proiectul de modificare a legilor Justiției, șefa DNA susține că există îngrijorări atunci când statutul de independență a magistratului este pus în pericol.

 

"În momentul în care statutul de independență a magistratului este pus în discuție, este pus în pericol prin crearea unui proiect, cu siguranță, toți cei din sistemul judiciar sunt îngrijorați. Faptul că Inspecția Judiciară este trecută în subordinea unui ministru, care poate să fie tehnocrat sau care poate să fie om politic, avem foarte multe situații și exemple în care ministrul Justiției a fost un om politic, în acele cazuri IJ potențial ar fi subordonată unui om politic, ceea ce ar putea să interfereze, să imixtioneze în activitatea pe care noi o desfășurăm", a explicat ea.

 

În ceea ce privește o posibilă ''luptă'' între judecători și procurori, Kovesi a spus că se încearcă acreditarea acestei idei.

 

"Nu resimt niciun fel de conflict sau luptă între procurori și judecători. (...) Oricine poate să formuleze un punct de vedere pe un proiect pus în dezbatere publică. Sigur că pot fi opinii diferite, argumente diferite, dar acest lucru nu înseamnă că este un conflict. Chiar și în interiorul DNA sau chiar și în interiorul structurilor de procuratură au fost unele argumente pro sau unele argumente contra anumitor modificări sau contra anumitor propuneri. Faptul că pe o potențială modificare există argumente într-un fel sau argumente în sens contrar nu înseamnă că există un conflict. Deci eu nu percep că este un conflict între procurori și judecători în acest moment, dar sigur că se încearcă acreditarea acestei idei, se încearcă crearea în spațiul public a unui conflict artificial, dar care, în realitate, din punctul nostru de vedere, nu există", a mai spus șefa DNA. 

 

 

Despre Inspecţia Judiciară
 

 

"La aceste solicitări, noi încă nu am primit răspuns. Sigur, sunt niște solicitări în care noi am sesizat anumite chestiuni de procedură și la care așteptăm un răspuns să vedem cum ele vor fi soluționate. (...) Eu nu doresc să vorbesc despre acest raport până el nu va fi făcut public. Nu doresc să mă antepronunț în niciun fel. Vă pot da un exemplu care nu cred că influențează concluziile raportului în niciun fel. Potrivit procedurii efectuării inspecției, la finalul controlului, echipa trebuie să prezinte niște concluzii preliminare. Ca procuror general, 6 ani am citit toate rapoartele făcute de IJ și, credeți-mă, au fost zeci de rapoarte pe care le-am citit. De fiecare dată, această procedură a fost respectată, s-au prezentat concluziile în fața procurorilor care au fost controlați. În cadrul controlului care a avut loc la DNA, procedura a fost puțin diferită, sigur, asta nu înseamnă că ea nu este corectă, dar că a fost diferită. O parte a echipei de inspectori a prezentat concluziile oral, o parte a echipei de inspectori a trimis un punct de vedere scris", a afirmat Kovesi.

Potrivit acesteia, chestiunile semnalate nu vizează constatările inspectorilor.

 

"Ne-au fost prezentate niște concluzii, unele chiar foarte pozitive, ne-au fost prezentate niște recomandări și niște propuneri pe care Inspecția urmează să le facă în acel proiect. Potrivit procedurii de control, dacă se constată deficiențe în cadrul activității de control, inspectorii discută cu conducerea sau cu șefii structurilor unde găsesc aceste deficiente și este prevăzută procedura de a îndrepta acele deficiențe până la finalul controlului. În cazul nostru nu am avut astfel de situații", a explicat șefa DNA.

 

Ea a susținut că au fost puse la dispoziția IJ absolut toate datele, informațiile și documentele care le-au fost solicitate.

 

"Nu este un ordin în care să prevadă ce categorie de acte se verifică sau nu. (...) Pot doar să vă confirm că inspectorii au avut acces la dosarele penale. Atunci când au cerut anumite dosare penale, ele au fost puse la dispoziție. În unele situații, au fost cerute toate dosarele penale ale unui procuror, care aveau o anumită vechime, în alte situații au fost cerute dosare prin sondaj de către inspectori. (...) S-a verificat și modul în care au fost respectate dispozițiile penale privind supravegherea tehnică, anume interceptările. Deci inspectorii au avut acces la tot ceea ce au cerut, inclusiv la dosare penale, indiferent că a fost începută urmărirea penală sau nu", a arătat Kovesi.

Referitor la faptul că Inspecția Judiciară îi cercetează pe procurorii care au investigat dosarul în cazul OUG 13, șefa DNA a spus că nu a primit nicio înștiințare oficială până în acest moment.

 

"Știu că a fost demarată o cerere de cercetare disciplinară în vara acestui an împotriva a trei procurori, dar nu am primit oficial niciun fel de răspuns de la Inspecția Judiciară, ca atare nu pot să comentez această afirmație", a precizat Kovesi. 

 

CITESTE TOT INTERVIUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22