Kovesi, prima pe lista pentru funcția de Procuror-șef European. Scrisoare oficială către Toader

Laurentiu Gheorghe | 04.02.2019

Laura Codruța Kovesi, s-a clasat pe primul loc în procesul de selecție pentru funcția de procuror-șef european întocmită de Comitetul special de selecție, informează G4Media.ro.

Pe aceeași temă

Comitetul de selecție a trimis lista scurtă pe care mai figurează alături de Kovesi, pe următoarele două locuri, Jean – Francois Bohnert (Franța) și Anreas Ritter (Germania), din care Parlamentul European va alege câștigătorul concursului, relatează G4Media.ro citând surse de la Bruxelles.

Comitetul de selecție a luat decizia la ședința din 1 februarie. Votul din Parlamentul European și al celor 28 de miniștrii ai statelor membre UE, reuniți în Consiliul UE (formatul JAI), va avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Scrisoarea semnată de șeful panelului de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresată astfel ministrului de justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, nimeni altul decât Tudorel Toader, cel care a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România.

„Calificarea și experiența acestor candidați s-au clasat cel mai sus pentru pozția de procuror-șef european (...), ținând cont de natura foarte specială a funcției pentru care au aplicat candidații” - se arată în scrisoarea comisiei de experți independenți ai Uniunii Europene.

Rămâne de văzut care va fi poziția guvernului României la votul din Consiliul UE, precum și votul europarlamentarilor români PSD și ALDE. Potrivit unor surse politice, guvernul ia în calcul abținerea de la vot.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se opune numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. El spune că îi va informa pe toți miniștrii de justiție din UE despre ”abuzurile” fostei șefe a DNA.

"Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție", a declarat ministrul Tudorel Toader pentru stiripesurse.ro.

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care au fost respinse.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord.

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului-șef european este independentă de procedura națională, fiind una exclusiv europeană, ceea ce explică, într-o măsură, valul de atacuri din ultima perioadă declanșat la adresa Laurei Codruța Kovesi de media controlată de PSD.

Spre deosebire de alegerea procurorului șef european, posturile de pocurori europeni sunt ocupate în urma selecției candidaturilor trmise de fiecare stat membru în parte.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Pe de altă parte, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei șefe DNA, sursele G4Media.ro susțin că se încearcă blocarea candidaturii lui Kovesi la șefia Parchetului European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22